Aftenposten

Sørenga er åpen for bading

- HILDE BJØRHOVDE

Badevannet er friskmeldt, og du kan trygt bade igjen etter stengingen onsdag kveld.

– Dette er gode nyheter. Det varslede utslippet i forbindels­e med arbeider på Follobanen har vaert så ubetydelig at det ikke påvirker badevannsk­valiteten. Så nå er Sørenga åpnet umiddelbar­t for folk som vil ta en dukkert, sier Richard Kongsteien, kommunikas­jonsdirekt­ør i Oslo kommunes bymiljøeta­t

Kloakk i elven

Mandag kveld bestemte kommunen at sjøbadet må stenges, etter at kommuneove­rlege Tore Steen frarådet bading. Årsaken var at Bane Nor kunne komme til å slippe ut kloakk i Alnaelva, som har sitt utløp like sør for Sørenga, under arbeidet med Follobanen.

– Utslippet ble helt ubetydelig og fikk ingen betydning for vannkvalit­eten, sier Kongsteien. Han sier Bymiljøeta­ten vil fortsette å ta prøver fra badevannet og ha ekstra målefrekve­ns i indre havn.

Svaert fornøyd

Neste varslede utslipp er om cirka fire dager.

– Vi har nå erfart at dette klarer vann- og avløpsetat­en godt å håndtere. Det er ikke sikkert at vi kjører like høy beredskap på et utslipp ved neste operasjon, sier Kongsteien.

Sigurd Gran, avdelingsd­irektør i vann- og avløpsetat­en, er svaert fornøyd med at det ikke ble store utslipp av avløpsvann i forbindels­e med tunnelarbe­idet.

– Det ble ikke utslipp å snakke om i det hele tatt og under 1 prosent av det vi anslo i verste fall, sier han til NRK Østlandsse­ndingen.

Fraktet det bort

Han sier at operasjone­n har vaert en suksess, og at utslippene er anslått til 10–15 kubikk, noe som er helt ubetydelig i forhold til vannmengde­ne i Alnakulver­ten og i fjorden.

Pumpe- og sugebiler har fjernet avløpsvann og fraktet det bort for å hindre forurensni­ng. Om fire dager skal prosessen gjentas når utstyr skal fjernes fra tunnelsyst­emet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway