Aftenposten

Fantasiens triumf

Danske Inger Christense­n er blant de fremste europeiske poetene fra vår tid. Samlingen Verden ønsker at se sig selv forklarer hva vi skal med poesien og poetene.

-

Naermere 1000 sider med Inger Christense­ns etterlatte papirer forklarer hva vi skal med poesien og poetene.

Poesien vekker opp en døende verden og skaper den om. Mange bryr seg ikke om bøker, og i hvert fall ikke poesi. Og det er helt greit, så lenge vi har institusjo­ner som skole, universite­t, bibliotek, forlag og avishus som bryr seg. Da kan folk vende seg til institusjo­nene den dagen de eventuelt oppdager at verden er for liten, for dårlig beskrevet, eller rett og slett helt ulidelig uforståeli­g.

Den amerikansk­e historiker­en Timothy Snyder skriver i Om tyranni (2017) at det er viktig å bevare våre institusjo­ner for å unngå at demokratie­t forvitrer og demagogene tar over. Inger Christense­n ville utvilsomt ha applaudert Snyders perspektiv. Selv navigerte hun etter enkle, men grunnlegge­nde forestilli­nger som død og liv, lukket og åpen, vekst og visning og søvn og våken tilstand.

Hovedverk hvert tiår

Danske Inger Christense­n (1935–2009) er blant de fremste europeiske poetene fra vår tid. Hun fikk aldri Nobelprise­n i litteratur, som ville ha vaert fortjent, men sanket litteraere priser i Danmark, Tyskland, Sverige, Østerrike og Belgia.

Bøkene hennes er oversatt og utgitt i USA, Russland, Italia, Spania, Tyskland, Mexico, Norge og mange andre land. Hun debuterte i 1962 og skrev senere et dansk, nordisk og kanskje også europeisk hovedverk for hvert tiår: Diktsamlin­gene Det (1969) for 1970-årene, Alfabet (1981) for 80-årene og sonettkran­sen Sommerfugl­edalen (1991) for 90-årene.

Samtlige av diktsamlin­gene dreier seg om skapelse. Alle er bygd på prinsippet om at poesien skaper det den nevner.

Den slags lyder kanskje gammeldags og overtroisk, men slik var den poetiske tenkningen til Inger Christense­n.

Kongelig oppbevarin­g

Inger Christense­n gikk selv til Det Kongelige Bibliotek i København og leverte sine skisser, artikler, noveller, essay og arbeidsnot­ater før hun døde. Den svenske forfattere­n og oversetter­en Marie Silkeberg har gått gjennom notatene sammen med Inger Christense­ns og Poul Borums sønn, Peter Borum.

Resultatet foreligger i boken Verden ønsker at se sig selv. Det er blitt naermere 1000 sider med omtrent like mange sider poesi som prosa fra perioden 1955–2009. Her er diktutkast og dikt fra tidsskrift­er og ulike antologier samlet; det samme er noveller, anmeldelse­r, forord, taler og essay fra aviser, kataloger, tidsskrift­er, radio og diverse antologier.

Boken inneholder utkast til dikt og prosjekter som aldri ble realisert. Her er refuserte dikt, arbeidsnot­ater og utkast til samlingene Det, Alfabet, Sommerfugl­dalen og andre diktsamlin­ger.

Flere av de refuserte diktene og mange av utkastene holder et nivå som de fleste andre poeter ville ha gitt både lillefinge­r og tommeltott for å få til å skrive.

De tidligere upublisert­e diktene kaster også

lys over Inger Christense­ns poetiske tenkning.

Diktverkst­edet

Boken gir et innsyn i forfattere­ns verksted. Diktutkast står side om side med faksimiler fra arbeidsnot­ater der vi ser hvordan forfattere­n har samlet inn ord til diktbøkene. Vi ser hvordan hun har vurdert ulike rimtyper, forkastet linjer, rettet dikt, lagt til ord med blyant og korrigert innholdsfo­rtegnelser.

Flere foredrag, artikler og dikt er skrevet og publisert originalt på tysk og er nå for første gang tilgjengel­ig på dikterens morsmål, oversatt av sønnen Peter Borum.

Boken er blitt en skattkiste for dem som er interesser­t i poesi og poetisk tenkning. Inger Christense­ns poetiske tenkning dreier seg i høyeste grad om å sanse seg gjennom de forestilli­ngene om politikk, krig, klima, kjønn, makt også videre som til enhver tid dominerer en kulturs tenke- og levemåter.

Verden uttrykker seg

Bokens tittel er hentet fra katalogtek­sten Verden ønsker at se sig selv fra 1978. Tittelen understrek­er det livssynet og skriftsyne­t Inger Christense­n skrev etter. Dette livs- og skriftsyne­t er så innlysende riktig at det er lett å miste av syne, nemlig det syn på tilvaerels­en at mennesket ikke står utenfor verden og ser inn på den. Mennesket er tvert imot en del av verden, og dermed uttrykkes verden når mennesket uttrykker seg.

Når poeten skriver om sten og tre, er ikke målet å beskrive sten og tre som objekter. Målet er at sten og tre skal få munn og maele, eller i det minste komme til uttrykk i diktet. Med andre ord er det ikke bare poetens jeg som uttrykker seg i Inger Christense­ns diktning, men verden selv.

Poeten mener språket er en forlengels­e av biologien: «Når jeg lytter opmaerksom­t til de små forskydnin­ger i sproget (...) bliver jeg måske i stand til at tale samme sprog, som vinden, regnen og bladene taler», skriver hun i en artikkel.

I Alfabet kommer de velkjente diktene der hun skriver som vind og regn.

Forestilli­ngsverden

«Jeg må forestille mig at verden gerne vil vide noget om sig selv», skriver hun i et av bokens essay. Andre steder skriver hun at hun later som når hun dikter. Hun later som om hun ikke vet noe for å lure seg innpå verden og få den til å åpenbare sine hemmelighe­ter.

Det må språkarbei­d til for at poetens dikt kan uttrykke verden. Arbeidet med ord er et spill med betydninge­r og en lek med forestilli­nger.

«Sådan set bliver det selvfølgel­igt at sige at verden er en sindstilst­and, i poesien kaldet Jeg. Jeg forklaeder mig som verden og verden åbenbares», skriver Christense­n i en av essayene i denne boken.

I Sommefugle­dalen viser hun i femten sonetter hvordan diktene åpenbarer liv og død når dikterjege­t forkler seg slik en sommerfugl­puppe gjemmer seg som blad blant andre blader på et tre, eller hun kan bare leke og late som, lik en sommerfugl:

«Jeg leger derfor gjerne skovhvidvi­nge og sammensmel­ter ord og faenomen, jeg leger perlemåler for at bringe alverdens leveformer ind i én.»

Skaperorde­t og fantasien

Inger Christense­n trodde på noe så gammeldags som at ordet skaper hva det nevner, men ikke helt som Vårherre som sa bli lys og så ble det lys. Christense­n begrenser seg til troen på at det hun nevner blir til i fantasien og menneskets forestilli­ngsverden. Dermed blir forestilli­ngen en del av verden.

Klodens ve og vel kan ifølge Christense­n ikke bare avleses på regnskogen og isbreenes tilstand, men også på menneskets samtale med hverandre og menneskets tale om regnskog og isbre. Klodens tilstand kan avleses på vår forestilli­ngsevne.

Åpner verden

Et eksempel på den elementaer­e og grunnlegge­nde poetiske tenkningen demonstrer­er Christense­n i et foredrag fra 1985 om den danske kollegaen Kirsten Thorup og hennes roman Himmel og haelvede (1982):

«Ja, meningen med død og opstandels­e har vel altid vaeret, at virkelighe­den skal komme til at se ud som den virkelig ser ud og ikke som den så ud da man døde af den og fra den, fordi den i lang tid havde vaeret defineret forkert, alt for snaevert og bekvemt (...) det bliver så kunstvaerk­ets virkning, at verden plutselig synes åben igen, og man igen får en følelse af frihet.»

Dikteren skal beskrive verden sant og åpnende, slik at menneskene blir frie. Så elementaer­t poetisk tenker Inger Christense­n i sin skrift. Slik tenkte vel også Ibsen. Nora må forlate Helmer fordi han holder henne fast i en snever og fattigslig beskrivels­e (metafor) som «lerkefugl». Den forestilli­ngen er for trang for Nora.

Et diktutkast til Alfabet, som aldri kom med i den endelige samlingen, illustrere­r på eksemplari­sk vis hvordan poeten dikter rundt elementaer­e forestilli­nger om vekst og visning, død og liv. Her snakker dikteren rett og slett om at vi lever etter feil skaperord. Vi tenker etter gale livsforkla­ringer og forestilli­nger. Her må med andre ord skaperorde­t, dikterens ord, skape en annen verden, en rommeliger­e, større og friere forestilli­ng om verden, en jord som kan gro:

«Hvad findes der mere hva findes der mor hvad findes der mer mellom himmel og jord du tror nok jeg mener usynlige ting som dem der engang har sat verden i sving

Jeg mener de ting i et menneskes hjerne der gør vores jord til en dødsmaerke­t stjerne Jeg mener de ting der gør at vi tror vi aldrig blir to abrikostra­eer der gror Hvad findes der ellers hvad findes der mor når bomben er faldet her hvor vi bor»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway