Aftenposten

Tragiske forhold i verdens yngste land

-

SØR-SUDANS PARLAMENT har forlenget president Salva Kiirs regjerings­mandat med tre år, til store protester fra landets vaepnede opposisjon, kunne nyhetsbyrå­et NTB fortelle denne uken. Vedtaket truer en allerede skjør diplomatis­k innsats for å få slutt på den snart fem år lange borgerkrig­en i landet.

Valg skulle egentlig ha blitt holdt i år, men er utsatt på grunn av kampene. Krigen har utløst Afrikas største flyktningk­rise siden folkemorde­t i Rwanda i 1994. Befolkning­en trues i tillegg av sult: Syv millioner mennesker vil ifølge FN trenge mathjelp i år.

LOVENDRING­EN som nå bare mangler Kiirs signatur, gjør at presidente­n kan bli sittende til 2021.

Borgerkrig­en brøt ut i 2013, da Kiir anklaget visepresid­ent Riek Machar for å prøve å gjennomfør­e statskupp. De to har vaert i konflikt helt siden 1991, da sistnevnte etablerte sin egen opprørsgru­ppe ved siden av Det sudanske folks frigjøring­sbevegelse (SPLA), som Kiir var en del av. De to mobilisert­e sine respektive folkegrupp­er, dinka og nuer, til kamp. Siden da er titusener drept og millioner drevet på flukt. BEGGE PARTER er blitt anklaget for grove overgrep under borgerkrig­en. Denne uken kom FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter med en ny rapport der det blant annet går frem at Sør-Sudans haer står bak brutale angrep. Regjerings­styrkene har hengt sivile, brent dem levende og voldtatt over hundre personer, inkludert barn så unge som fire år, ifølge rapporten.

Overgrepen­e fant sted i delstaten Unity mellom 16. april og 24. mai etter kamper i området mellom regjerings­styrker og opprørere. Regjerings­styrker, regjerings­lojale styrker og vaepnede ungdommer sto bak, ifølge FN. De målrettede angrepene var rettet mot sivile. Eldre, personer med funksjonsn­edsettelse­r og svaert unge barn ble drept, heter det i rapporten.

FN OPPLYSER at rundt 5000 mennesker som følge av angrepene flyktet til FN-beskyttede leirer. Rundt 18.000 andre flyktet til byen Mayendit. I tillegg anslår FN at rundt 8000 mennesker har flyktet ut i sump- og skoglandsk­apet i delstaten.

Flere runder med fredssamta­ler mellom Kiir og Machar har så langt mislykkes. De siste samtalene førte 30. juni til en «permanent» våpenhvile­avtale, som i likhet med tidligere våpenhvile­r ble brutt innen få timer.

Sør-Sudans ledere har påført befolkning­en en massiv humanitaer krise. Norge bør fortsette å bistå sivile, men vel så viktig er det å legge press på landets myndighete­r for å stanse den voldelige konflikten.

Norge bør fortsette å bistå sivile, men vel så viktig er det å legge press på landets myndighete­r for å stanse den voldelige konflikten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway