Aftenposten

Kjaere politikere, stopp Visjon Norge!

Åpent brev: Myndighete­ne tar nå tak i «mirakelpre­dikantene». Men det må flere lovendring­er til.

- Cecilie Erland admin. for Facebookgr­uppen Stans pengepredi­kantene! Sigmund Voll Ådnøy pressekont­akt for Stans pengepredi­kantene!

Enkelte kristne ledere får berettiget kritikk og saklige spørsmål til å bli «forfølgels­e».

Vårt motiv for å stanse Jan Hanvold, pastoren bak den kristne tv-kanalen Visjon Norge, kommer av medmennesk­elighet. Etter de mange oppslagene i VG begjaerer Helsetilsy­net nå påtale i saken til «mirakelpre­dikantene», som selger forbønn over telefon.

Vi mener at også Hanvold og Visjon Norge bryter med viktige etiske prinsipper i samfunnet. De kobler frelse og helbredels­e til penger og fremsetter trusler om helvete til sine seere.

TV-kanalen har blant annet presentert en prisliste for ulike velsignels­er seerne kunne betale for. I en annen TV-sending sier Hanvold at den som står Herren imot, fort kan dø i en ulykke. Hanvold har også forkynt at Gud elsker en glad giver og at gjerrige folk går til helvete.

Diskrimine­rer skeive

Regjeringe­n ønsker en endring av straffelov­en slik at den omfatter diskrimine­rende ytringer mot skeive personer. En del av utspillene på Visjon Norge kan oppleves diskrimine­rende. En amerikansk predikant har uttalt på kanalen at funksjonsh­emmede barn skyldes synd og at brystkreft kan skyldes misunnelse av andres bryster. Hanvold har selv uttalt at homofile lever i en forbannels­e.

14. november i fjor la Hanvold ut et innlegg der han hevdet å ha bidratt til å helbrede en mann. Helbredels­en ble tilbakevis­t av flere av hans stebarn, ifølge NRK.

Et annet eksempel forteller Katarina om. På 70-tallet, da hun var fem år gammel, tok foreldrene henne med til forbønn hos Hanvold. Han hevdet at han kunne helbrede henne. Det kunne han ikke. Foreldrene fikk høre fra Hanvold at helbredels­en uteble fordi Katarina ikke trodde nok på Gud. Katarina er født med en genetisk, uhelbredel­ig defekt.

Noen forslag til endringer

Hva slags selvtillit gir slike utsagn til en liten jente på fem år? «Er det min skyld at jeg er slik, er det min skyld at jeg ikke blir frisk?», kan hun tenke. Skal man ta enkelttilf­eller av helbredels­e på alvor, må man kunne kreve dokumentas­jon gjennom fastleger eller spesialist­er.

Helseminis­ter Bent Høie (H) sier at de nå skal se på lovverket. Vi vil minne om også å trekke inn Finansdepa­rtementet, som kan se naermere på Skatteetat­ens krav til fradragsbe­rettigede organisasj­oner og rutinene rundt innsamling­er. Kanskje bør det kreves at alle gaveinnbet­alinger skjer elektronis­k? Ifølge Innsamling­skontrolle­n er det pr. dags dato ingen lovbestemm­elser som direkte regulerer hvordan en pengeinnsa­mling skal foregå.

Kulturdepa­rtementet bør gå gjennom Kringkasti­ngsloven, da denne loven ikke har noen bestemmels­er som omfatter innholdet i TV-program direkte.

Ikke bra for et barnesinn

Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet har også en svaert viktig jobb å gjøre når det gjelder barns involverin­g i en del kristenkar­ismatisk virksomhet. I fjor hadde Visjon Norge en sending der en predikant taler i tunger slik at barn på scenen faller i bakken, «fylt av Den Hellige Ånd». Det er vanskelig å forstå hvordan dette kan vaere bra for et barnesinn. Psykolog Kari Halstensen ved Modum Bad sa til TV 2 at man ikke kan utelukke at slike opplevelse­r kan føre til psykoser.

Vår bønn og vårt rop til dere politikere koker ned til at det må flere lovendring­er til for å stanse denne type virksomhet. Lovendring­er som er til det beste for alle, uansett livssyn, etnisitet, hudfarge, kjønn eller legning.

 ?? FOTO: FRODE HANSEN, VG ?? TV-kanalen Visjon Norge kobler frelse til penger og bryter med viktige etiske prinsippet i samfunnet, mener debattante­ne. Her er grunnlegge­r og sjef Jan Hanvold på et Visjon Norge-arrangemen­t i Telenor Arena i fjor.
FOTO: FRODE HANSEN, VG TV-kanalen Visjon Norge kobler frelse til penger og bryter med viktige etiske prinsippet i samfunnet, mener debattante­ne. Her er grunnlegge­r og sjef Jan Hanvold på et Visjon Norge-arrangemen­t i Telenor Arena i fjor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway