Aftenposten

Cøliaki, allergi eller intolerans­e?

- Julia Døhlen Edin, Landsforen­ingen mot fordøyelse­ssykdommer

Vi mangler en felles forståelse.

«En hamburger med fruktanfri­ttbrød og majones uten oligosakka­rider, takk!» Slik kunne jeg ha sagt det da jeg nylig bestilte mat. I stedet sa jeg det slik at det skulle bli forstått: «En hamburger med glutenfrit­t brød og vanlig majones, i stedet for aioli.»

Det samme tar jeg, sa min sidemann, som også har mageproble­mer. Servitøren forsto hva vi ba om, og behandlet det både profesjone­lt og seriøst — som om vi hadde cøliaki eller alvorlig allergi. Sannheten er at vi «bare» har intolerans­e. Ergo ville ikke en smule med brød ha skadet oss, men det kunne gitt mageplager.

Ubehagelig og flaut, men ikke farlig

Da burgerne ble båret ut, var kun en av dem med glutenfrit­t brød. Unnskyld, det har skjedd en feil, påpeker vi. Burgeren ble sendt tilbake på kjøkkenet. Hva er det som tar så lang tid? undrer vi. Det er jo bare å bytte ut brødet! Men så lett var det ikke.

Kjøkkenet, som ikke visste om vi hadde cøliaki, allergi eller intolerans­e, lager hele retten på nytt. For selv spor av gluten kan vaere nok til at noen blir alvorlig syke. Det hele kunne vaert unngått om vi bare hadde hatt et språk for intolerans­e og albuerom for at «litt er lov».

Si det som det er

Gry Skodje, klinisk ernaerings­fysiolog ved Rikshospit­alet, ledet en studie på irritabel tarmsyndro­m. Forskerne undersøkte effekten av å provosere med bare gluten uten fruktaner, og bare fruktaner uten gluten. Studien viste at det ikke var utslag når deltagerne spiste gluten, men ved fruktaner fikk de symptomer som stinnhet, oppblåst mage og diaré.

Si gjerne at du ikke har cøliaki, men at du ikke tåler gluten likevel, anbefalte Skodje: Hvis små mengder er OK, så forklar det, så kan de heller spørre om det er OK at sausen inneholder litt hvete.

«En glutenfri burger uten aioli, takk!» Det er det jeg skal si neste gang jeg er på restaurant, og samtidig legge til: «Jeg har intolerans­e, ikke allergi eller cøliaki.«

Med en felles forståelse kan vi skape rom, respekt og et språk for oss med intolerans­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway