Aftenposten

Hjernedød, men morsom underholdn­ing

- May Synnøve Rogne

Skyscraper kan ikke beskyldes for å vaere smart. Dersom du greier å se gjennom fingrene med alt det dumme som skjer underveis, er den ganske underholde­nde.

For hvis man absolutt skal bygge verdens høyeste – og garantert sikreste – høyhus, burde det ikke vaert mulig at det går så galt som det gjør her. Det er forbausend­e lett for skurkene å ta kontroll over bygningen. Burde ikke glasset vaert litt vanskelige­re å knuse når du står i 220 etasje? På toppen av det hele løper helten imponerend­e nok rundt på en protese.

Nei, kritiske spørsmål bør man ikke stille. Det blir bare surmagede innsigelse­r mot det som er en overrasken­de underholde­nde og effektivt fortalt actionfilm.

Stor og sterk

Will Sawyer (Dwayne Johnson) er tidligere FBI-agent og krigsveter­an. Han mistet det ene benet i en mislykket redningsak­sjon, men møtte sin store kjaerlighe­t Sarah (Neve Campbell).

Nå er han og familien i Hongkong for å gå gjennom sikkerhete­n på verdens høyeste bygning, bygget av Zhao Long Ji (Chin Han). Slemme skurker setter huset i brann, og Wills familie er fanget i flammene. Da må vår helt finne frem uante superkreft­er for å redde familien.

Dwayne Johnson er ikke verdens mest uttrykksfu­lle skuespille­r, men det er ikke så farlig. Han er stor og sterk, og du vet at han kommer til å redde dagen. Det er også godt å se en av veteranene i asiatisk film, Chin Han, i en av de baerende rollene. Den alltid sjarmerend­e Neve Campbell gjør det beste ut av den lille rollen hun har.

Se den på stort lerret

Problemet med denne typen actionfilm­er er at de aldri blir ordentlig spennende. Du vet at helten kommer til å redde det som reddes kan. Skal du ha en ordentlig spennende film om en skyskraper i brann, må du tilbake til The Towering Inferno fra 1974.

Til tross for mangelen på spenning, finner Dwayne Johnson på så mange halsbrekke­nde og dumdristig­e påfunn at effektene alene er verdt det.

Her er det bare å slå et slag for landets teknisk avanserte kinosaler. Å se denne i 3D i IMAX-kinoen på Storo er vel verdt pengene. Det enorme lerretet gir en ekstra innlevelse – og ikke minst følelsen av akutt høydeskrek­k! Jeg ser ikke bort ifra at denne filmen har fått en bedre karakter enn fortjent på grunn av en imponerend­e kinosal.

 ?? FOTO: UIP ??
FOTO: UIP
 ??  ?? Christian Ringnes vil skape et levende Ibsen-museum.
Christian Ringnes vil skape et levende Ibsen-museum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway