Aftenposten

FBI tok innersving­en på GRU

Fra denne bygningen i Moskva prøvde russisk militaer etterretni­ngstjenest­e (GRU) å hjelpe Donald Trump til å bli USAs president.

- Per Anders Johansen Moskva Aftenposte­ns korrespond­ent Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

Nå kommer det frem detaljer om hvordan Kreml hcket e-postene til Hillary Clinton for å hjelpe Donald Trump i presidentv­algkampen.

Fredag ble 12 navngitte russiske etterretni­ngsfolk tiltalt for å ha stjålet tusenvis av e-poster fra Hillary Clinton og det demokratis­ke partiet.

Den detaljerte FBI-tiltalen gir den hittil mest grundige beskrivels­en av hvorfor FBI-etterforsk­erne er så sikre på at Kreml prøvde å manipulere det amerikansk­e presidentv­alget – til fordel for Donald Trump.

Blant de siktede er åtte russiske offiserer, deriblant en oberst.

10 av de siktede GRU-folkene tjenestegj­ør i GRU-avdeling 26.165,

«Vennligst fortell meg om jeg kan hjelpe dere på noen måte ..., det vil vaere en stor glede for meg», spurte GRU-offiserene.

De kommuniser­te med folk som hadde «jevnlig kontakt med ledende medarbeide­re i Trumps presidentk­ampanje»:

«Takk for at du skriver tilbake ... fant du noe interessan­t i e-postene jeg postet?», lød en annen e-post 15. august fra Moskva til Trump-bekjente.

Avslørt av dårlig engelsk

GRU-offiserene avslørte seg til dels på grunn av dårlige engelskkun­nskaper:

Kl. 16.19 den 15. juni logget for eksempel en databruker seg på internett via en GRU-server i Moskva. Han søkte på flere spesielle amerikansk­e uttrykk: «some hundred sheets», «illuminati», «worldwide known» og «think twice about».

To timer senere publiserte «Guccifer 2.0» en blogg med nøyaktig de samme uttrykkene.

GRU-offiserene gjorde også andre tabber: I et tilfelle glemte de å bruke kryptert VPN-forbindels­e, noe som er en amatørfeil for hackere. Det førte FBI rett til en IP-adresse hos GRU.

Fra russisk hold avvises absolutt alt. I Moskva tolkes tiltalen som et åpenbart forsøk på stoppe Helsinki-toppmøtet om to dager mellom Trump og Putin: – Dette er et forsøk på å ødelegge dialogen, sa lederen i den russiske utenriksko­miteen, Leonid Slutskij.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ??
FOTO: WIKIPEDIA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway