Aftenposten

Nå vil franske ryttere ut av «fotballsky­ggen»

-

Et land i fotballrus vil gjerne ha mer å juble for.

«Allez les bleus» ble hoiet ut i natten i Tour de Frances sykkelbyer natt til i går. Det handlet om fotball. Ikke sykkel. Mens det franske fotballand­slaget får hele Tour de France-landet til å puste fotball, snakke fotball og elske heltene, så må de franske syklistene finne seg i at fotballsky­ggen faller på dem.

Helt til de vinner vel å merke. Og i dag har de muligheten til å ta årets første etappeseie­r. Sammenlagt­seier har ingen franskmann vunnet siden 1985. Det har vaert 33 smertefull­e år for de sykkelinte­resserte. Derfor har det handlet om å vinne de litt mer monumental­e etappene.

Fransk favoritt

Som dagens etappe fra kystbyen Brest til landsbyen Mûr-deBretagne. Den er ikke syklet så mange ganger i Tour de France, men har allerede fått en høy status. Dessuten er innbyggern­e i Bretagne kjent for å vaere mer lidenskape­lig sykkelinte­ressert enn i andre deler av landet.

Og når den fryktinngy­tende bakken opp til mål skal sykles to ganger i dag, kommer løypa til å vaere omkranset av store mengder tilskuere. De franske syklistene vil få sine «Allez-rop», som skal hjelpe dem til den første franske seieren.

– Det er alltid et ekstra press på de franske rytterne i Tour de France. Det kreves etappeseie­re, sier Thor Hushovd som i sesonger syklet for et fransk lag.

Den franskmann­en som alle ser på i dag, er Julian Alaphilipp­e. Han er en av favoritten­e til å vinne sammen med Alejandro Valverde og Vincenzo Nibali,

Rett opp uten svinger

Mûr-de-Bretagne er en liten landsby som ligger på en liten bakketopp. Naermest en fjelltopp. Etappens avsluttes med at rytterne skal to ganger opp en bakke som er tøff.

Dette er den første store utfordring­en for dem som har sammenlagt­seieren i tankene.

– Etappen avsluttes med en klassikerb­akke som er viden kjent i sykkelhist­orien. Det er det hardeste fjellet i denne delen av Frankrike. Den er brat, og så går den bare rett opp uten svinger. Du føler at det er hardere enn det ser ut.

For tøff for norske håp

Hushovd føyer til Philippe Gilbert på listen over favoritter.

– Den som vinner er en som ikke er redd for å angripe og som tåler denne typen bakker, sier Hushovd til Aftenposte­n.

De norske håpene har neppe noen som helst muligheter.

– Den bakken blir for tøff for meg, slår både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff fast.

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY ?? Julian Alaphilipp­e omringet av autografje­gere og journalist­er før gårsdagens etappe. I dag er det hans store første mulighet.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY Julian Alaphilipp­e omringet av autografje­gere og journalist­er før gårsdagens etappe. I dag er det hans store første mulighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway