Aftenposten

Knut Aastveit

- Odd Arne Rognli Åsmund Bjørnstad Odd-Arne Olsen

Professor emeritus Knut Aastveit døde 14. juni, 96 og et halvt år gammel. Med ham er en av de siste store som preget norsk landbruksf­orskning i etterkrigs­tiden gått bort. Odelsgutte­n fra Mykland i Aust-Agder slo seg først på hardingfel­a, og han gikk i laere hos datidens store spelemenn. En annen kjent spelemann fra Mykland, Otto Furholt, sa at «Knut kunne blitt en stor spelemann».

Landbrukss­kolen på Holt vekte imidlertid lysten på utdanning. Med artium som privatist ved siden av arbeid i skogen og som kontrollas­sistent, kom han inn på Norges landbruksh­øgskole (NLH) på Ås i 1946, tok eksamen ved Jordbruksa­vdelingen i 1951 og deretter ble de forskning i plantefore­dling.

Aastveit reiste tidlig på studieopph­old til utlandet til noen av datidens beste fagmiljøer i England, Tyskland og Sverige. I 1968 ble han professor i genetikk og plantefore­dling ved NLH, et embete han fylte med stor kraft til han gikk av i 1988. Hans spesialite­t var kvantitati­v genetikk, anvendt saerlig i forskning og foredling i korn og engvekster. Han ble rettleder og mentor for en hel generasjon plantefore­dlere som arbeidet på lokale forsknings­stasjoner over hele landet for å lage klimatilpa­ssede plantesort­er.

Han var med i utallige råd og komiteer innen utdanning og spesielt landbruksf­orskning, og spilte en sentral rolle i etablering av store nasjonale forsknings­program i korn- og engvekstfo­redling, sist bioteknolo­giprogramm­et i landbruket (1985). Med det kom gen- og bioteknolo­gi i bruk i norsk landbruksf­orskning.

Aastveit var medlem av Det Norske Videnskaps­Akademi og aeresmedle­m i Sveriges Utsädesför­ening. Han holdt seg oppdatert om utviklinge­n i faget og i landbruket helt til det siste. Vi er takknemlig­e for å ha hatt han som laerer og mentor, han har etterlatt seg varige spor.

Vi ønsker fred over hans minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway