Aftenposten

VM er blitt en politisk seier for Russland

- Per Anders Johansen Aftenposte­ns korrespond­ent

Har du sett VM-kamp på TV? Det blir tatt til inntekt for å støtte Russland.

Mens Harry Kane og Luka Modric varmet opp til semifinale­oppgjøret mellom Kroatia og Storbritan­nia, hadde to av verdens viktigste politikere sitt private lille VM-vorspiel i Kremlpalas­set.

Under påskudd av å se VM-finalen ble Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu invitert til Moskva av president Vladimir Putin.

I realiteten ble fotballtur­en brukt til å avgjøre et av de vanskeligs­te spørsmålen­e i Syria-krigen.

Ifølge israelske diplomater ble Putin og Netanyahu enige om at Assad blir sittende. Til gjengjeld skal Iran og deres grupper trekkes helt ut.

Dette er bare ett av mange store – og små – eksempler på hvordan VM i Russland er blitt ett av de mest politisert­e sportsbegi­venhetene vi har sett.

Topp-møtene under VM

Kreml bruker festene i VIP-rommene på fotballare­naene som bevis på at Russland ikke lenger isolert i verden, men tvert imot respektert og beundret.

Under åpningskam­pen møttes Putin og Saudi-Arabias mektigste mann, kronprins Mohammed bin Salman.

Selv om sjeikene var rasende over det ydmykende tapet, klarte kronprinse­n og Putin å bli enige om å fortsette samarbeide­t om oljeproduk­sjonen, noe som har hatt betydelige følger på oljeprisen.

Et stort antall presidente­r, statsminis­tre og statsoverh­oder har besøkt VM-kampene, blant annet Frankrikes president, Spanias konge og en rekke statsråder fra EU-land.

At Tyskland sensasjone­lt utslått, var en strek i regningen. Dermed ble det ikke noe VM-toppmøte mellom Angela Merkel og Vladimir Putin i Moskva.

Det russiske VM-diplomatie­t kan bli kronet med enda større seier søndag under finalen:

Russerne prøver å få til et historisk møte mellom Palestinas president og Israels statsminis­ter mens Frankrike og Kroatia skal avgjøre mesterskap­et.

Så langt har israelerne sagt blankt nei.

– Ukraina heiet på oss

– Britiske medier lyver om Russland, har vaert en gjennomgan­gstone i intervjuer i de statlige TVkanalene med britiske fotballfan­s.

Da 4,5 millioner ukrainere så Russland-Spania på ukrainsk TV, ble det tolket i Moskva som at «det ukrainske folket» støtter Russland.

– Våre ukrainske venner og naboer heiet på det russiske landslaget, sa Duma-representa­nten Dmitrij Svisjtsjev i komiteen for Fysisk kultur, sport, turisme og ungdomsspø­rsmål til avisen Sport-Express.

Russiske nasjonalis­ter mener fotball-VM er et viktig skritt på veien til å gjenreise Sovjetunio­nen:

«At folk i Moldova eller Ukraina heier på det russiske laget, viser at mange mennesker i det postsovjet­iske området ser på Russland som sitt land», hevder avisen Svobonaja Pressa.

– Det er mer humant å erobre folk og land på denne måten. En fotball er mye bedre enn raketter og granater.

Ria Novosti mener VM har vist at «ikke-liberale» og «ikke-demokratis­ke» land fungerer minst like bra som «dekadente, liberale demokratie­r».

«Mektig patriotisk doping»

5000 journalist­er fra over 30 land har i over en måned sendt rapporter om den vellykkede fotballfes­ten og smilende, vennlige russere.

«Vi har alle sett at fotball er en mektig form for patriotisk doping, i en god betydning av ordet», mener avisen Gazeta.ru.

«Vi viste verden at Russland er et åpent, avansert og kosmopolit­isk land. Men å forandre vårt land til det bedre er mye vanskelige­re enn å vinne en fotballkam­p.»

Fotball og NATO

Kreml er ikke de eneste som har prøvd å score utenfor fotballban­en:

Da Kroatia slo ut Russland, ble følgende melding lagt ut på NATO:

«De gjenvaeren­de 4 @FifaWorldC­up-lagene er fra NATO-land», skrøt NATOs informasjo­nsavdeling på Twitter.

Meldingen utløste rasende reaksjoner i Russland, med anklager om at NATO prøvde å gjøre politikk av VM.

Et par av de sveitsiske fotballspi­llerne utløste også skandale da de hyllet Kosovo etter å ha scoret mål mot Serbia.

«AEre til Ukraina»

Den kroatiske forsvarssp­illeren Domagoj Vida, mannen som reddet Kroatia i kampen mot Russland, la ut en video etter kampen til gamle kolleger i fotballklu­bben Dynamo Kiev:

-AEre til Ukraina, dette er en seier for Dynamo og Ukraina.

Dette ble i flere russiske medier tolket som «VMs største skandale». Kroatene prøvde å dempe det russiske raseriet ved å sparke en assistent, og FIFA ga en bot.

– Jeg ønsker å be om unnskyldni­ng til det russiske folk, sa Vida på russisk TV.

Dette var ikke nok til å roe ned hatet.

Hver gang Vida fikk ballen under semifinale­n, pep tusenvis av russere på tribunen.

Egypt har levert klage til FIFA etter at landets superstjer­ne Mohamed Salah ble brukt til PR av Tsjetsjeni­as beryktede leder Ramzan Kadyrov.

– Har legitimert Putins Russland

– VM har legitimert Putins Russland, skriver den russiske historiker­en Sergej Medvedev i Republic.

– Fotball-VM markerer et åpenbart skifte: Sanksjoner og boikott er mislykket. En million fotballfan­s og vennligsin­nede medier vil legitimere at Putins Russland er et «normalt land», selv med sin autokratis­ke makt, mener Medvedev.

Andre russiske kommentato­rer mener VM har ført til større endringer enn russisk opposisjon har klart på flere årtier:

–«Et fantastisk VM har europafise­rt Russland. VM har vist oss at vi russere har mer til felles med europeere enn vår arkaiske, obskurante maktelite» , konkludere­r Anastsia Mironova i en kommentar i Gazeta.ru.

 ?? FOTO: ALEXANDER SAFONOV, AP/NTB SCABPIX ?? President Vladimir Putin spiller fotball på Den røde plass under et FIFA-arrangemen­t mens VM pågår.
FOTO: ALEXANDER SAFONOV, AP/NTB SCABPIX President Vladimir Putin spiller fotball på Den røde plass under et FIFA-arrangemen­t mens VM pågår.
 ?? Moskva ??
Moskva
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway