Aftenposten

Gjør sitt mest hårete prosjekt noensinne

En spesiallag­et ryggsekk på 32 kilo og et titalls personer på ulike fjelltoppe­r. Slik skal publikum få se Lars Monsen minutt for minutt de neste fire ukene.

- ARVE HENRIKSEN

– Ja, dette er litt i overkant, helt klart det råeste prosjektet vi har gjort, sier Thomas Hellum, prosjektle­der for Monsen – minutt for minutt.

Norske TV-seere får åpenbart ikke nok av NRKs etter hvert mange minutt for minutt-sendinger. Det som startet med Bergensban­en i 2009 har siden vokst i omfang og ikke minst i originalit­et. I dag starter deres kanskje mest hårete prosjekt noen gang.

Klokken 12.00 legger Lars Monsen ut på en fire uker lang ferd i den norske fjellheime­n. Normalt er seerne vant med å se friluftsik­onet mutters alene i villmarken, kun med et håndholdt kamera og en hund som eneste turfølge. Nå lar han seerne følge hvert et skritt han tar, minutt for minutt, direkte på NRK1.

Håper på mange følgere

– Nå har vi sjansen til å sette søkelys på noe av det viktigste i norsk kultur, nemlig det norske friluftsli­vet. Det at alle som vil, også kan slå følge med meg innover i fjellet, uten noen form for påmelding blir også helt spesielt. Selv om jeg egentlig er en einstøing, håper jeg på mye folk, sier Lars Monsen.

Den erfarne friluftsma­nnen vet hva som venter når han legger av gårde. Like skråsikker er ikke teamet bak. Dette er aldri blitt gjort før. Naermere 50 personer vil derfor vaere involvert for å få sendingene til å fungere.

– Ettersom internett ikke finnes der vi skal, må vi lage vår egen dekning innover i fjellet. Derfor har vi utviklet en spesiallag­et ryggsekk som skal fungere som et baerbart kontrollro­m. Normalt bruker vi en stor semitraile­r til dette, nå må vi baere det med oss, sier Thomas Hellum.

Reodor Felgen

Den 32 kilo tunge sekken er utstyrt med 23 ulike antenner, eget kamera og kilovis med annen teknisk infrastruk­tur. I tillegg er sekken utstyrt med en egen billedmiks­er, hvor billedprod­usenten går bak med en liten fjernkontr­oll og velger ut de beste bildene til seerne.

– Det er litt Reodor Felgen over dette. Du begynner med et problem, så jobber du deg bakover til du finner en løsning, sier Jon Ståle Carlsen, som baerer tittelen oppfinner i NRK.

Aftenposte­n slo følge på den siste testturen før dagens direktesen­ding. Anført av Monsen var det et noe spesielt følge som trasket av gårde fra Dyranut fjellstove, med kameraer, antenner og droner i alle varianter. Da hadde tre såkalte linkteam forlengst lagt av gårde med opptil 112 kilo utstyr for å installere seg på diverse fjelltoppe­r rundt på Hardangerv­idda.

– Disse teamene opererer uavhengig av resten av følget. Vi er likevel avhengig av disse for at vi skal ha dekning underveis. Noen vil overnatte på en fjelltopp i flere døgn, andre vil forflytte seg fra topp til topp etter hvert som Monsen forflytter seg, sier linkansvar­lig Audun Torsdalen.

I tillegg er det mye annet teknisk utstyr, deriblant batterier, mat og klaer, som skal baeres med på turen.

Mye logistikk

– Det er et voldsomt logistikka­rbeid. 50 personer skal innom totalt 19 hytter. Noen skal sove inne, andre skal sove ute, det er mat, det er termoser og det er bagasje. Derfor er vi avhengig av mange frivillige fra Den Norske Turistfore­ning (DNT) til å hjelpe oss med å baere alt av teknisk utstyr og bagasje, sier produksjon­sleder Anita Hultgren.

Fordi batteriene må lades på nattetid, må turfølget også baere med seg et eget strømaggre­gat innover i fjellet. Totalt stiller DNT med 100 frivillige baerere de neste ukene.

– Hardangerv­idda er en fin måte å starte på. Jotunheime­n blir nok det desidert vanskeligs­te, ikke minst fysisk. Vi skal blant forsere en bre, og det er mye bratt terreng. Så har vi noen logistiske utfordring­er i Indre Troms. Det er der vi er lengst unna folk, mens vi er tettest på folk i Vesterålen, sier Hellum.

Hver dagsetappe blir på mellom 10 og 17 km. For Lars Monsen er det aller viktigste at det store turfølget etterlater seg faerrest mulig spor. Derfor vil alle som er med på turen få utdelt bioposer, som de må bruke til å ta med seg egen avføring.

– Et av mine viktigste mottoer er at vi er norske friluftsfo­lk, og vi skal derfor etterlate oss faerrest mulig spor, sier Monsen.

– Du jo vant til å vandre rundt mutters alene, hvordan blir det å ha en gjeng kaklende NRKmedarbe­idere hakk i hael?

– Det er ikke noe problem, alt til sin tid. Dette er bare en gjeng med trivelige turfolk, så dette gleder jeg meg virkelig til, sier Monsen smilende.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Et håndholdt kamera er normalt hans eneste følge når Lars Monsen er på tur. Denne gangen er det langt flere med.
BEGGE FOTO: ARVE HENRIKSEN Et håndholdt kamera er normalt hans eneste følge når Lars Monsen er på tur. Denne gangen er det langt flere med.
 ??  ?? I to uker skal David Bjørkheim baere den spesiallag­ede ryggsekken innover i fjellheime­n. Deretter overtar en annen baerer. Sekken veier 32 kilo.
I to uker skal David Bjørkheim baere den spesiallag­ede ryggsekken innover i fjellheime­n. Deretter overtar en annen baerer. Sekken veier 32 kilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway