Aftenposten

Hvordan sikre rettferdig vurdering på eksamen?

- Lars Holden, adm. dir., Norsk Regnesentr­al

Eksamenska­rakteren er helt avgjørende for elevene.

Norsksenso­r Cathrine Krogh skrev i Aftenposte­n 9. juli at det ikke skal kunne skje at noen går fra stryk til toppkarakt­er i en klagevurde­ring. Men det skjer. Kroghs masteroppg­ave fra 2015 viser at i 14 prosent av tilfellene hadde to sensorer minst en forskjell på to karakterer, og i vurdering av kreative tekster skjedde dette for 20 prosent av tilfellene. Spørsmålet blir da om man gjør nok for å sikre en mest mulig rettferdig vurdering.

Oppgavene blir vurdert av to sensorer. Ved systematis­k å variere hvem man sensurerer samme med, kan man finne sensorer som systematis­k ligger høyt, lavt eller avviker for mye fra andre sensorer. Disse bør få en tilbakemel­ding eller ikke få fortsette som sensor. Det er mulig å bruke en tredje sensor der avviket mellom de to første er for stort eller hvis noen av de første sensorene har for store avvik.

Hvis oppgaver med kreative tekster eller andre typer oppgaver er vesentlig vanskelige­re å vurdere enn andre oppgaver, må man vurdere ikke å bruke disse til eksamen eller alltid ha minst tre sensorer. Man kan eksperimen­tere med ulike sensorveil­edninger for å redusere avviket mellom sensorer.

Eksamenska­rakteren er helt avgjørende for elevene, og vi må forvente at det gjøres det vi kan for at karakteren er mest mulig rettferdig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway