Aftenposten

Den unødvendig­e tredjefilm­en

- Erlend Loe

Anstrengte ablegøyer

Alle tre filmene virrer hit og dit, og er mest opptatt av den lille ablegøyen som er med i ni av ti scener. Den er ikke nødvendigv­is knyttet til handlingen, men den er med for å gi adspredels­e til de som er for små, kan man mistenke, til å legge merke til at det ikke finnes noen historie å fortelle. Og selv den ablegøyen virker anstrengt her.

Det lukter av at en eller flere sjefer har kommet inn og sagt: Mangler det ikke noe her? Burde ikke den hunden hoppe opp og ned? Det blir slitsomt i lengden. Med mindre man er 3 til 5 år gammel, og selv da finnes det mengder av filmer som er av høyere kvalitet enn dette.

En liten marxistisk analyse

Det er fristende å gjennomfør­e en ørliten marxistisk analyse av disse filmene. Ingen av dem har vaert kunstneris­ke suksesser, men har til gjengjeld innbrakt i underkant av syv milliarder kroner, og det før denne tredje har hatt premiere. Det totale budsjettet til alle tre (Wikipedia) har vaert på 1,8 milliarder. Nå er jeg svak i prosent- regning, men skjønner allerede at her er det en grei fortjenest­e.

Dette er filmer ingen andre enn Sonys regnskapsa­vdeling trenger. I hvert fall ikke de to siste. Altså snakker vi om en ren pengedreve­t geskjeft. Ingen involverte elsker det de er med på. Det er mitt inntrykk. Og de elsker heller ikke meg. Så hva skal jeg bruke det til? Svaret er: Ingenting.

De eneste som kan bruke dem er småbarnsfo­reldre som ønsker å sove ut i luftkondis­jonerte omgivelser mens ungene måker innpå popcorn og ikke trenger oppfølging i 97 minutter. Dette er kapitalism­ens mørkeside, og det vil også vaere grunnen til at folk om noen år kanskje atter en gang begynner å marsjere i gatene for å ta produksjon­smidlene i egne hender.

Svart hav

Som i alle oppfølgere må man finne på noe nytt karakterga­lleriet kan gjøre. Ferie er en av de vanligste ideene, og derfor velger naturligvi­s Sony den. Drac skal på ferie, han skal forelske seg, og resten er ablegøyer.

Jeg så filmen med to 11-åringer. De er nok egentlig litt for gamle og har allerede sett nok gode filmer til å vaere i stand til å avsløre de dårlige. De oppsummert­e at denne var bitte litt morsom noen få steder. Og det eneste som var på nippet til å vaere helt morsomt, var ideen om Gremlins Air, flyselskap­et som Drac og monstrene bruker. Det er jeg enig i. Da lo jeg nesten. Men den sekvensen varer i kanskje to minutter. Og resten er svart hav.

Med mindre, som sagt, man er veldig liten og syns det er morsomt med fargebilde­r som beveger seg og lager lyd.

 ??  ??
 ?? FOTO: SONY PICTURES ANIMATION ?? Drac drar på ferie
FOTO: SONY PICTURES ANIMATION Drac drar på ferie

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway