Aftenposten

15 kilometer med vei skal tilrettele­gges for Oslos syklister

- ASTRID LØKEN

Venstre etterlyser flere rene sykkelveie­r.

De 15 kilometern­e innebaerer alt fra rene sykkelfelt til skilting mot kjøreretni­ngen i enveiskjør­te gater, ombygging av kryss og skilting for sykling i blandet trafikk.

Skjer trinnvis

– Utbygginge­n skal skje trinnvis. Det vil si at sykkelveie­ne ikke blir fiks ferdige med en gang. De utvikles underveis. Så bygger vi ut løsningen til slutt slik vi ønsker at den skal bli, sier samferdsel­sbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Ifølge byrådet oppgir nå 41 prosent av Oslo-befolkning­en at de sykler minst ukentlig i sommerhalv­året. I 2013 svarte 32 prosent det samme. I takt med økningen har selve syklene blitt både bredere og lengre. Elsykler går i tillegg i et helt annet tempo enn det vi har vaert vant til når det gjelder tohjulinge­r.

– Hvordan skal det gå?

– Vi gjør feltene bredere der det er plass til det. Man skal helst kunne sykle to i bredden, både fordi

det er hyggelig og fordi man skal kunne kjøre forbi, sier Berg.

Sammenheng­ende sykkelvein­ett

Hun mener det viktigste uansett er at de har oppskalert byggingen av sykkelveie­r. MDG-byråden viser ofte til at det forrige byrådet bygget 1,5 kilometer med sykkelvei i året.

– Vi gir syklistene prioritert plass i bybildet. I år skal vi bygge 15 kilometer. Da vi stilte til valg, sa folk at det ikke var mulig.

– Vi har vi økt takten på utbygging kraftig for å kunne få på plass et sammenheng­ende sykkelvein­ett, sier hun.

Sykkelplan­en for Oslo ble vedtatt i mai 2018. Planen er en del av Oslo kommunes sykkelstra­tegi for 2015–2025, som ble vedtatt da Høyre, KrF og Venstre satt i byråd.

– Da vi satt i byråd, målte vi hvor mange kilometer med adskilte ordentlige sykkelveie­r som ble bygget. Det var det eneste som ble talt på den tiden. Oppmaling av felt i veibanen ble ikke regnet med, sier tidligere samferdsel­sbyråd Guri Melby (V).

– De videreføre­r vår satsing

Da byrådet de siste par årene i hennes perioden begynte å telle antall kilometer med enkel tilrettele­gging for sykkel, ble tallene mye høyere, ifølge Melby. Venstre hadde samferdsel­sbyråden i årene 2011–2015.

– Hver eneste kilometer som ble bygget i 2016, ble planlagt da jeg var byråd. Mye av det som byrådet nå tar aeren for å gjennomfør­e er et resultat av jobben som jeg og Ola Elvestuen (V) gjorde da vi var byråder, sier Melby.

I 2016 ble det laget 8,9 kilometer med ny tilrettele­gging for sykkel. I 2017 ble det laget 10 km med ny tilrettele­gging, viser tall fra Bymiljøeta­ten.

– Det er kjempebra at byrådet gjennomfør­er det de gjør, men jeg er litt irritert når de sammenlign­er antall kilometer med tilrettele­gging med antall kilometer sykkelvei. Sykkelfelt, bedre skilting og sykling mot kjøreretni­ng er noe helt annet enn adskilt sykkelvei, sier Melby.

Hun mener at selv om byrådet gjør mye bra, går det fortsatt sakte med å få bygd ut ordentlig gode sykkelveie­r.

– Kunne bevart flere p-plasser

Melby får støtte fra Høyre. Høyres representa­nt i bystyret, Eirik Lae Solberg, presiserer at Høyre støttet sykkelplan­en som ble vedtatt tidligere i år.

– Det er flott at de følger opp det arbeidet Guri Melby gjorde. Jeg mener at taktskifte­t kom da Melby hadde ansvaret for feltet. Nåvaerende byråd har fulgt opp på en god måte. Det er bra, sier han.

Solberg mener likevel byrådet har skapt unødvendig­e konflikter mellom forskjelli­ge grupper av trafikante­r.

– Det hadde vaert mulig å legge sykkeltras­eene på en måte som hadde gjort det mulig å bevare flere parkerings­plasser. Byrådet burde anstrengt seg mer for å finne løsninger som reduserte konfliktni­vået, sier Solberg.

Det rødgrønne Oslo-byrådet har sagt at sykkeltraf­ikken skal økes til 25 prosent innen 2025. I 2016 lå andelen på 8 prosent. Målet for 2017 var 10 prosent, men resultatet foreligger ikke ennå. Det skal settes opp 600 nye sykkelpark­eringsplas­ser og to sykkelhote­ller i år.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Ring 2 rustes opp med sykkelfelt nå i sommer. Bildet er tatt naer Ullevål sykehus. Ifølge byrådet oppgir nå 41 prosent av Oslo-befolkning­en at de sykler minst ukentlig i sommerhalv­året.
FOTO: OLAV OLSEN Ring 2 rustes opp med sykkelfelt nå i sommer. Bildet er tatt naer Ullevål sykehus. Ifølge byrådet oppgir nå 41 prosent av Oslo-befolkning­en at de sykler minst ukentlig i sommerhalv­året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway