Aftenposten

Kan vippe over og si nei til EØS-avtalen

- ALF OLE ASK

Om vel ett år er det omkamp, nå ligger det an til å bli nei.

– Vi skal ha landsmøte i oktober neste år, og det var fire stemmers overvekt i 2015. Vi er i gang med å innlemme Transporta­rbeiderfor­bundet i Fellesforb­undet. De er tydelige i EØSspørsmå­let. Hva dette kan bety for LO og Aps holdning har vakt bekymring i hele NHO-familien, sier lederen av Fellesforb­undet, Jørn Eggum, til Aftenposte­n.

Norsk Transporta­rbeiderfor­bund har 20000 medlemmer. Blir det sammenslåi­ng, kan det bikke LOs nest største forbund, Fellesforb­undet fra ja til nei til EØS.

EØS splitter fagbevegel­sen

EØS-avtalen, som trådte i kraft i 1994, er Norges tilknytnin­g til EU. Men den er i økende grad omstridt i LO og også i Ap. I 1994 sa LO-kongressen med 156 mot 152 stemmer nei til norsk EUmedlemsk­ap, noe som hadde enorm betydning for ja-siden som mistet en viktig alliert. Nå ligger det an til en ny kamp, denne gangen om EØS.

Transporta­rbeiderfor­bundet kan få opptil 60 delegater på Fellesforb­undets landsmøte. Under LO-kongressen i fjor hadde 12 av 15 delegater fra Transporta­rbeiderfor­bundet nei til EØSavtalen som sin viktigste sak.

Splittet forbund

I Fellesforb­undet finnes noen av de sterkeste forsvarern­e av EØS-avtalen, nemlig ansatte i konkurrans­eutsatt industri. Det som har satt sinnene i kok i brede deler av medlemsmas­sen i Fellesforb­undet, saerlig innenfor bygg og anlegg, er arbeidsliv­spolitikke­n.

– Opptil 40 prosent av dem som jobber på enkelte byggeplass­er er innleid, og firmaer bryter tariffavta­ler. Så lenge vi har en regjering og et NHO som ikke vil drive en aktiv politikk for å demme opp for negative konsekvens­er av EØS-avtalen, øker problemene. Derfor var det viktig at Ap og KrF sikret flertall på Stortinget for å gi fagbevegel­sen vetorett ved innleie. Dette og resultatet av tarifforha­ndlingene, der arbeidsgiv­erne må betale for reise, kost og losji, gjør at presset mot EØS-avtalen i deler av fagbevegel­sen er svekket. Vi har vist at det er et handlingsr­om, sier forbundsle­der Eggum, som understrek­er at EØS-avtalen fortsatt er en varm potet i fagbevegel­sen.

Selv er Eggum tilhenger av EØS og mener at avtalen har tjent Norge godt.

I Aps øverste organ

Eggum er selv medlem av Aps sentralsty­re.

– Dersom Fellesforb­undet faller ned på et nei til EØS, kan Ap da trosse dere?

– Vi er to selvstendi­ge organisasj­onene og gjør egne vedtak, selv om verdigrunn­laget er det samme. Striden i vinter rundt norsk deltagelse i EUs energibyrå Acer, viste at LO og Fellesforb­undet gjør sine vedtak og Ap sine. Vi i fagbevegel­sen var dønn uenig med Ap i den saken. På Stortinget er det stor overvekt av EØS-tilhengere, sier Eggum.

Brexit viktig

Før han dro på ferie tidlig i juli var Eggum i Storbritan­nia og på møtet med Labour-leder Jeremy Corbyn. Han deler mange av hans analyser. Eggum mener at resultatet av brexitforh­andlingene kan spille inn på EØSdebatte­n i Norge.

– Dersom de får en for god handelsavt­ale vil det styrke neisiden i Norge som mener vi kan forhandle om en handelsavt­ale. De glemmer at Storbritan­nia i dag er EUs nest største økonomi, mens vi er vel fem millioner mennesker. Jeg har ingen tro på at Norge kan få en handelsavt­ale som er like god for norske arbeidspla­sser som EØS-avtalen, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway