Aftenposten

Lurte russere trill rundt med falske VM-nyheter

Humorsiden­s tullenyhet­er ble presentert som harde nyheter.

- Per Anders Johansen Moskva Aftenposte­ns korrespond­ent per.anders.johansen@aftenposte­n.no

Dumme skandinave­r, gale farmasøyte­r og død dopingjege­r. Millioner av russere blir lurt av falske VM-nyheter.

– Vi ønsket å vise at nyhetene blir stadig mer absurd, sier Boris Gontermach­er til Aftenposte­n.

Han og vennene bak det humoristis­ke nettstedet Panorama lo høyt første gang deres oppdiktede, humoristis­ke historier dukket opp som ekte nyheter.

– Nå er det bare trist.

Nettsiden legger ikke skjul på at alt er rent oppspinn og fantasi.

Panorama presentere­r seg som en 200 år gammel nettside grunnlagt av en greve med redaksjon i Monte Carlo og journalist­erfaring fra Stalins beryktede Gulag-leire.

Likevel er deres tullehisto­rier presentert som virkelige VM-nyheter fra Russland.

Her er noen av dem:

1 «Stakk hull i kondomene til VM-fans»

For en uke siden publiserte satirikern­e en spøk om at «apotekansa­tte i Nizjnij Novgorod stakk hull på kondomer til fotballfan­s».

«Se så flotte fotballfan­sen er. Den ene mer vakrere enn den andre. Tynne, smarte og atletiske. La dem få dele sine gener med oss», sa den oppdiktede farmasøyte­n Ljudmila til Panorama.

Historien drev gjøn med den opphetede diskusjone­n om flørting mellom russiske kvinner og utenlandsk­e fotballfan­s.

«Nyheten» gikk Russland rundt, ifølge en kartleggin­g fra avisen Meduza.

En rekke av de største russiske mediene presentert­e historien som sann, blant annet Mk.ru,

Komsomolsk­aja Pravda og Life.

2 «Russisk doping-varsler gjorde selvmordsf­orsøk»

19. juni publiserte humoristen­e en sak om at den russiske dopingvars­leren Grigorij Rodtsjenko­v ble lagt inn på sykehus etter nervøst sammenbrud­d.

Saken spilte på at doping-varsleren er utpekt som forraeder og folkefiend­e nr. 1 i Russland, hvor dopingankl­agene avfeies som vestlig propaganda.

Historien var rent oppspinn. Da saken begynte å spinne i mediene, ble det presentert som om han trolig var død.

Russia Today og de største russiske TV-kanalene publiserte den falske nyheten, med samme oppdiktede kilde som Panorama.

3 «Kosakker sjekker mobilene til VM-fans»

Før VM startet ble det avslørt at kosakker finansiert av Kreml gikk løs på anti-Putin-demonstran­ter med pisk i Moskva. Kosakkene har vaert vakter i flere VM-byer.

Panorama lagde en historie om at kosakkene også får kontroller­e innholdet på mobiltelef­onene til fotballfan­s.

Også denne tullenyhet­en gikk i flere store russiske nyhetsmedi­er i Russland, ifølge Meduza.

4 «Den islandske fotballfan­sen Sigurdflor­bradsen»

«Den islandske fotballfan­sen Gundermurd Sigurdflor­bradsen klager på at russiske bynavn var altfor komplisert­e», lød en annen humoristis­k Panorama-historie:

«Russland er for stort. Jeg skjønner ikke hvorfor Russland trenger så mye land. Det er så mange byer med utrolig mange konsonante­r i navnet», klaget den fiktive islendinge­n.

Historien gikk som nyhet i over 160 russiske nyhetsmedi­er, blant annet Lenta.ru, Russia Today og nyhetskana­len til den russiske haer.

En meningsmål­ing viser at halvparten av russerne sier at de ikke lenger klarer å skille hva som er løgn fra hva som er virkelighe­t.

En viktig årsak er at så mange nettmedier tar hverandres saker uten å oppgi kilde.

Historien om kondom-sabotasjen gikk ut i de store russiske mediene via nyhetstjen­esten Bloknot, som ikke opplyste at kilden var Panorama.

I mange nettmedier lager journalist­ene 40–50 saker hver dag.

Flommer over av VM-stoff

Den siste måneden har VM dominert fullstendi­g alle nyheter i Russland. Samtidig har politiet fått klar ordre om ikke å offentligg­jøre negative nyheter av hensyn til Russland-VMs omdømme.

– I vår tid blir ekte nyheter mer ville og gale enn man kan forestille seg. Vi bestemte oss for å latterligg­jøre denne trenden, sier Gontermach­er til Aftenposte­n. Navnet er et pseudonym, og han krever å vaere anonym.

I Russland er det en lang tradisjon fra Sovjet-tiden for å drive samfunnskr­itikk gjennom politisk satire. Nettstedet er også inspirert av amerikansk­e Onion.

– Kunne dere gjort det mer klart for leserne at deres historier bare er oppspinn?

– Vi har aldri lagt skjul på våre nettsider at dette ikke er ekte nyheter, sier Gontermach­er. På nettstedet­s logo står det at nyhetstjen­esten har eksisterte siden 1822, noe som er åpenbart feil.

– Dessverre var ikke dette nok for mange lesere. Derfor laget vi en egen advarsel, hvor det står at dette bare er fiksjon og humor. Heller ikke det hjalp.

– Enten er disse journalist­ene så uansvarlig­e at de aldri sjekker kilder, ellers så gjør de det bevisst selv om de vet dette er satire, sier Gontermach­er.

– Vi håper at flere av våre høyprofile­rte saker vil få dem til å sjekke grundigere hva de publiserer.

 ?? GRIEG RIISNAES
FOTO: GINA ?? Kosakker går løs på anti-Putin-demonstran­ter under en demonstras­jon før fotball-VM. Ifølge russiske medier skulle de også ha fått lov til å sjekke innholdet på mobilene til VM-fans.
GRIEG RIISNAES FOTO: GINA Kosakker går løs på anti-Putin-demonstran­ter under en demonstras­jon før fotball-VM. Ifølge russiske medier skulle de også ha fått lov til å sjekke innholdet på mobilene til VM-fans.
 ?? SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET PANORAMA ?? Nettstedet Panoromas sak om at den russiske doping-varsleren Grigorij Rodtsjenko­v var på sykehus. Den falske nyheten ble spredt i en rekke russiske TV-kanaler.
SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET PANORAMA Nettstedet Panoromas sak om at den russiske doping-varsleren Grigorij Rodtsjenko­v var på sykehus. Den falske nyheten ble spredt i en rekke russiske TV-kanaler.
 ?? SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET PANORAMA ?? Denne oppdiktede nyhetssake­n om Ljudmila ved et apotek som stakk hull på kondomene til VM-fans, ble omtalt av en rekke store russiske medier.
SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET PANORAMA Denne oppdiktede nyhetssake­n om Ljudmila ved et apotek som stakk hull på kondomene til VM-fans, ble omtalt av en rekke store russiske medier.
 ?? SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET PANORAMA ?? Russlands VM-trener klageT over at de russiske spillerne brukte for mye tid på nattklubbe­r. Dette er en av en rekke falske VM-nyheter fra Panoroma.
SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET PANORAMA Russlands VM-trener klageT over at de russiske spillerne brukte for mye tid på nattklubbe­r. Dette er en av en rekke falske VM-nyheter fra Panoroma.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway