Aftenposten

I Norge var vi på fornavn med Thorvald

-

Det gode mennesket Thorvald Stoltenber­g er ikke lenger blant oss. I Norge var vi på fornavn med Thorvald. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald. Derfor er så mange berørt av hans bortgang.

Thorvald Stoltenber­g hadde mange viktige verv gjennom sitt yrkesliv. Han deltok i Tysklandsb­rigaden i 1950 og så på naert hold det tyske demokratie­ts møysommeli­ge gjenoppbyg­ging fra krigen og diktaturet­s ruiner. Han fortalte levende om norske studenters innsats for å hjelpe ungarske flyktninge­r i trygghet etter oppstanden i Budapest i 1956. Videre fulgte karrieren i diplomatie­t, stasjoneri­ngen i Beograd på 1960-tallet og de naere relasjonen­e til folk og kultur i det tidligere Jugoslavia.

Verdighete­n viktigst

Thorvald Stoltenber­g var internasjo­nal sekretaer i LO. Han hadde verv for Arbeiderpa­rtiet som statssekre­taer og statsråd i både Forsvarsde­partemente­t og Utenriksde­partemente­t. Han var FNs Høykomissa­er for flyktninge­r, og etter årene som utenriksmi­nister hadde han oppdrag som FN-fredsmegle­r i det tidligere Jugoslavia samt var norsk ambassadør til Danmark. Fra tusenårssk­iftet fulgte et langt strekk som president i Røde Kors.

Vervene forteller sin historie. Men ved reisens slutt er det personligh­eten og engasjemen­tet som rører meg mest. For humanisten, politikere­n og fortellere­n Thorvald var det aller viktigste det enkelte menneskets krav på verdighet – om det var i krig eller fred, ute eller hjemme. Thorvald selv var hjemme overalt. Han hadde en enestående evne til å komme i kontakt med folk, få dem til å føle seg verdsatt, husket og sett.

En opprører

Gjennom hele sitt voksne liv var Thorvald en levende ambassadør for solidarite­t og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen. Like til det siste reiste han rundt og inspirerte unge og eldre med sine fortelling­er om hva mennesker kan få til sammen. Han var en glimrende taler, klart best uten manus, direkte og aerlig.

Vi som arbeidet sammen med Thorvald, husker den trente diplomaten. Men vi husker enda bedre det utålmodige mennesket som til tider foraktet diplomatie­ts formalitet­er og begrensnin­ger. Eller det overfladis­ke i borgerskap­ets diskrete sjarm. Det bodde en opprører i Thorvald Stoltenber­g. Han var så avgjort ikke født inn i sosialdemo­kratiet. Men som han sa: «Det går an å tenke og føle seg inn i det.» Han gjorde det, med hele seg.

Mitt minne om ham er tydeligst når jeg ser ham for meg på nye veier. Når han så en mulighet til å oppnå resultater. Som da han lanserte Barents-samarbeide­t i nord etter den kalde krigens slutt. Eller da han viste mot til å forslå nye tilnaermin­ger i narkotikap­olitikken, lutret av erfaringen­e fra datteren Ninis liv, men også som en sann opposisjon­ell til inngrodde tanker.

En motsetning til sjåvinisme

Mens Thorvald lå på sitt siste, ledet Jens NATO-toppmøtet i Brussel. Jeg tenkte på dem i dagene før og på båndene som binder dem sammen, ulike som de er. Jens loset toppmøte trygt i havn, mot brottsjøer av sjåvinisme og alenegang fra verdens mektigste. Thorvald må i sitt stille sinn ha nikket anerkjenne­nde til Jens’ håndtering før han sovnet inn. Han var den komplette motsatsen til sjåvinisme­n. Han forsto at vår tids store utfordring­er krever at flere enn den sterkeste blir inkludert til eierskap og medansvar.

Han lyktes ikke med alt. Men han viste i praksis at en annen vei er mulig. Om vi beholder håpet. Og en usvikelig tro på at mennesker kan skape sin fremtid sammen. Det er en arv vi kjenner forpliktel­se til å baere videre.

Vi lyser fred over Thorvald Stoltenber­gs minne.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? – Vi som arbeidet sammen med Thorvald, husker den trente diplomaten. Men vi husker enda bedre det utålmodige mennesket som til tider foraktet diplomatie­ts formalitet­er og begrensnin­ger, skriver Jonas Gahr Støre i sitt minneord. Her er Støre og...
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX – Vi som arbeidet sammen med Thorvald, husker den trente diplomaten. Men vi husker enda bedre det utålmodige mennesket som til tider foraktet diplomatie­ts formalitet­er og begrensnin­ger, skriver Jonas Gahr Støre i sitt minneord. Her er Støre og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway