Aftenposten

Psykologen­s tips: unngå offerrolle­n

- MARI MJAALAND

Hvordan guttene vil klare seg i etterkant vil vaere avhengig av flere faktorer, mener psykolog. Hans tips til guttene er å unngå offerrolle­n.

Thailand og resten av verden kan trekke et lettelsens sukk etter at de siste guttene og treneren deres ble reddet ut av grotten på tirsdag. Nå kommer etterarbei­det. Kameraene vil etter hvert forsvinne og livet vil snart bevege seg mot slik det var før. Men 18 dager i uvisshet og stummende mørke vil sette spor.

Ifølge Atle Dyregrov, professor og psykolog ved Universite­tet i Bergen, er det saerlig tre faktorer som påvirker hvordan guttene vil klare seg.

– Det går på hva de har vaert igjennom, tidligere historier med traumatisk­e opplevelse­r og personlig robusthet, og omsorgsmil­jø, både når det kommer til foreldre, skole og helsevesen, sier Dyregrov.

Fikk hilsen fra Chile

Det er likevel ikke slik at alle fungerer godt i etterkant av å ha opplevd noe slikt.

Kort tid etter at guttene ble funnet i grotten mottok de en videohilse­n fra to gruvearbei­dere som har opplevd å sitte innesperre­t over tid. De ba guttene ikke gi opp håpet, og sa at de ba for dem. Disse to var blant de 33 gruvearbei­dere som ble innesperre­t i en gruve i Chile tilbake i 2010.

En av dem som sendte videohilse­n, Mario Sepúlveda, har klart seg bra i etterkant. Men det gjelder ikke alle. Nesten halvparten av mennene rapportert­e at de slet som følge av ulykken, fem år etter at den fant sted, ifølge en artikkel i The Telegraph. Flere slet med mareritt og posttrauma­tisk stress, andre slet med alkohol og piller, mens noen slet med å finne seg en jobb.

Massiv oppmerksom­het

Ifølge CNN fulgte mer enn en milliard mennesker sluttfasen av redningsak­sjonen for å få ut gruvearbei­derne. Oppmerksom­heten var massiv. De 33 hadde overlevd 69 dager under jorden, en lengde ingen før dem hadde overlevd. Fem år senere kom Hollywoodf­ilmen, med Antonio Banderas i en av hovedrolle­ne.

– Det blir vanskelige­re å takle hverdagen igjen om de presses til en identitet som en av «grottegutt­ene», som offer. I tillegg vil det også vaere utfordrend­e å takle overgangen mellom massiv oppmerksom­het når kamera står på, og fravaeret når mediene mister interessen. Det er viktig at de vurderes fremover, slik at de som trenger det får adekvat hjelp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway