Aftenposten

Frankrike vår favoritt i VM-finalen

- Odd Inge Aas Journalist

Didier Deschamps ble født for å vinne. I dag kan han skrive VM-historie.

– Det er en stor aere og et privilegiu­m. Det finnes ikke noe vakrere og større for en profesjone­ll fotballspi­ller enn en VM-finale, sa Didier Deschamps i det den intense klikkingen fra fotokamera­ene var i ferd med å gi seg.

I en helt vanlig pressekonf­eransesal på mektige Luzjniki stadion i Moskva så han i går ettermidda­g utover en skare av journalist­er fra alle verdenshjø­rner.

– De tre viktigste ordene er ro, forpliktel­se og konsentras­jon, la han til om hva som blir det viktigste for å vinne i ettermidda­g.

Målet er naturligvi­s å vinne, og det er det få som er bedre til enn Didier Deschamps. Det er hva karrieren har handlet om siden den 169 centimeter høye midtbanesp­illeren slo gjennom på Nantes for 35 år siden.

Deschamps er fortsatt ingen ruvende skikkelse der han titter opp bak et bord på podiet i Moskva. Men vinner Frankrike mot Kroatia i dag, vil han bli stående som en av de aller største i VM-historien. Til nå er det bare brasilians­ke Mario Zagallo og tyske Franz Beckenbaue­r som har vunnet som både trener og spiller.

Den eksklusive klubben er én kamp unna å få et nytt medlem.

Er ingenting uten å vinne

«Vannbaerer­en», var kallenavne­t Eric Cantona ga ham en gang på 1990-tallet. Manchester Unitedlege­nden mente landsmanne­n i stor grad bare dugde til å vinne ballen og trille den videre til mer kreative lagkamerat­er.

– For meg eksisterer en fotballspi­ller kun gjennom sine resultater, sine seire. Det samme gjelder trenere, bare i enda større grad. Vinner du ikke, så er du ingenting, er en av kommentare­ne Deschamps har gitt om Cantonas karakteris­tikk.

Det var nok av kritiske innvending­er mot landslagss­jefen også før dette mesterskap­et. Kommentato­rer mente «Les Bleus» spilte for defensivt og kjedelig, Deschamps var for forsiktig og slapp ikke de enorme angrepstal­entene i laget løs.

Etter den, for mange, dørgende kjedelige 0–0-kampen mot Danmark økte intensitet­en. Belgias keeper, Thibaut Courtois slengte seg på etter å ha tapt semifinale­n. «Anti-fotball», kalte han spillet de blå tok seg til finalen med.

Le Père la Victoire

Men for Deschamps finnes det ingenting kjedelig med å vinne. Storoppgjø­ret i Moskva er Frankrikes femte internasjo­nale finale siden 1998. Deschamps har hatt en nøkkelroll­e i fire av dem.

Først som kaptein da det ble gull i 98-VM og EM to år senere. Så som trener da EM-finalen endte med 0–1 mot Portugal på Stade de France for to år siden.

Hjemme i Frankrike er skepsisen i ferd med å byttes ut med eufori. Med det er også stemningen rundt Deschamps snudd. På gårsdagens pressekonf­eranse var det ingen som kritiserte spillestil­en. «Le Père la Victoire», Seierens far, var tittelen hos sportsavis­en L’Equipe tidligere i uken.

Beundres av Pogba

For Deschamps er det ingen vits i å spille «vakkert» hvis du ikke står igjen som seierherre. En av de viktigste suksessfak­torene i Russland er at han har fått sine store stjerner med på samme tanke. Paul Pogba mener treneren har noe spesielt som få andre mennesker har.

– Han var en stor spiller, en verdensmes­ter og kaptein. Han vet hvordan man snakker til spillere, også de som er litt usikre på seg selv. Vi er mer modne enn vi var for to år siden, og forholdet vårt til Deschamps endrer seg, sier Manchester United-stjernen.

Han er en av spillerne som virkelig har slått ut i full blomst på vei mot finalen.

Deschamps har klart det José Mourinho har hatt store problemer med å få til på klubblaget. Pogba skinner i en rolle hvor han også tar større ansvar bakover på banen.

– Jeg vil vinne VM, og for å gjøre det må du ofre noe. Å forsvare seg er ikke min sterkeste side, jeg er ingen Kanté, men jeg gjør det gjerne. Jeg har vokst opp og blitt mer moden, sier Pogba.

Vil skrive den vakreste delen

Det er som musikk i Deschamps ører, som imidlertid er forsiktig med å strø rundt seg med anekdoter fra da han vant EM og VM som spiller, eller Champions League med Marseille og Juventus for den saks skyld.

– Du må leve i nuet. Jeg nevner aldri min egen historie. Noen av spillerne var ikke født en gang da. Det er viktig for mange franskmenn som opplevde det, men ikke for den yngre generasjon­en. Jeg er her for å skrive en ny side av historien, den vakreste siden, sier treneren.

Den kunne vaert skrevet for to år siden. I går fikk han flere spørsmål om det bitre nederlaget i EMfinalen. Flere spillere har denne uken sagt at de etter seieren over Tyskland i semifinale­n følte de at allerede hadde vunnet EM.

«Le Père la Victoire» kommer ikke til å tillate at de gjør samme feilen denne gangen. Han vil vinne. For vinner du ikke, så er du ingenting.

 ??  ?? Kampklar: Paul Pogba
Kampklar: Paul Pogba
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway