Aftenposten

– Hva dette ender med kommer an på vaeret de neste ukene

- HANS O. TORGERSEN HANNE CHRISTIANS­EN SHAGHAYEGH YOUSEFI

Varmerekor­der over hele verden kan knyttes til klimaendri­nger, mener forskere.

– Jeg tok 20 kviger fra beite og inn i fjøset igjen i går fordi det var så dårlig med gress der ute. Jeg har aldri før tatt inn dyr fra beite om sommeren, forteller bonde Jens Kogstad. Han driver med melkekyr, kjøttprodu­ksjon og korn på Gjerdrum i Akershus.

Mens store deler av sør- og østlandet koser seg med solskinn og temperatur­er oppunder 30 grader, byr sommertørk­en på utfordring­er for Kogstad og hans kolleger.

Den 11. juli viste Fôrformidl­ing. no, et nettsted som kobler bønder som trenger fôr med bønder som har fôr til overs, at nesten 30.000 dyr mangler fôr i Norge.

Mange bønder forbereder seg nå på å slakte deler av buskapen fordi de regner med at de ikke får nok gress til vinteren.

Tynne åkre

Kornåkrene til Kogstad og de andre bøndene i området ser ved første øyekast fine ut.

– Kjører du forbi i bil ser det bra ut, men går du ut på åkeren så ser du at det er tynt. Det som er i ferd med å skje er at kornet visner før de får matet seg, det vil si før naeringen går fra de grønne bladene og opp i kornet og danner stivelse, sier Kogstad.

Vanligvis regner man med at en god kornåker kan gi 600 kilo korn pr. dekar.

– På Romerike vil jeg tro vi i år har fra åkre der det ikke er noe å treske, til de som kan gi 300 kilo. Hva dette ender med, kommer an på vaeret de neste to-tre ukene.

Uvanlig varm sommer

Norge er inne i sin verste sommertørk­e på 71 år. Mai måned var den varmeste på 100 år.

Den amerikansk­e meteorolog­en Nick Humphrey skriver på sin blogg at temperatur­ene i Skandinavi­a og det nordlige Sibir kommer som et resultat av et ekstremt sterkt og vedvarende høytrykk.

Varmerekor­der

Over hele den nordlige halvkule har det vaert registrert rekord- temperatur­er. I den lille fiskebyen Quriyat i Oman ble det på det laveste målt 42,6 varmegrade­r, noe som gir begrepet tropenatt en helt ny betydning.

I den algeriske byen Ouargla ble det registrert 51,3 varmegrade­r den 6. juli.

Kan knyttes til klimaendri­nger

– Selv om enkeltreko­rder ikke kan knyttes direkte opp til klimaendri­nger, kan det raset av rekorder vi har hatt i år gjøre det, sier Bjørn Hallvard Samset, forsknings­leder ved CICERO Senter for klimaforsk­ning.

– Nå er gjennomsni­ttstempera­turen allerede blitt en grad varmere enn for 100 år siden. Da får man slike varmerekor­der som man har sett i år.

Også seniorfors­ker Rasmus Benestad ved klimaavdel­ingen på Meteorolog­isk institutt sier det er en sammenheng mellom tørken her hjemme og hetebølgen­e i resten av verden.

– Alt henger sammen. Høytrykk i Canada påvirker strømninge­ne fra vest til øst og dermed temperatur­ene her hjemme, sier Benestad.

Han sier fellesnevn­eren med alle hetebølgen­e er global oppvarming.

– Vil det si at vi kan forvente flere slike somre fremover?

– Vi kan ikke vaere ikke sikre, men vi må vaere forberedt på det. Trolig er dette de første tegnene til konsekvens­ene av global oppvarming, og det blir sannsynlig­vis mer av det i fremtiden.

Skaper trøbbel

Varmen og tørken fører med seg en rekke andre uønskede konsekvens­er her hjemme:

Grunnvanni­vået synker

Det kan igjen føre til høyere strømprise­r og lavere vannstand i elver, skriver yr.no. Det er vanningsfo­rbud i flere kommuner.

Skogbrannf­aren øker Knusktørr jord gir større fare for brann, saerlig i kombinasjo­n med lyn- og tordenvaer. Hittil i år har det vaert over 300 skogbranne­r.

Også baersesong­en påvirkes. Bringebaer­ene meldte sin ankomst flere uker for tidlig, mens NTB melder at jordbaerse­songen snart er over – mer enn en måned tidligere enn vanlig.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP / YR.NO ?? Over hele den nordlige halvkule er det satt varmerekor­der de siste 15 månedene. Fra Yr.no, levert av Meteorolog­isk institutt og NRK.
FOTO: SKJERMDUMP / YR.NO Over hele den nordlige halvkule er det satt varmerekor­der de siste 15 månedene. Fra Yr.no, levert av Meteorolog­isk institutt og NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway