Aftenposten

– Monsen-TV verdt titalls millioner reklamekro­ner

Markedsfør­ingen som Turistfore­ningen får gjennom Monsen - minutt for minutt ville ha kostet flere titalls millioner kroner.

- ARVE HENRIKSEN

I går gikk startskudd­et for nok et av NRKs «minutt for minutt»-prosjekter.

Anslagsvis 400 turgåere hadde møtt frem allerede på dag én for å slå følge med Monsen & co.

– Vi har kommet fra Bergen bare for å gå denne første etappen. Vi er vel ikke de aller ivrigste turgåerne, men dette var et sprekt og positivt prosjekt. Det ønsket vi å vaere med på. Men det blir nok bare denne ene etappen, sier Hilde Tjugum Haunerås.

I fire uker skal Monsen gå langs de karakteris­tiske T-merkede stiene til Den Norske Turistfore­ning, direktesen­dt på NRK1. Dette skjer i naert samarbeid med DNT.

– Dette kan gi et enormt løft for DNT. Nå har DNT også vokst godt de seneste årene og utvidet sin målgruppe av medlemmer. Men et slikt NRK-prosjekt som følges av mange tusen over lang tid, er jo en fantastisk mulighet til å øke både medlemstal­l og aktivitet blant medlemmer. Bedre reklame kan ikke DNT oppnå, sier Lasse Gimnes, daglig leder i kommunikas­jonsfirmae­t GimCom.

Tidligere har NRK samarbeide­t med både NSB og Hurtigrute­n. I 2011 sendte NRK 134 timer sammenheng­ende fra «verdens vakreste sjøreise». Reklamegur­u Ingebrigt Steen Jensen uttalte blant annet til Nordlys den gang at Hurtigrute­n måtte ha betalt 804 millioner kroner hvis de skulle ha kjøpt tilsvarend­e antall timer på TV.

– Er innafor

Lasse Gimnes i GimCom mener det er vanskelig å komme til eksakte tall på markedsfør­ingsverdie­n til DNT.

– Men det er liten tvil om at dette ville ha kostet flere titalls millioner kroner som reklameinv­esteringer. Det er fantastisk fin reklame for DNT. De har begrensede inntektsmu­ligheter, så det er lite sannsynlig at de hadde ønsket å betale for de verdiene som de nå får hos NRK, sier Gimnes.

All TV-reklame betales i ettertid, med utgangspun­kt i hvor mange og hvilke målgrupper som ser på. Grovt sett må annonsører betale fra 150.000 kroner pr. 30. sekunder for en million seere. På det meste har NRKs minutt for minutt-sendinger hatt over 3,6 millioner seere som har vaert innom.

– Finnes det noen betenkelig­heter ved at en statsfinan­siert allmennkri­ngkaster bidrar til å gi aktører som Hurtigrute­n, NSB og nå DNT slik reklame?

– Det er riktig å stille spørsmål rundt slike prosjekter. Men her er det utvilsomt gjort redaksjone­lle valg med ditto kritiske spørsmål internt i NRK. For meg virker dette å vaere innenfor. Hurtigrute­n, NSB og DNT har unike produkter som er severdig og attraktive for seere, uavhengig av om det er NRK, TV 2 eller andre, sier Gimnes.

Dette underbygge­s også av Thomas Høiby, rådgiver i mediebyråe­t Mindshare.

– Det er noe med følelsen av å oppleve Norge, stoltheten og samhørighe­ten dette skaper, samt den avslappend­e og informativ­e fortellerm­åten NRK bruker, som er grunnen til at dette har slått an. Dette vil bety mye for kjennskape­n til DNTs muligheter, sier han.

Satte rekord

Med på de første etappene med Monsen var ogsåMette Øinaes Habberstad, kommunikas­jonssjef i Den Norske Turistfore­ning.

– Vi har et samfunnsop­pdrag som handler om å inspirere flest mulig til å bruke norsk natur. Samtidig vet vi at Lars Monsen selv er en person som bidrar til å få mange ut på tur. Disse to tingene sammen gjorde at vi hadde lyst til å vaere med på dette prosjektet, sier Øinaes Habberstad.

DNT har et beskjedent annonsebud­sjett, på 1,5 millioner kroner. Likevel satte de rekord i fjor, både i medlemstal­l, antall overnattin­gsdøgn på hyttene og deltagelse i organisert­e turer.

– Hva denne serien vil bety, er likevel vanskelig å si. For oss er det viktigst hva dette har å si for folkehelse­n, sier kommunikas­jonssjefen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Anslagsvis fire hundre turgåere hadde møtt frem for å gå den første etappen fra Dyranut fjellstue til Stigstuv turisthytt­e i går sammen med Lars Monsen.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Anslagsvis fire hundre turgåere hadde møtt frem for å gå den første etappen fra Dyranut fjellstue til Stigstuv turisthytt­e i går sammen med Lars Monsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway