Aftenposten

Cannabis blant unge: Vi er i ferd med å miste den viktigste forebyggen­de faktoren

- Øystein Schjetne, Stiftelsen Golden Colombia

Det er en debatt om legaliseri­ng av narkotika kan føre til mer liberale holdninger til rusbruk. «Hva så?», spør Torstein Ulserød den 3. juli.

Jo, flere ting:

Vi har en «boom» i bruk av cannabis blant barn og ungdom.

Ung i Oslo-rapporten viser en økning i cannabisbr­uk på 73 prosent blant 10.-klassinger de siste to årene.

Over hele landet har lokalavise­r de siste par årene rapportert om en holdning om at «det ikke er farlig» blant skoleeleve­r.

Da er vi i ferd med å miste den viktigste forebyggen­de faktoren vi har. Det er ikke den fysiske tilgjengel­igheten i form av et forbud, men den sosiale tilgjengel­igheten: aksept for bruk.

Når denne aksepten så fører til en voldsom bruksøknin­g blant barn og ungdom, vil resultatet også bli en kraftig vekst i antall avhengige.

WHO anslår at én av seks ungdommer som bruker cannabis, vil utvikle avhengighe­t. I USA bruker for eksempel seks prosent av 18-åringer cannabis daglig. Tilsvarend­e tall for alkohol er 1,3 prosent.

For barn og ungdom er konsekvens­ene av daglig cannabisbr­uk kognitive skader og psykiske og somatiske lidelser.

Her er det ikke nødvendig med noen «ensidig skremselsp­ropaganda» som Ulserød mener å ha sett. Tørre fakta holder.

Alt dette betyr selvsagt ikke at det skal legges lokk på noen debatt. Men det krever handling: Laissez-faire-politikken innen narkotikaf­orebygging har vart lenge nok. Landets samfunnsfa­glaerere, med et par sider om rusbruk fra laereboken, har ingenting å stille opp mot den internasjo­nale legaliseri­ngsbevegel­sen som i øyeblikket har ungdommens øre.

Så «hva så»? Man kunne for eksempel fulgt opp Stoltenber­g-utvalgets anbefaling fra 2010 om en kraftig mobiliseri­ng mot narkotika på nett og i skolen.

Eller kjørt en offentlig informasjo­nskampanje om illegale rusmidler rettet mot ungdom. Det har, så vidt jeg kan se, ikke vaert prøvd i dette århundret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway