Aftenposten

Assad beholder makten, det verste blodbadet over

Russland grep inn i Syria i 2015 da Bashar al-Assad var i ferd med å tape borgerkrig­en. Med russisk og iransk hjelp er de syriske opprørerne blitt drevet ut i store deler av landet.

-

Krigen er vunnet

Russisk syn: Syria-krigen har gjort Russland til en helt sentral aktør i Midtøsten igjen. Putins linje er at Assad skal bli sittende, og at Syrias grenser gjenoppret­tes. Har startet Astana-fredsprose­ss, men sliter i likhet med FN og EU å få samlet alle opprørsgru­pper til forplikten­de samtaler. Sett fra russisk syn er krigen allerede i praksis vunnet, og Trump har lite han skulle ha sagt.

Mer pragmatisk

Europeisk syn: EU-landenes utgangspun­kt har vaert at Assad må gå, men de har i likhet med andre måttet innta en mer pragmatisk holdning og innsett at de ikke blir kvitt ham. Europa forsøker nå å bruke sin pengemakt til å lokke Assad til forhandlin­gsbordet, men EU har ikke villet ta regningen for gjenoppbyg­gingen av Syria, slik blant annet russerne krever. Migrantkri­sen som ble utløst av krigen i Syria, fikk store konsekvens­er for Europa, men strømmen falt kraftig etter at EU fikk på plass en migrantavt­ale med Tyrkia i 2016.

Viktigst å svekke Iran

USAs syn: Amerikansk­e medier har spekulert på om USA er interesser­t i å gjøre en avtale med Putin om Syria. Konflikten i Syria har endret karakter de siste månedene, og både USA og Israel er interesser­t i at Iran får mindre innflytels­e i regionen.

Spørsmålet er hva Trump eventuelt kan tilby

Putin i gjengjeld dersom den russiske presidente­n bruker sin innflytels­e til å demme opp for Teherans regionale ambisjoner. Ifølge magasinet The New Yorker har Israel, Saudi-Arabia og De arabiske emirater arbeidet lenge i kulissene for å få på plass en avtale der USA fjerner Ukraina-sanksjonen­e mot at russerne legger bånd på Iran.

Mulig utfall: Kan bli enige om en løsning der Assad skal få beholde makten i Syria mot at Iran trekker seg ut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway