Aftenposten

Vi må satse på fødende kvinner

- Elisabeth Rusdal, forbundsle­der, Norges Kvinne- og familiefor­bund

Etter at A-magasinet dedikerte forrige utgave til fødeog barseltilb­udet, med fokus på keisersnit­t, har debatten i landet rast. Det gjør den i perioder. Egentlig startet debatten i august under Arendalsuk­a 2017. Da opplevde jeg det som at helseminis­ter Bent Høie (H) beskyldte meg for å drive skremselsp­ropaganda. I Dagbladet sa han at det skremmer kvinner unødvendig. I løpet av høsten 2017 foretok vi en kartleggin­g av situasjone­n. 422 kommuner fikk samme spørreskje­ma. 210 kommuner svarte. Svarene gir på ingen måte grunnlag for statsråden­s beskyldnin­ger om at vi driver skremselsp­ropaganda. Snarere tvert imot.

Generelt kan vi si at flere kommuner har for lite jordmorres­surs til svangerska­psomsorg og følgetjene­ste. Dette medfører at de må foreta prioriteri­nger, og da blir det førstegang­sfødende og de i risikogrup­per som prioritere­s. Mindre kommuner samarbeide­r i noen tilfeller.

Nedleggels­er av fødeavdeli­nger

Nedleggels­e av lokale fødeavdeli­nger har foregått lenge. Vi er inne i sommer- og ferietid. Dermed legges noen fødeavdeli­nger midlertidi­g ned. Reiseavsta­nd og usikkerhet­en rundt plass blir ikke mindre av den grunn.

Avstanden til fødeavdeli­ng blir lengre og lengre. Liggetiden kortere og kortere. I forbindels­e med planleggin­g av nye sykehus, er det antall føde/barselseng­er det kuttes i.

I debatten nå om dagen kommer det frem at kvinner er mer engstelige nå enn før når det gjelder fødselen. Flere enn tidligere vil ha keisersnit­t. Ikke alle leger er glade for dette.

Så kommer historier om fødselsska­der. Skader det ikke gis erstatning for. Risiko for dette må kvinnen ta og baere selv.

Så viser statistikk at hadde det ikke vaert for innvandrin­g, så hadde befolkning­stallet i landet vårt sunket.

Forutsigba­rhet er nøkkelord

Vi synes ikke det er så altfor underlig at kvinner kvier seg. Grunnen til det er:

– Vil jeg rekke frem?

– Er det plass til meg?

– Har de tid til meg?

– Kan jeg få bli noen dager slik at jeg kjenner meg trygg?

Fra kontakt og besøk i Øst- og Sentral-Europa kjenner vi til at kvinner der velger keisersnit­t og betaler ekstra for dette. Årsaken er å sikre seg hjelp når fødselen skal skje. Forutsigba­rhet er et nøkkelord. Er det slike tilstander vi nå ønsker her i landet? Vi tror ikke det. Det er grunnen til at vi har og vil fortsette å engasjere oss i debatten.

Det er fortsatt trygt å føde i Norge. Sett i lys av situasjone­n i en del andre land, så ligger Norge langt opp på listen. Likevel er ikke dette noen grunn til å la vaere å forbedre tilbudet. Signaler nå ser mer ut som om det er reduksjon som blir resultatet. Det som er revet ned, tar det adskillig lengre tid å bygge opp igjen.

Vi vil ha klar satsing på at fødende kvinner og deres familier skal prioritere­s. Gruppen har ventet lenge nok.

Kvinner gir liv til kommende generasjon­er og bør ha de aller beste forhold for sin samfunnsny­ttige oppgave.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway