Aftenposten

Kristoffs fem nedturer

- Kurt B. M. Haugli Journalist Aftenposte­n i Frankrike

Skuffet rullet han inn til en 6. plass med den vakre katedralen i Amiens som kulisse.

Nå ble Fernando Gaviria og André Greipel senere deplassert på grunn uren sykling i spurten og Kristoff tok derfor en 4. plass på den åttende etappen. Dylan Groenewege­n vant sin andre etappe på rad.

Men i sykkel, og ikke minst i Tour de France, er det vinneren som tar alt. Alexander Kristoff hadde før verdens største sykkelritt sett seg ut åtte eller ni etapper han kunne vinne. Nå har han kjørt fem av dem uten å komme blant de tre beste.

Vil gjerne vaere fornøyd

Han er skuffet, men forsøker ikke å la seg prege for mye av det, selv om det er fire år siden sist han vant en Tour de France-etappe.

– Jeg prøver å gjøre mitt beste hver gang. Er jeg heldig. så klarer jeg det, sier han, og er klar på at han ikke har gitt opp.

Humøret er fortsatt godt.

– Det var tyngre i fjor. Men da var stemningen i laget (Katusha – journ.anm.) en helt annen. Her er det veldig god stemning, men det kan jo hende at det er noen som har litt for store forventnin­ger til hva jeg kan prestere. Jeg har jo ikke slått de gutta som slår meg her så ofte, sa Kristoff i heten i Amiens lørdag ettermidda­g.

Men uansett hvor positiv 31-åringen fra Stavanger ønsker å vaere, fakta forteller om fem nedturer for en som har store ambisjoner:

1. etappe: 201 km flatt (lørdag 7. juli)

Alexander Kristoff gjorde slik som han skulle gjøre, men da det hele skulle avgjøres var han sjanseløs. Den talentfull­e colombiane­ren Fernando Gaviria vant etappen. Han ble også slått av Peter Sagan og Marcel Kittel – og ble nummer fire på etappen.

– Jeg var stokk stiv og hadde ikke mer å gi, sa Kristoff etter den etappen. Han var likevel optimist ettersom han i høyeste grad hadde vaert med i finalen.

2. etappe: 182 kilometer flatt (søndag 8. juli)

På nytt var han med helt inn i finalen på den andre etappen han hadde sett seg ut som en vinnermuli­ghet. Nok en gang var det umulig å klå de beste. Denne gang var det Peter Sagan som var sterkest på oppløpet. Alexander Kristoff ble nummer 5.

– Jeg hadde rett og slett ikke bein gode nok på slutten. Jeg håpet det skulle vaere litt bedre i dag, men det var cirka det samme som i går, sukket Kristoff etterpå.

4. etappe: 195 kilometer flatt (tirsdag 10. juli)

Nok en etappe som i høyeste grad skulle vaere en vinnermuli­ghet for rogalendin­gen. Nok en gang sviktet han i spurten. Han var godt med, men hadde ikke det lille ekstra som gjorde han til en av verdens aller beste spurtere for 12 måneder siden.

– Jeg følte meg faktisk litt bedre i dag, men jeg mistet rytmen midt i spurten. Jeg hadde ikke tatt det uansett, sa han og forklarte seg noenlunde likt som etter de første etappene.

7. etappe: 231 kilometer flatt (fredag 13. juli)

Kristoffs fjerde mulighet til etappeseie­r. Heller ikke denne gangen kom han seg helt i den posisjonen som han skulle. Og nå var han helt sjanseløs på de siste viktige meterne og havnet helt ned på 13. plass. En annen som hadde komme til Tour de France for å vinne spurter, lykkes for første gang: Nederlende­ren Dylan Groenewege­n vant.

– Jeg burde gjort det bedre, men det er tunge oppløp her, sa Kristoff etterpå.

8. etappe: 181 kilometer flatt (lørdag 14. juli)

Kristoffs lagkamerat og UAEs sammenlagt­rytter Dean Martin fikk en punktering ikke langt fra mål. Dermed måtte hele laget ned for å hjelpe ham opp og Alexander Kristoff måtte gjøre avslutning­en uten hjelp fra lagkamerat­er.

– Jeg fikk egentlig ikke spurtet. Jeg satt ikke helt i posisjon, og det er vanskelig å få det til alene, sa han etterpå.

I dag er det den niende og siste etappen før Touren går inn i alpene. Men Kristoff har ikke de store muligheten­e, må han innrømme. Dermed blir hans neste sjanse 20. juli på en flat etappe mellom alpene og Pyreneene. Deretter er det en mellometap­pe i Pyreneene som er flat. Og til slutt etappen til Paris som avslutter det hele.

Skulle Kristoff vinne den, er alle fjerde- og sjetteplas­ser underveis i de tre ukene gjennom Frankrike glemt.

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN ?? Alexander Kristoff tar seg tid til å svare nok en gang på hvorfor han ikke lykkes.
FOTO: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN Alexander Kristoff tar seg tid til å svare nok en gang på hvorfor han ikke lykkes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway