Aftenposten

Erling Dokk Holm: Det er et paradoks at Holmlias rekkehus og gatetun er fødestedet for byens mest beryktede gjeng

På en drøy time midt på dagen tok tre politimenn seks selgere og kjøpere av hasj på Vaterland.

- WASIM RIAZ PAAL AUDESTAD (foto)

Her har politiover­betjent Jan Erik Bresil fra gatepatrul­jen nettopp fått kontroll på en hasjselger. Mannen tilstår forholdet på stedet og blir anmeldt.

– 400 kroner for syv gram er en bra pris, sier den unge hasjselger­en til en potensiell kunde rett utenfor Grønland T-banestasjo­n.

Minuttet senere er selgeren påsatt håndjern. Den potensiell­e kunden er ikke lenger en «hasjkjøper». Nå har han politiskil­t rundt halsen.

Ransakinge­n avslører at selgeren faktisk har syv klumper med hasj. Det viser seg at selgeren, som er i 30-årene, har flere saker på seg fra før av. Han bor øst i Oslo, men er i sentrum for å selge varene.

Selgeren innser at løpet er kjørt. Han oppgir personalia og tilstår forholdet. Etter et avhør på stedet forlater han Vaterland. Nå venter rettssak i Oslo tingrett.

Alt dette skjer midt på dagen mens folk går inn og ut av T-banen. På den andre siden av Akerselva leker flere barn.

Større aksept for hasj

Nylig kunne Aftenposte­n presentere tallene i den siste Ung i Oslorappor­ten som viser at hasjbruken blant ungdom i hovedstade­n har økt kraftig de siste årene. Dette gjelder saerlig unge i Oslo vest. Forrige uke skrev Aftenposte­n at 123 personer med cannabispr­odukter ble tatt av politiet i forbindels­e med Kadetten-festivalen.

Politiover­betjent Jan Erik Bresil har siden 2009 jobbet i gatepatrul­jen i Oslo sentrum. Dette er politiets innsatssty­rke mot unge personer som havner på skråplanet. En av oppgavene er å holde dem unna narkotiske stoffer.

Han tror at en av grunnene til økningen er mer aksept for cannabis blant de unge. Det skyldes blant annet den massive påvirkning­en fra film og TV, samt legaliseri­ngsdebatte­n som stadig oftere dukker opp i Norge, mener han.

– Stadig flere mindreårig­e vi har møtt de siste par årene unnskylder seg med at de trodde at det var lovlig å røyke hasj. De sier at «politikern­e har sagt ja til hasj», sier Bresil.

Han er leder i Norsk Narkotikap­olitiforen­ing Oslo, men understrek­er at han uttaler seg som polititjen­estemann.

Politimann­en understrek­er at de fleste unge i Oslo er lovlydige, men det er en liten gruppe der dette er et økende problem. I all hovedsak er det snakk om unge i alderen 14– 16 år, men Bresil har også møtt selgere og kjøpere som er 12 år gamle.

De fleste sakene med unge kjøpere ender opp med påtaleunnl­atelse og urinprøvea­vtale der de unge blir henvist til behandling og urinprøver i regi av helsevesen­et for å vise at de er narkofrie. Selgerne blir anmeldt og tiltalt.

Sterk motstand

Minutter etter at selgeren blir pågrepet, kommer to menn gående mot T-banen. Med raske bevegelser veksler mennene innholdet i sine hender. Politiover­betjent Bresil studerer mennenes kroppssprå­k i ti sekunder før han bestemt sier at her pågår det kjøp og salg.

Én av mennene gjør kraftig motstand da politiet slår til. Da får Bresil bistand fra sin yngre kollega «Liban» (han ønsker ikke navn i avisen). De klarer å holde mannen mot veggen og får satt håndjern på ham. Det viser seg at han er selgeren. Det blir funnet både hasj og piller på mannen. Lommeboken er full av kontanter.

Mens politiet har fokus på selgeren, tar hasjkjøper­en noen raske skritt i andre retning. Han blir stoppet av politibetj­ent «Espen» (ønsker ikke navn i avisen), men før «Espen» når frem, rekker kjøperen å putte et par klumper i munnen.

På en drøy time fra klokken 14 onsdag tar de tre sivile politimenn­ene seks kjøpere og selgere av hasj på Vaterland. Selgerne ble anmeldt, mens kjøperne i dette tilfellet kun ble bortvist fra området. Tre andre personer ble også bortvist fra stedet: En av dem var overstadig beruset, og to andre var kjent for å vaere potensiell­e bråkmakere og hadde flere dommer bak seg.

To av dem som blir tatt for kjøp, spør om politimann­en «Liban» har noe å selge. Med sin minoritets­bakgrunn og klesstil glir «Liban» rett inn i miljøet som i en årrekke har preget Vaterland. Den første «kunden» hans er en voksen kvinne som gjerne vil lukte på stoffet før hun kjøper.

– Jeg er blitt lurt før, sier hun rett før «Liban» viser frem politiskil­tet. Hun føler seg lurt igjen.

– Vaterland vil ikke forsvinne

I slutten av juni kom Bresil tilbake fra et besøk i Colorado i USA, delstaten som var blant de første til å legalisere cannabis til rekreasjon­sbruk i USA. I fem dager snakket han med politifolk, helseperso­nell og skoleansat­te om legaliseri­ng i Colorado.

– Bruken av hasj i Colorado har økt etter legaliseri­ngen. Her har man kunnet gå til legen med ryggplager, betale for eksempel 50 dollar og få en tillatelse til å dyrke opp til 99 marihuanap­lanter i sitt eget hjem. Dette er nok til å tjene millioner på det svarte markedet. Mange reiser fra andre stater til Colorado for å kjøpe hasj. Delstaten har hatt en sterk økning i unge hjemløse, noe som er en stor belastning for økonomien, sier Bresil.

Politimann­en legger ikke skjul på at han er imot legaliseri­ng av cannabis i Norge, med mindre det er snakk om til nødvendig medisinsk bruk av godkjente medisiner skrevet ut av leger. Selv tror han at en mulig legaliseri­ng i Norge ikke vil føre til at hasjmiljøe­t på Vaterland vil forsvinne.

– De som kjøper og selger på Vaterland er nederst på rangstigen. Kjøperne der vil neppe ha råd til å kjøpe dyr hasj fra et regulert utsalg. Det vil vaere folk fra vestkanten som kan kjøpe der med penger fra mamma og pappa på bekostning av de svakeste i samfunnet. De på Vaterland vil bli der, tror Bresil.

Ikke tro på regulering

– Vil ikke en mulig statlig regulering fungere godt i Norge?

– Jeg har ikke troen på det. Det vil fortsatt vaere ulovlig å selge til barn og unge. Det svarte markedet vil ikke forsvinne, men konkurrere på pris og styrkegrad. Større tilgjengel­ighet vil også føre til mer bruk.

– Har ikke legaliseri­ngen i Colorado ført noe positivt med seg?

– Jo da, noen argumenter­er for det. De har fått noe skatteinnt­ekter. Men når man ser på utgifter for å kontroller­e den lovlige virksomhet­en, samt andre utgifter dette påfører i form av økte utgifter til helseskade­r, ulykker og kriminalit­et, så går dette regnskapet klart i minus.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Denne posen med hasj ble beslaglagt av en av mennene som ble tatt for hasjsalg på Vaterland.
FOTO: PAAL AUDESTAD Denne posen med hasj ble beslaglagt av en av mennene som ble tatt for hasjsalg på Vaterland.
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Mannen til høyere gjør sterk motstand før politiet får kontroll over han. Det viser seg at han er selgeren. Mannen til venstre ble tatt for kjøp av hasj.
FOTO: PAAL AUDESTAD Mannen til høyere gjør sterk motstand før politiet får kontroll over han. Det viser seg at han er selgeren. Mannen til venstre ble tatt for kjøp av hasj.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway