Aftenposten

Johan J. Jakobsen

- Trygve Slagsvold Vedum Marit Arnstad

Det var ikke bare et stort kapittel i Senterpart­iets historie som ble lukket da Johan J. Jakobsen sovnet stille inn den 30. juni, 81 år gammel. Med hans bortgang mistet Norge en av 80-og 90-tallets mest innflytels­esrike politikere. Vi som fikk oppleve humøret, lunheten og rausheten hans, kjenner på et stort savn.

Året var 1962 da Johan meldte seg inn i Senterpart­iet. Den nyutdanned­e sivilagron­omen på 25 var nygift, og skulle kombinere jobben som bestyrer på Felleskjøp­et i Namsos med å vaere gårdbruker på hjemgården Lønset i Nord-Trøndelag. Ifølge ham selv var den politiske interessen heller laber. Først da han fulgte stortingsd­ebattene om Kings Bay-saken på tv ble den politiske gnisten tent.

Høsten 1973 ble Johan for første gang innvalgt på Stortinget. På nord-trøndelags­benken ble han sittende en mannsalder, frem til 2001. Fra 1979 til 1991 var han også Senterpart­iets leder. I løpet av disse årene viste han seg gang på gang som en lagspiller og en samarbeide­ts mann.

Han var arkitekten bak mange av kompromiss­ene som ble gjort på 80- og 90-tallet. Han tok initiativ til at Senterpart­iet og KrF gikk inn i regjering med Høyre i 1983, og ble samferdsel­sminister i denne regjeringe­n. Da Jan P. Syse dannet samarbeids­regjering etter valget i 1989 ble Johan kommunalmi­nister.

Johan J. Jakobsen var opptatt av politiske resultat og løsninger. Som sentrumspo­litiker forholdt han seg både til høyre og venstre i politikken og hadde det som skulle til for å finne løsninger begge veier. For ham var Senterpart­iet en bevegelse, han var opptatt av å ta hele landet i bruk. Som partileder stabiliser­te og manøvrerte han Senterpart­iet i en krevende periode på 80-tallet, samtidig som han bidro til å legge grunnlaget for fremgangen midt på 90-tallet.

På vegne av hele Senterpart­iet takker vi Johan J. Jakobsen for den livslange oppgaven han tok på seg i partiet, for all innsats han la ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway