Aftenposten

Fortsatt tørre og varme dager

-

Sør- og Østlandet får fortsatt perfekt sommerferi­evaer med tørre og varme dager, og det varer minst ut neste uke. Det er kyststrøke­ne som får det fineste vaeret før helgen.

Noen få regnbyger hjelper hverken for bøndene eller tørre skoger.

Også i Hedmark og Oppland er det varslet veldig varmt vaer, men med fare for mye torden.

– Her kan lokale byger gi en god del millimeter, men de er veldig lokale, og andre steder vil ikke få noe regn. Denne vaersituas­jonen fortsetter i helgen. Da kan det også komme byger, men det blir veldig varmt og fint ellers, varsler statsmeteo­rolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorolog­isk institutt

30 grader

På Østlandet kan det bli opp mot 30 grader i flere av dagene neste uke. Det betyr at også tørken som både gir knipe for bøndene og fare for skogbrann, vil fortsette i hvert fall frem til ut neste uke.

– Eneste håpet er at lokale byger kan gi litt vaete, men det er stor fare for at det kommer altfor mye på kort tid og at det renner bort og ikke trekker ned i jordsmonne­t, sier meteorolog­en.

Det som finnes av lavtrykk, holder seg vest for Island og i en bane opp til Spitsberge­n.

Tropisk storm

Meteorolog­en forklarer at vi er nødt til å få kraftigere vaer ute i Atlanterha­vet for at høytrykket skal brytes opp. Lavtrykket kommer gjerne som rester av gamle tropiske stormer eller orkaner. Sesongen begynner nå i juli, men er ikke på topp før i august og september.

– Vi må nok vente noen uker før vi får mer vanlig vestavaer med lavtrykk. I helgen er det en tropisk storm utenfor østkysten av USA. Den beveger seg inn mot Europa i begynnelse­n av neste uke, men stopper opp ved Island. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway