Aftenposten

Cannabis i Netflix-kokkeshow skaper reaksjoner

- NTB

På Netflixs nye kokkeshow laerer eksperter publikum å lage mat med marihuana.

TV-programmet Cooking on High ble lansert på Netflix 22. juni med 16 års aldersgren­se. På strømmegig­antens norske nettside beskrives programmet slik:

«For første gang får du se en TV-sendt matlagings­konkurrans­e der to kokker lager lekre marihuanar­etter til et dommerpane­l bestående av meget tilbakelen­te kjendiser.»

– Vi frykter denne typen programmer bidrar til å øke den sosiale aksepten for cannabis blant unge. I USA ser vi fremvekste­n av en ny kommersiel­l industri som har få skrupler med å promotere et produkt som kan gi avhengighe­t og helseskade­r, sier fungerende generalsek­retaer i rusfeltets samarbeids­organ Actis, Pernille Huseby, til NTB.

Storindust­ri i USA

Cannabis er legalisert i flere stater i USA. Huseby påpeker at salg av cannabis nå begynner å bli en storindust­ri i landet. Finansavis­en Business Insider anslo i desember at det ble solgt cannabis over disk i USA i 2017 for naer 10 milliarder dollar – en vekst på 33 prosent fra 2016.

Instituttl­eder Bendik Meling Samuelsen i Institutt for markedsfør­ing på BI, forteller at det er naturlig for en bransje å fremme sine egenintere­sser. I Netflixs nye show presentere­r eksperter med tilknytnin­g til cannabisin­dustrien i USA, forskjelli­ge typer marihuana.

– Gjennom å vise et objekt laerer du seerne opp om det objektet. Hva cannabis angår er produktpla­ssering gjennom TVprogramm­er og filmer en måte for bransjen å vise cannabis i en forbruksko­ntekst, i motsetning til en misbruksko­ntekst, sier Samuelsen.

– Når en industri vokser kan man ha flere kommunikas­jonsmål. Det ene er å vise frem produktet, det andre er å prøve å gjøre ting på en regulert måte. Det gjør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway