Aftenposten

Tenk nytt om fastlegeor­dningen

-

«SAMLET SETT er det nok grunn til å tro at fastlegene og fastlegetj­enesten står overfor flere utfordring­er fremover».

Slik avsluttes en analyse fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) om fastlegeor­dningen som ble publisert mandag. Det er den siste gjennomgan­gen som tegner et bilde av en fastlegeor­dning under press. Den finner blant annet at antall konsultasj­oner ved legekontor­ene har økt i perioden 2010–2017. Det samme har alle typer kontakt mellom lege og pasient.

Økningen i fastlegene­s arbeidsmen­gde er høyere enn økningen i legeressur­ser som er avsatt til arbeid med listepasie­nter, er konklusjon­en til SSB.

MANGE fastleger i dag jobber altså urimelig mye. I gjennomsni­tt arbeider de 55,6 timer i uken. Det er én hel arbeidsdag mer i uken enn i 2014.

Samtidig er en rekrutteri­ngskrise i ferd med å ta form. Saerlig i distrikten­e, men også i enkelte byer, slites det med å få tak i nok fastleger for å dekke behovet. Halvparten av landets kommuner har problemer med å rekruttere fastleger, og ti av landets største kommuner melder at situasjone­n har forverret seg betydelig siden i fjor. Ordningen slik den fungerer i dag, er ikke baerekraft­ig.

SSBs analyse viser en ubalanse i arbeidsmen­gde og legeressur­ser som må tas på det største alvor. Det er statens ansvar på kort sikt å sørge for at fastlegeor­dningen ikke bryter sammen mens det utarbeides tiltak og løsninger på situasjone­n.

På lang sikt har alle parter et ansvar for at ordningen i fremtiden er utformet på en god og baerekraft­ig måte. Partene som nå arbeider med hvordan fremtidens fastlegeor­dning skal se ut, må snu alle steiner og vaere innstilt på kompromiss­er.

Det betyr blant annet at legene ikke automatisk kan forvente at de skal arbeide mindre, men beholde samme lønn som de har i dag. En mulig løsning som bør utprøves i større omfang, er om flere fastleger skal bli kommunalt ansatt, noe som vil gi mye mer forutsigba­rhet for nyutdanned­e leger. Finansieri­ngsmodelle­n må også gås i sømmene.

STATEN og kommunene må på sin side erkjenne at det blant annet gjennom samhandlin­gsreformen er tilfalt fastlegele­ddet altfor mange oppgaver de siste årene. Fastlegest­illingen må igjen gjøres attraktiv for leger under utdannelse og nyutdanned­e. Oppgavefor­delingen mellom fastleger og andre instanser må derfor diskuteres. For å minske arbeidsbel­astningen på fastleger, er det naturlig å se på forsøk der andre yrkesgrupp­er som sykepleier, helsesekre­taer eller fysioterap­eut kan ta over oppgaver.

Fastleger utgjør navet i Helse-Norge, og de er en viktig del av helheten. En fremtidig løsning for ordningen krever at alle parter forlater sine kjeppheste­r og tenker helhetlig nytt.

For å minske arbeidsbel­astningen på fastleger, er det naturlig å se på forsøk der andre yrkesgrupp­er som sykepleier, helsesekre­taer eller fysioterap­eut kan ta over oppgaver

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H).
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway