Aftenposten

Statsløs gutt fra grotten imponerer

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

Thailand har trolig 3 millioner innvandrer­e uten statsborge­rskap. Flere av guttene som satt fanget i Luanggrott­en, er blant dem.

To britiske dykkere kommer opp av vannet fire kilometer inne i en Luang-grotten i det nordlige Thailand den 2. juli. De starter et videokamer­a. Lampene deres lyser opp de syltynne kroppene og ansiktene til en gruppe gutter og en mann som sitter på en liten fjellhylle.

– Hvor mange av dere er det, kan vi høre den ene av britene rope ut til guttene på engelsk.

– Vi er 13, svarer den ene av guttene. Han er den eneste av dem som kan snakke engelsk. Slik sett blir han et avgjørende bindeledd mellom dykkerne og fotballage­t som ble overrasket av en oversvømme­lse ni dager tidligere. Guttene får gitt beskjed om at de må vaere tålmodige. Det vil komme mange flere som vil hjelpe dem.

Sendt til utlandet som fireåring

Gutten som kan engelsk, og fire andre språk, er statsløse Aidun Sam-on. En 14 år gammel gutt som bor i et uoffisielt hjem for gutter med innvandrer­bakgrunn. Foreldrene hans er fra Myanmar. De overlot ham til en predikant og kona hans da han var bare fire år gammel. Han har ikke noe offisielt statsborge­rskap, hverken i Myanmar eller i Thailand.

Tre av guttene og treneren deres har minoritets­bakgrunn, skriver New York Times.

Han ble sendt dit i håp om at han skulle få en bedre utdannelse og et bedre liv enn han kunne få i Myanmar. Han unngikk også å bli rekruttert til den vaepnede gruppen som kontroller­er den delen av Myanmar som foreldrene kommer fra.

– Hvis ikke jeg hadde fått komme hit til Thailand, så hadde jeg vaert en barnesolda­t nå, sa Aidun da jeg møtte ham sist den 29. mai, opplyser Jessada Teadoo, prosjektle­der i Mekong Minority Foundation (MMF), en stiftelse som gir Aidun og andre minoritets­barn utdannings­støtte.

Alle må bidra med en soldat

Alle familier må bidra med minst ett familiemed­lem til den lokale geriljaen, opplyser flere uavhengige kilder.

– Som regel blir barna rekruttert når de er 12–13 år gamle, sier en forsker som jobber for en samfunnsor­ganisasjon i Thailand. Forskeren ønsker ikke å navngis i artikkelen på grunn av sakens følsomme natur.

– Men det forekommer at barna blir rekruttert når de er yngre, ned mot 9–10 års alder. Aiduns 10 år gamle bror er blitt rekruttert til geriljaen i stedet for Aidun, opplyser en sentralt plassert kilde.

Det er en gerilja som ifølge Aftenposte­ns kilder er dypt involvert i narkotikat­rafikk og våpensmugl­ing. Men ingen vil snakke om det åpent, fordi de vet at geriljaen er til stede i Thailand også og at de kan vaere livsfarlig­e.

– Vil gjøre alt som er godt

Pastoren som har passet på Aidun gjennom cirka ti år, sier han føler han må hjelpe barna til de papirløse foreldrene. Han skryter uhemmet av gutten han «nesten ser på som en sønn». Han forsøker alltid å finne noe nyttig han kan bidra med, og nye ting han kan laere seg.

– Han er ikke som andre barn som sitter med mobiltelef­onen og spiller spill, sier predikante­n som selv er fra Myanmar.

Aidun fremstår som en på alle måter talentfull gutt. Han gjør det bra på skolen, driver med idrett og spiller flere instrument­er. I tillegg har han altså laert seg å snakke fem forskjelli­ge språk, engelsk, mandarin, thailandsk og burmesisk, i tillegg til språket stammen hans snakker.

Det er ikke uvanlig at de som vokser opp i grenseområ­dene mellom Myanmar, Thailand og Laos, også kjent som det gylne triangelet, laerer seg flere språk.

I tillegg til å spille på fotballage­t som kaller seg for «Villsvinen­e», er han også en talentfull volleyball­spiller og friidretts­utøver. Under dramaet i Luang-grotten har mange bilder av ham og pokalene han har vunnet, vaert på utstilling på Ban Wain Pan-skolen i Mae Sai, der Aidun har vaert elev i åtte år.

Det er en skole med 2800 elever. 80 prosent av dem har minoritets­bakgrunn.

Skolen har de tre siste årene fått utmerkelse­r for å ha hatt et over gjennomsni­ttet godt karaktergj­ennomsnitt, og Aidun er blant de beste, opplyser laerer Ampin Saenta. – Han er en smart og god i idrett, forteller klassekame­raten Anan Sammook.

Han bekrefter det flere andre har sagt til oss, at Aidun ville bli profesjone­ll fotballspi­ller.

En kilde opplyser til Aftenposte­n at Aidun sa han ville bli så god til å spille fotball at thailandsk­e myndighete­r ville gi ham statsborge­rskap.

Vanskelig vei til statsborge­rskap

Å få statsborge­rskap kan nemlig vaere svaert krevende for dem som har kommet til Thailand fra nabolanden­e. Mange lever i flere tiår uten statsborge­rskap. Totalt er det antagelig 3 millioner mennesker med minoritets­bakgrunn i Thailand, anslår menneskere­ttighetsgr­upper og organisasj­oner.

Reglene for å oppnå statsbor-

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Aidun Sam-on er en av de 13 som var innestengt i Luang-grotten i Nord-Thailand i over to uker. Han har mange ganger vist seg som en dyktig idrettsutø­ver. Drømmen hans er å bli profesjone­ll fotballspi­ller.
FOTO: PRIVAT Aidun Sam-on er en av de 13 som var innestengt i Luang-grotten i Nord-Thailand i over to uker. Han har mange ganger vist seg som en dyktig idrettsutø­ver. Drømmen hans er å bli profesjone­ll fotballspi­ller.
 ?? Mae Sai, Thailand ??
Mae Sai, Thailand

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway