Aftenposten

– NATOlanden­e har forstått alvoret

NATO skulle diskutere Ukraina og Georgia, men endte opp i krisemøte i går. Så innkalte Trump til pressekonf­eranse.

-

– NATO er mye sterkere enn for to dager siden. Dette møtet har vaert en stor suksess, sa Trump på pressekonf­eransen etter NATO-toppmøtet i Brussel.

Han skrøt uhemmet av at mange land som nå trapper opp pengebruke­n og forklarte til og med hvorfor noen sliter med å nå målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar.

– Vi står veldig samlet og er veldig sterke. Ikke noe problem! sa presidente­n.

Måtte ha krisemøte

Kontrasten var betydelig til det som hadde skjedd kort tid i forveien. Egentlig skulle landene diskutere Georgia og Ukraina, men de måtte i stede avholde et krisemøte da Trump langet ut mot de andre allierte på grunn av lave forsvarsbu­dsjetter.

Reuters kilder sier at Trump truet de allierte med at USA ville gå «sine egne veier» hvis ikke de allierte økte forsvarsbu­dsjettene innen januar 2019. Det NATO-landene ble enige om i 2014, var å jobbe mot å bruke to prosent av bruttonasj­onalproduk­tet på forsvar innen 2024.

Tyske DPA har også meldt om at Trump truet med alenegang i forsvarssp­ørsmål. Nøyaktig hva han skal ha ment med det, er uklart.

– Angela, du må gjøre noe

Trump skal ha brutt med diplomatis­k protokoll og henvendt seg direkte til Tysklands forbundska­nsler med fornavn da han igjen krevde økte forsvarsbu­dsjetter:

– Angela, du må gjøre noe med dette, skal Trump ha sagt, ifølge kilder nyhetsbyrå­et Reuters har snakket med.

Dette er et budskap som ligner det Trump har kommet med på Twitter i løpet av de siste dagene.

Etter møtet sier flere ledere, der- iblant Frankrikes president Emmanuel Macron og Norges statsminis­ter Erna Solberg, at de ikke oppfattet at Trump truet med å trekke USA fra NATO.

– Men det var gode og direkte diskusjone­r. Det var et behov for å få luftet litt ut, sier Solberg.

– Har gjort en fantastisk jobb

Og det var altså en helt annen Trump som dukket opp på den spontane pressekonf­eransen etter krisemøtet. Presidente­n var i godt humør og svarte på haugevis med spørsmål fra amerikansk og internasjo­nal presse. Flere ganger utløste han latter i salen.

– Dette var to fantastisk­e dager. Ja, det var litt vanskelig. Men du kan spørre alle som var i det rommet, og de er fornøyd, sa Trump.

På pressekonf­eransen ble presidente­n spurt om han kunne trekke USA ut at NATO uten Kongressen­s godkjennel­se.

– Jeg tror jeg kan, men det er ikke nødvendig, sa Trump.

Han roste Jens Stoltenber­g, som han omtaler som en venn.

– Stoltenber­g har gjort en fantastisk jobb.

Stoltenber­g: – Åpent

Også den første dagen av NATOtoppmø­tet hadde en lignende dramaturgi.

Den startet med at Trump langet ut mot Tyskland på en frokost med Jens Stoltenber­g. Senere på dagen modererte han seg, kalte forholdet til Merkel «veldig, veldig godt». Til slutt stilte USA seg bak NATOs vedtak.

NATO-sjef Jens Stoltenber­g sier at det ekstraordi­naere møtet om byrdeforde­ling i går kom i stand fordi noen allierte følte de «ikke var ferdige» etter onsdagens diskusjon.

– Dette har vaert et møte der landene har forstått alvoret når det gjelder det å investere mer i forsvar. Jeg tror landene nå ser at det haster og at det er viktig å levere på det, sier Stoltenber­g til norsk presse.

Stoltenber­g mener det er en styrke at landene kan snakke åpent til hverandre og at ikke alt er forhåndspl­anlagt.

– Vi hadde en veldig aerlig og åpen diskusjon om byrdeforde­ling. Jeg føler at NATO står sterkere sammen nå enn før toppmøtet.

 ??  ??
 ?? Aftenposte­ns korrespond­ent ??
Aftenposte­ns korrespond­ent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway