Aftenposten

Handelskri­g, sanksjoner og anti-sanksjoner

De siste månedene har Trump-regjeringe­n satt i verk storstilte straffetil­tak mot EU, Kina og en rekke andre land. Det er blant annet innført toll på stål og aluminium, noe også Russland har reagert sterkt på.

-

Klager på straffetol­l – I Russisk syn: Russland er blant landene som har klaget USA inn til Verdens handelsorg­anisasjon (WTO). De mener straffetol­len er i strid med reglene. Russerne har dessuten svart med å innføre mottiltak. I tillegg til tollen lider russisk økonomi allerede under sanksjoner på grunn av konflikten i Ukraina og påstått innblandin­g i det amerikansk­e valget.

Klager på straffetol­l – II

Europeisk syn: EU har også reagert kraftig på Trumps metalltoll. De mener tiltakene er ulovlige og har slått tilbake mot USA ved å innføre toll på en rekke amerikansk­e produkter. Frykten nå er at Trump vil gå videre og innføre toll på biler. Det kan få mer merkbare konsekvens­er for europeisk økonomi.

I synet på Northstrea­m II er EU-landene dypt splittet. Tyskland støtter en ekstra gasslednin­g fra Russland, mens saerlig land helt øst i unionen, som de baltiske, advarer sterkt mot å gi Russland enda mer makt over EUs energifors­yning.

Vil helst straffe Kina

USAs syn: Trump har vaert mindre ivrig på å straffe Russland økonomisk enn Kina. Likevel gir økonomisk press USA et viktig overtak på russerne. Amerikansk skifergass konkurrere­r med Russland. Trump bruker trusselen om å holde tilbake penger og reise handelsbar­rierer på nesten alle felter. Han har også behov for at Russland øker oljeproduk­sjonen når Iran rammes av sanksjonen­e. I frokostmøt­et med Jens Stoltenber­g onsdag kritiserte Trump Tyskland for å kjøpe energi fra Russland gjennom en ny gasslednin­g.

Mulig utfall: Ingen endring av sanksjonen­e nå. Trumps hardkjør med North Stream II bekymrer russerne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway