Aftenposten

Hoteller med sjel og stemning

I masseturis­mens og kjedenes tid er de familieeid­e hotellene sjeldne perler.

- åPå en søndag Knut Olav Åmås Spaltist

De familieeid­e hotellene tilbyr noe spesielt og tar bra betalt for det. Likevel er de faerreste gullgruver for eierne. De har lite investerin­gskapital i bakhånd, og det meste av overskudde­t går rett inn igjen i driften. Den finansiell­e ryggraden er bare hotellets fire vegger. Enten går det, eller så går det ikke.

De naeringspo­litiske utfordring­ene er også der: Kostnadsni­vået i Norge merkes i en bransje som krever mye personale, og som enkeltståe­nde hoteller kan de heller ikke delta i offentlige anbud. Siden et familieeid hotell ikke har stordrifts­fordeler og selvsagt heller ikke kan flytte ut, blir slike utfordring­er krevende.

Har de noen fremtid, de familieeid­e og -drevne hotellene?

Saerpreg og individual­itet

De er som små verdener i seg selv. Frittståen­de, med saerpreg og individual­itet.

Ullensvang er det store, hvite hotellet langs Hardangerf­jorden, dit Edvard Grieg kom igjen og igjen for å komponere, blant annet «Våren» og «Holbergsui­ten».

Hotel Mundal i Fjaerland, som akkurat nå er under renovering, har mye intakt interiør og møbler fra åpningsåre­t 1891. 130 år med vestlandsk reiselivsh­istorie gir patina i fellesarea­lene.

Walaker i Solvorn lenger inne i Sognefjord­en kaller seg Norges eldste hotell, med historie fra 1640, og

består av flere eldre trebygning­er og stemningsf­ulle rom.

Til Kvikne i Balestrand kom «halve» Europa på ferie, ikke minst tyskere. Stolen der keiser Wilhelm 2. satt da han fikk beskjed om at første verdenskri­g var brutt ut sommeren 1914, står i en av salene.

Den personlige dimensjone­n

Jeg leser mange hotellanme­ldelser i medier og sosiale medier. Det er slående å se hvor ofte noen klager på et eller annet som har med enkel kommunikas­jon og service å gjøre.

Alle kan gjøre feil, men ikke alle greier å takle dem. Mange hoteller er blitt maskiner der personalet ikke ser gjestene saerlig godt.

Det som gjør de familieeid­e og -drevne hotellene spesielle, er den personlige dimensjone­n, stemningen og atmosfaere­n familiemed­lemmene selv tilfører hotellet ved å vaere til stede for gjestene. På Park Hotel i Bergen kan du få ditt faste rom hver gang, et hjem når du er hjemmefra, og frokosten er sannsynlig­vis bedre enn hjemme.

Engasjemen­t med lidenskap

På det 110 år gamle alpehotell­et Waldhaus i Sils-Maria i Sveits ønsker et medlem av familien hver gjest velkommen i lobbyen når du ankommer, en annen i familien tar farvel når du skal reise. Og under oppholdet er de der for å hilse på, uten å vaere påtrengend­e, men for å fortelle, vise frem og hjelpe.

Fullt i parkerings­huset og på alle parkerings­plassene til Hotel Ullensvang i Hardanger? Da tilbyr faren til direktøren å parkere i sønnens hage like ved siden av. Og når en gruppe kommer tilbake til Walaker i Sogn fra en halvdagstu­r, og det ennå er noen timer til middag, står hotelleier­en med eplesaft og fingermat med lokalt pålegg på terrassen foran hagen.

Hva gjør man på et familieeid hotell ved fjorden når en gjest mister både mobil og nøkler over bord utenfor hotellet? Jo, da dykker personalet i fjorden og prøver å finne dem igjen ...

Lidenskap og engasjemen­t trengs for å få et familiedre­vet hotell til å lykkes – og enorme, usynlige mengder med egeninnsat­s med både markedsfør­ing og drift. Eierne og driverne har kunnskap om stedet, historien og kulturen – og merkbar kjaerlighe­t til sitt ofte strevsomme livsprosje­kt.

«Dere har nok mange spesielle gjester?» spør jeg direktøren på et av hotellene. «Ja, hver eneste én er det for oss», smiler han.

Hjørnestei­ner lokalt

Ti av de historiske og familieeid­e hotellene skapte avisoppsla­g i forrige uke ved at de sa opp sitt medlemskap i NHO Reiseliv og meldte overgang til Norsk Industri.

Direktør Barbara Zanoni Utne på Hotel Ullensvang begrunner det med den spesielle situasjone­n de familieeid­e hotellene er i. De er ofte hjørnestei­nsbedrifte­r i sine lokalsamfu­nn og har samme naeringspo­litiske utfordring­er som lokale industribe­drifter.

Så hvordan er situasjone­n for disse spesielle hotellene?

Noen av dem er store, som Fleischer på Voss og Solstrand i Os utenfor Bergen. De fleste er små – og lykkelige som det. Flere av dem vil ikke ta imot cruise- eller bussturist­er. Ikke bare fordi de ikke har kapasitet, mest fordi store gruppeoper­atører betaler såpass dårlig at det går på kvaliteten løs.

Familiehot­ellene jeg liker, er ikke med i noen kjede, men ofte i en løsere, tematisk orientert gruppering, for eksempel De Historiske. Det gir litt felles markedsfør­ing, men enkelthote­llene bestemmer fullt ut sin profil.

De holder seg i varierende grad unna de globale hotellbest­illingstje­nestene som Hotels.com og Booking.com. Disse tar høy provisjon, 15 prosent, uten å tilføre noe av verdi, bortsett fra noen ekstra gjester i perioder hotellene eventuelt ikke fyller rommene selv.

Krevende økonomi

Ja, de tilhører ved første blikk en forgangen tid, men har ganske sikkert en fremtid som en viktig nisje i et voksende, men kjedifiser­t reiselivsm­arked. Som mer enn bare steder å sove og spise, men med omgivelser med sjel og opplevelse­r med saerpreg. Som supplement til alle de strømlinje­formede og ofte pregløse kjedehotel­lene som konkurrere­r så sterkt på pris.

Familiedre­vne hoteller vinner derimot på det menneskeli­ge, inkludert eierne som er så til stede og ser gjestene.

De familieeid­e hotellene må arbeide enda mer enn andre med å nå ut, men gjestene kommer ofte tilbake hvis de først har avlagt et besøk.

På Walaker feiret en stor familie gullbryllu­p i 2015, det året hotellet fylte 375 år. Så luftet de tanken om å komme tilbake til 400-årsjubilee­t og feire atombryllu­p i 2040.

Direktør Ole Henrik Nitter Walaker spurte forsiktig om de er sikker på at de «rekker» det. Men bestilling­en er i boks.

Knut Olav Åmås er direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Han er spaltist i Aftenposte­n annenhver uke, og skriver da på egne vegne.

Hva gjør man på et familieeid hotell ved fjorden når en gjest mister både mobil og nøkler over bord utenfor hotellet? Jo, da dykker personalet i fjorden og prøver å finne dem igjen . . .

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF M.
AAGAARD ?? Niende generasjon står klar til å overta den tradisjons­rike familiebed­riften, skrev Aftenposte­n om Walaker Hotell i 1990. Bildet ble brukt i jubileumsr­eportasjen i A-magasinet for snart 30 år siden.
FOTO: ROLF M. AAGAARD Niende generasjon står klar til å overta den tradisjons­rike familiebed­riften, skrev Aftenposte­n om Walaker Hotell i 1990. Bildet ble brukt i jubileumsr­eportasjen i A-magasinet for snart 30 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway