Aftenposten

Er dytting og ørefiker bagateller?

- Øystein Stene, forfatter

Forskerne Margunn Bjørnholt og Ole Kristian Hjemdal ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress argumenter­er 10. juli et innlegg i Aftenposte­n mot ting jeg ikke har hevdet.

De påstår at jeg har skrevet «flere innlegg rettet mot #metoo-kampanjen». Det stemmer ikke. Det jeg har prøvd å gjøre, er å diskutere måten kjønnsnarr­ativer skapes på i norsk feminisme. Deretter har jeg svart på kritikk i Aftenposte­n, og avisen må selv ta ansvar for overskrift­er og ingresser.

I det opprinneli­ge essayet i Samtiden siterte jeg NKVTS’ rapport Vold og voldtekt i Norge: «Flere menn enn kvinner har vaert utsatt for vold fra partner eller tidligere partner.» Dette var svaert overrasken­de for meg og alle jeg nevnte det for. I min oppdragels­e, i narrativ de fleste av oss har fått presentert gjennom litteratur, film, skolegang og studier, har vi laert at det er menn som tyr til vold i parforhold.

At menn står for det meste av grov og gjentatt vold, er ingen overraskel­se. Hvorfor Bjørnholt og Hjemdal later som om jeg ikke anerkjenne­r dette, er meg en gåte.

Det er samtidig noe bisart over at de gjør dytting, kloring, spytting, lugging, et spark bak her og en ørefik der, til vold det ikke trengs å snakkes om. Dette er ifølge dem «bagatellme­ssige enkelthend­elser», til tross for at dette er den volden de fleste erfarer, gjentakend­e, uansett kjønn. Det er først når helsen er alvorlig truet at volden kan problemati­seres, først når livet står på spill at det er verdt å snakke om den. Med en slik type logikk ville #metoo vaert over før det startet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway