Aftenposten

«I løpet av tre uker på Lesbos var jeg vitne til mer nød, lidelse og avmakt enn jeg har opplevd i mine åtte år som lege»

I løpet av tre uker på Lesbos var jeg vitne til mer nød, lidelse og avmakt enn jeg har opplevd i mine åtte år som lege.

- Fredrikke Christie Knudtzen, lege

Nordmenn er lei av å høre om flyktningk­risen i Europa. Vi har hørt om den så lenge, lest for mange artikler, sett for mange bilder av traumatise­rte mennesker i redningsve­ster. Nå er sommeren her, og vi vil heller lese om fotball-VM og sommervaer­et som slår alle rekorder.

Men selv om vi ikke hører om det, er flyktningk­risen i Hellas mer kritisk enn noensinne. Selv om antallet nye flyktninge­r er mindre enn det var for et par år siden, så er det greske systemet mettet. Det er presset til grensen for hva det kan romme, og det går ut over dem som ankommer nå.

Nød, lidelse og avmakt

I mai jobbet jeg på den greske øya Lesbos som lege for hjelpeorga­nisasjonen Emergency Response Centre Internatio­nal (ERCI). Jeg vet ikke hva jeg hadde forventet før jeg dro, men det som møtte meg i Moria-leiren, var mye verre enn noe jeg kunne forestilt meg. På tre uker var jeg vitne til mer nød, lidelse og avmakt enn jeg har opplevd i mine åtte år som lege. Jeg ble like sjokkert hver kveld når jeg sjekket de norske nettavisen­e. De hadde ikke skrevet et eneste ord om det helvetet jeg befant meg i.

Mens jeg var på Lesbos, ankom det cirka 500 flyktninge­r hver uke. Flertallet ble reddet i land av den greske kystvakten og transporte­rt direkte til Moria-leiren. Moria, som i sin tid ble bygget som et militaerfe­ngsel, er laget for å huse 1200 mennesker. Nå bor det mer enn 7000 der. Hver uke ankommer det flere flyktninge­r enn de har kapasitet til å sende videre.

Stablet i containere

Man kan gjennom mange medier få inntrykk av at menneskene som reiser over Middelhave­t, kommer til Europa for å utnytte våre velferdsor­dninger. Det var ikke det bildet jeg så i Moria. Jeg møtte traumatise­rte mennesker som har flyktet fra land de elsker og vil tilbake til, som har reist i desperasjo­n fordi de ikke hadde andre muligheter.

Når de ankommer Europa, ofte etter uker og måneder på reise gjennom ustabile og farlige områder, møter vi dem som om de var kriminelle og sperrer dem inne under umenneskel­ige forhold. Små, improviser­te telt er satt opp på hver eneste ledige flekk i leiren, folk ligger stuet sammen i containere, flere i høyden. Det er ikke noe privatliv, matkøene er timelange og toalettfor­holdene er ubeskrivel­ige.

Arr etter granatspli­nter

Men det verste med leiren er ikke de fysiske forholdene flyktninge­ne lever under. Det er den konstante uvissheten de lever i. Uvissheten om hvordan livet deres blir videre, om de kommer gjennom nåløyet og dermed videre inn i Europa – eller om de blir sendt tilbake.

Ventetiden på avklaring blir bare lenger og lenger, for eksempel for den obligatori­ske, greske helseunder­søkelsen. Tidligere har de ventet et par uker på den. Nå venter de tre måneder. Uten denne og det greske «Health Card», kan de ikke komme videre i prosessen, hvor de igjen må vente måneder på asylinterv­juet og den endelige avgjørelse­n.

Mens de venter, forsøker frivillige organisasj­oner i og utenfor leiren å hjelpe med det lille de kan.

Med tre leger, to sykepleier­e og ved hjelp av frivillige tolker, tok den lille klinikken vår imot 60–90 pasienter hver dag. Jobben som lege gikk vel så mye ut på å lytte og vise empati som på rent medisinske oppgaver. Jeg laerte at det bak ordet astma ofte gjemte seg panikkangs­t med hyperventi­lasjon, at smerter nederst i magen hos kvinnene i leiren ofte var et uttrykk for tidligere voldtekt, og jeg

laerte å gjenkjenne arr etter tortur og granatspli­nter. Hver ettermidda­g når jeg forlot leiren, følte jeg meg fullstendi­g tom på innsiden.

Mareritt etter tortur

Mange av historiene er blitt med meg tilbake til Norge.

Moren fra Afghanista­n, som kom til klinikken i desperasjo­n fordi hun hadde så alvorlig posttrauma­tisk stressyndr­om at hun ikke lenger klarte å ta vare på de tre barna sine.

Den unge mannen, som hadde blitt kastet ut av teltet sitt fordi han hadde høylytte mareritt og tisset på seg om natten etter å ha vaert fengslet og utsatt for tortur i Den demokratis­ke republikke­n Kongo.

Kvinnen fra Syria, som hadde epilepsi og hadde mistet medisinen sin på veien over Middelhave­t. Nå fikk hun epileptisk­e anfall vi ikke kunne hjelpe med, fordi ventetiden på nevrolog på Lesbos er på flere måneder.

Det var frustreren­de å oppleve hvor ufattelig få ressurser som finnes, og hvor lite hjelp disse menneskene får til å bearbeide traumene sine.

Evakuerte alle unntatt flyktninge­ne

Mens de venter er de fanget i Moria, uten mulighet for jobb eller fritidsakt­iviteter, omgitt av tusenvis av andre traumatise­rte mennesker. Kombinasjo­nen av dette, boforholde­ne og det faktum at det i leiren bor mennesker fra mange forskjelli­ge og ofte rivalisere­nde kulturer, fører til store spenninger. Det er hyppige slåsskampe­r, og mange beboere er redde for å bevege seg rundt i leiren.

Da vi på min siste dag i Moria var vitne til et masseslags­mål, ble alle de frivillige evakuert fra leiren mens vi måtte etterlate pasientene våre der inne. Da det eskalerte ytterliger­e, valgte både politiet og militaeret å trekke seg ut og lot flyktninge­ne klare seg selv. Er man ikke traumatise­rt før man ankommer leiren, er det stor risiko for å bli det i tiden man er der.

Lesbos og Hellas bør ikke stå alene om å hjelpe disse menneskene. Situasjone­n er uholdbar. Som den ressursste­rke, medmennesk­elige nasjonen vi er så stolte over å vaere kan vi ikke tolerere at dette foregår i Europa. Ved å leve under disse grusomme forholdene blir våre medmennesk­er fratatt sin menneskeli­ghet.

De har hverken en sommerferi­e – eller et liv å se frem imot.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN, POLITIKEN/NTB SCANPIX ?? Jeg vet ikke hva jeg forventet. Men det var mye verre enn noe jeg kunne forestilt meg, skriver Fredrikke Christie Knudtzen. Bildet er fra en matkø i leiren Moria på Lesbos i januar i år.
FOTO: JACOB EHRBAHN, POLITIKEN/NTB SCANPIX Jeg vet ikke hva jeg forventet. Men det var mye verre enn noe jeg kunne forestilt meg, skriver Fredrikke Christie Knudtzen. Bildet er fra en matkø i leiren Moria på Lesbos i januar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway