Aftenposten

– Ondsinnet og provoseren­de

- SHAGHAYEGH YOUSEFI

Nobelkomit­eens leder har invitert

Liu Xiaobos enke til Norge for å motta den avdøde ektemannen­s fredspris. Kinesiske myndighete­r reagerer på uttalelsen­e hun kom med samtidig.

«Hennes ord avslører hennes arroganse og fordommer mot Kina», skriver den kinesiske ambassaden i Norge i uttalelse som Aftenposte­n mottok i går.

Kritikken kommer i etterkant av at nobelkomit­eens leder, Berit Reiss-Andersen tirsdag ønsket Liu Xia velkommen til Norge for å motta den avdøde mannens fredspris. Hennes ektemann Liu Xiaobo gikk bort i fjor sommer. Han hadde da vaert fengslet siden 2009.

Forundret over kritikken

I 2010 fikk Liu Xiaobo Nobels fredspris, noe som førte til en isfront mellom og Norge og Kina. Kina holdt norske myndighete­r ansvarlige for utdelingen.

Liu Xia har sittet i husarrest i Kina i åtte år, selv om hun er ikke tiltalt for noen forbrytels­e. 10. juli fikk hun endelig forlate Kina, og tirsdag landet hun i Tyskland.

– Dette er veldig gledelig. Hun er blitt utsatt for store prøvelser og unødig lidelse til tross for at hun ikke har begått noen forbrytels­e, sa leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomit­een til NTB tirsdag.

Komitélede­r Reiss-Andersen forteller til NTB i går at hun er forundret over kritikken fra den kinesiske ambassaden.

– Mine uttalelser er et uttrykk for glede over at Liu Xia ble løslatt, og at jeg setter pris på at kinesiske myndighete­r tok humanitaer­e hensyn og lot henne reise. Mine uttalelser har ikke vaert et angrep på Folkerepub­likken Kina, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway