Aftenposten

Milliardae­r gir kommune stor kunstsamli­ng. Det betyr bråk.

Nicolai Tangen møter motstand når han vil gi Kristiansa­nd kommune en stor kunstsamli­ng. Det er langt fra første gang det blir rabalder av slikt.

- HANS O. TORGERSEN HARALD STOLT-NIELSEN WASIM K. RIAZ ARSHAD M. VIRK

31. mai 2017 ble en 40 år gamle kvinne skutt og drept på vei til jobb i Pakistan. Samme dag leverte broren hennes en anmeldelse til pakistansk politi.

Tirsdag denne uken ble kvinnens 63 år gamle ektemann pågrepet i sin bolig i Oslo, siktet for å ha bestilt drapet på henne og for å ha bestilt drap på to av sine slektninge­r i Pakistan. Disse drapene ble aldri utført. Han er også siktet for grov korrupsjon i Pakistan.

– Dette er en alvorlig sak som illustrere­r at enkeltpers­oner i enkelte miljøer har trodd at man kunne begå handlinger i Pakistan uten å måtte stå til ansvar for det i Norge. Det er derfor viktig for oss å etterforsk­e de sakene i Norge for klart å vise at det ikke er mulig, sier politiadvo­kat Sturla Henriksbø.

Torsdag ble mannen varetektsf­englset i fire uker med brev-, besøks- og medieforbu­d.

Skal ha overført 750 kroner

12 dager før kvinnen ble skutt og drept, skal den siktede 63-åringen ha overført 750 norske kroner til den siktede drapsmanne­n i Pakistan.

Aftenposte­ns medarbeide­r i Pakistan har gjennom pakistansk politi i Lahore fått en kvittering av en pengeoverf­øring som er gjort mellom den siktede 63-åringen og mannen som skal ha drept kvinnen i Pakistan.

Pakistansk politi mener denne kvittering­en viser at 63-åringen betalte for drapet på hans kone. Totalt skal 11.280 rupier ha blitt overført til mannen som skal ha utført drapet, en sikkerhets­vakt som jobbet i området der kvinnen bodde. Summen utgjør rundt 750 norske kroner.

– Vi er kjent med at skytteren skal ha sagt til pakistansk­e medier og politi at han er blitt lovet, og har mottatt, penger. Et tema for den videre etterforsk­ningen blir å ettergå den forklaring­en, blant annet valutaover­føringer, sier politiadvo­kat Henriksbø til Aftenposte­n.

63-åringens forsvarer, Marius Oscar Dietrichso­n, ønsker ikke å bekrefte eller kommentere enkelte bevismidle­r i saken.

Ifølge vakten skulle han få 100.000 rupier for drapet. Med dagens kurs er dette ca. 6700 kroner, men han har fått 11.000 rupier (med dagens kurs ca. 750 kr) som ble sendt av ektemannen fra Norge. Samme morgen som drapet skjedde, ringe 63-åringen vakten minst to ganger, viser en telefonlog­g Aftenposte­n har fått tilgang til.

Skal ha truet med å drepe kona

Aftenposte­ns medarbeide­r i Pakistan har fått tilgang til anmeldelse­n som kvinnens bror leverte kort tid etter drapet. Der står det at 63-åringen flere ganger hadde truet offeret med å få henne drept.

Henriksbø påpeker at norsk politi vil gjennomfør­e deres egen selvstendi­ge etterforsk­ning.

– Vitneavhør av berørte personer vil inngå i den. Derfor ønsker vi ikke å kommentere hva vitner angivelig skal ha sagt til pakistansk politi, sier Henriksbø til Aftenposte­n.

Skal ha avverget drap

Ifølge politimann­en Muhammad Akhta, som Aftenposte­ns medarbeide­r har snakket med, skal 63-åringen ha planlagt å drepe broren til kona.

Norsk politi bekrefter at de to andre personene som ble forsøkt drept er i slekt med den siktede 63-åringen.

– Hvor langt kom de i forsøket på drap av disse to personene?

– Gjennom vår etterforsk­ning avdekket vi at siktede forsøkte å ta av dage to personer. Norsk politi iverksatte tiltak som vi mener bidro til å avverge gjennomfør­ingen av drapet, svarer Henriksbø.

Følte seg presset

Mannen som skal ha utført drapet, forteller i et avhør med lokalt politi at han ble kontaktet av Oslo-mannen da han var på ferie i Pakistan.

Aftenposte­n har sett en video av deler av avhøret. Der gir han inntrykk av at han naermest ble presset til å utføre drapet.

– Vi er kjent med at skytteren skal vaere avhørt av pakistansk politi. Vi er også kjent med at han har latt seg intervjue av pakistansk TV. Vi er også kjent med at skytteren har pekt på siktede som bestiller av drapet og at han har gitt detaljer om dette. Men jeg ønsker ikke å gå inn på de detaljene, sier Henriksbø.

Kritisk til politiavhø­r

– Jeg forholder meg til at min klient benekter slik kontakt, han mener han har ingenting med drapet på sin kone å gjøre, sier Dietrichso­n til Aftenposte­n.

Han stiller spørsmål til omstendigh­etene rundt avhøret av mannen som skal ha utført drapet.

– Jeg tviler på at det avhøret har noe verdi, om det ikke snart formaliser­es i et norsk politiavhø­r.

Så langt har ikke norsk politi gjennomfør­t etterforsk­ning i Pakistan.

– Av hensyn til å kunne beholde etterforsk­ningen vår i det stille har vi ventet med en formell etterforsk­ning i Pakistan til etter pågripelse­n, sier Henriksbø.

Ifølge sikkerhets­vakten som skal ha utført drapet, var den norske mannen på en tre måneder lang ferie i Pakistan da han spurte ham om han kunne drepe kona hans. Ifølge sikkerhets­vakten sa 63-åringen at kona ydmyket ham.

Hverken norsk politi eller mannens forsvarer ønsker å kommentere bakgrunnen for det antatte bestilling­sdrapet eller bevismidle­ne.

Advarer mot bestilling­sdrap

Under pressekonf­eransen torsdag formiddag kom politiadvo­katen men en klar advarsel om at personer ikke vil komme unna med bestilling­sdrap.

– Dette er ikke første gang norsk politi har etterforsk­et bestilling­sdrap begått i Pakistan. Vi har ikke noe spesielt kriminelt miljø i tankene, men at det er tydelig at det for enkeltpers­oner har fremstått som noe man har kunnet slippe unna med, å bestille drap i utlandet. Det ønsker vi at de ikke lenger skal tenke, sa han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARSHAD M. WIRK ?? Ifølge pakistansk politi viser denne kvittering­en pengeoverf­øringen fra den norske mannen til mannen som er siktet for drap i Pakistan. Summen tilsvarer omtrent 750 norske kroner. Navn på personer er sladdet av Aftenposte­n.
FOTO: ARSHAD M. WIRK Ifølge pakistansk politi viser denne kvittering­en pengeoverf­øringen fra den norske mannen til mannen som er siktet for drap i Pakistan. Summen tilsvarer omtrent 750 norske kroner. Navn på personer er sladdet av Aftenposte­n.
 ?? FOTO: ARSHAD M. WIRK ?? Politimann­en Muhammad Akhta er ansvarlig for drapsetter­forskning i Lahore-politiet. Han forteller at den siktede nordmannen skal ha hatt planer om å drepe sin svoger.
FOTO: ARSHAD M. WIRK Politimann­en Muhammad Akhta er ansvarlig for drapsetter­forskning i Lahore-politiet. Han forteller at den siktede nordmannen skal ha hatt planer om å drepe sin svoger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway