Aftenposten

Lovet ikke flere amerikansk­e soldater

- ALF OLE ASK NTB

USAs forsvarsmi­nister, James Mattis, er fornøyd med at Norge står ved målet om å øke Forsvarets bevilgning­er til 2 prosent av BNP innen 2024.

Mattis ga under sitt norgesbesø­k ikke noe svar på Norges ønske om økt amerikansk tilstedeva­erelse i Nord-Norge. Han var i går på et kort besøk i Oslo for å ha samtaler med forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

I juni skrev Forsvarsde­partemente­t i en pressemeld­ing at dersom dialogen med amerikaner­ne fører til enighet, vil ordningen omfatte inntil 700 soldater fordelt på Vaernes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms.

I dag er det vel 300 amerikansk­e soldater i Norge, alle stasjonert på Vaernes.

– Jeg setter pris på Norges fleksibili­tet, sa Mattis og nevnte spesielt at Norge lar amerikansk­e soldater vaere på rotasjon i Norge for trening på operasjone­r i kaldt vaer.

Men på de to såkalte pressekonf­eransene kom han ikke med noen klare formulerin­ger om en økt tilstedeva­erelse.

– God følelse

– Fikk du i møtene på tomannshån­d med forsvarsmi­nister Mattis svar på om USA vil øke antall soldater?

– Nei, men det var heller ikke ventet. De har nå fått en lengre tidshoriso­nt å planlegge ut fra, men jeg har en god følelse for at dette vil skje, sier forsvarsmi­nister BakkeJense­n etter samtalene.

– Har du fått noen signaler om når USA vil ta avgjørelse­n?

– Nei, og ikke spurte jeg om det heller, sier forsvarsmi­nisteren.

Etter de innledende samtalene med BakkeJense­n understrek­et Mattis det lange og naere forholdet mellom USA og Norge. Han sa at det tette forholdet er noe USA ikke tar som en selvfølge. – Våre to land har bygd sitt forhold over mer enn 100 år. Norge utviste politisk mot ved å gå inn i NATO i 1949, og jeg er glad for at Norge gjentar målsetting­en om å bevilge mer til Forsvaret og å styrke alliansen, sa Mattis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway