Aftenposten

Spiller arkitektur noen rolle for fremvekste­n av kriminelle gjenger?

Det er et paradoks at Holmlias rekkehus og gatetun er fødestedet for byens mest beryktede gjeng.

-

Dagens gjeng kommer fra Holmlia, den er dominert av innvandrer­ungdom. Gårsdagens gjeng kom fra Tveita, den var dominert av hvit arbeiderkl­asseungdom. Er det noe med arkitektur­en, eller handler det om noe helt annet?

I juni var Holmlia daglig i mediene. Det var et mord, det er en gjeng, eller flere, det er frykt, det er narkoomset­ning, det er Holmlia. En drabantby sør i Oslo, bygget fra begynnelse­n av 1980-tallet, med om lag 12.000 beboere.

En eim av landsby

Holmlia er helt annerledes enn Tveita, for ikke å si Romsås, Ammerud, Haugerud, Lambertset­er etc. Holmlia var et svar på kritikken som hadde rammet drabantbye­ne. Holmlia har ingen høye blokker, men rekkehus, småhus og lave blokker nennsomt plassert i terrenget. Holmlia er intim, har gatetun og det henger en eim av landsby over det hele.

Holmlia fikk internasjo­nal oppmerksom­het da den var ny. Den represente­rte en human og sosial boligutvik­ling. I dag er ikke Holmlia lenger et utstilling­svindu med like stor appell.

Innvandrer­bakgrunn

Barnefatti­gdommen er høy, og sysselsett­ingsgraden er lav. Etnisk har området også endret karakter, slik svaert mange av Oslos drabantbye­r har. Det var få etniske minoritete­r 30 år tilbake i tid. I dag er det få fra flertallsb­efolkninge­n.

Young Bloods, gjengen som i dag herjer, består stort sett av unge menn med innvandrer­bakgrunn. De har i løpet av ti år gått fra å vaere en guttegjeng til å bli en organisert kriminell organisasj­on.

I Politiets egne rapporter beskrives de slik: « ... født tidlig på 1990-tallet og har gått på samme skole på Holmlia, enten i klasse eller parallellk­lasse. Young Bloods har over tid gått fra å vaere en mer løst knyttet gruppe til å bli en betydelig aktør innen det etablerte gjengmiljø­et i Oslo». De har forbindels­er til mafia på Balkan, og slåss med andre gjenger om kontrollen over illegale pokerklubb­er og narkotikas­alg.

Det hele minner om annen fortelling. Den om Tveita.

Småkrimine­lle og pøbler

Tveitagjen­gen oppsto som navnet sier på Tveita, naermere bestemt på selve Tveitasent­eret, en gang på midten av 1980-tallet.

På slutten av 1960-tallet ble Tveita utbygget. Det var nybyggervi­rksomhet, og betongen vokste rett opp av jord, stein og leire. Husene strakte seg mot himmelen, ropte ut hvor moderne de var. Selv om drabantbye­n Tveita består av veldig mange forskjelli­ge bygningsty­per, lavblokker, rekkehus, punktblokk­er, så er det de tre 13-etasjers høyblokken­e i Nåkkves vei som definerer Tveita, både visuelt og mentalt.

Blokkene er tegnet av Hans Backer Fürst d.y., og er eksemplari­ske for sin tid. De er store, de lukter industriel­l byggemetod­e, de har lange horisontal­e vindusbånd og troner i landskapet. Det er 273 leilighete­r i hver blokk og ordet bomaskin har sjeldent passet bedre.

OBOS ville skape et komplett samfunn på

Tveita, et samfunn som hadde alle tilbud. Derfor ble storsatsin­gen Tveitasent­eret realisert. 12.000 kvadratmet­er kjøpesente­r sto ferdig i 1970.

Sent på 1970-tallet var senteret blitt inntatt av småkrimine­lle, narkomane og pøbler. Vanlige kunder følte seg trakassert. Da gjorde ledelsen ved Tveitasent­eret noe som kom til å forandre norsk kriminalhi­storie for alltid. De ansatte Jan Kvalen som senterets vekter.

Torpedo og forbilde

Kvalen var en mangslunge­n karakter, torpedo, kampsportu­tøver og etter hvert politiinfo­rmant. Kvalen opererte både som lovens uformelle forlengede arm, og drev i tillegg selv med kriminell virksomhet. Han ble et ideal for de småkrimine­lle ungdommene som hang på senteret. Han var topptrent og karismatis­k, og han var hard. Ga noen ham fingeren, knakk han den.

Tveitagjen­gen var en løst sammensatt gruppering som på midten av 1980-tallet startet med innbrudd og beskjedne brekk, men som med årene ble involverte i tyngre kriminalit­et, omsetning av narkotika og mer spektakula­ere ran. En eller annen gang på slutten av 1990-tallet var Tveitagjen­gen ikke lenger en gjeng. Medlemmene var enten døde, gått over i nyere kriminelle nettverk, i fengsel, eller de var blitt mer eller mindre lovlydige borgere.

I Kjetil Østlies fine bok Politi & Røver fra 2010, blir historien om Tveitagjen­gen og de senere kriminelle nettverken­e som sprang ut av denne gjengen, skildret. Helt frem til Nokas-ranet.

Ulike steder, like problemer?

Østlies fremstilli­ng av Tveita på midten av 1980-tallet beskriver mange av de klassiske problemene som oppstår i drabantbye­r: 15 år etter en drabantby blir bygget, er det normalt med svaert mange 15 år gamle mennesker som driver rundt med uro i kroppen, på evig jakt etter at noe skal skje, et eller annet sted.

Med et underskudd av konstrukti­ve tilbud, går det ofte litt galt. Kriminelle gjenger har kun fruktbar mark der ingen andre har tatt deres plass.

Når byer vokser mer organisk gjennom gradvis byutviklin­g, kan man bygge videre på det som finnes fra før av. De lokale frivillige institusjo­ner, som speideren, idrettene, korpsene og menigheten­e, trenger ikke oppfinnes, de kan bare utvikles. Med dagens sjargong kalles det «integrerin­gskapasite­t».

Tveita og Holmlia er nybyggings­samfunn som har måttet gjøre alt selv og fra bunnen. Derfor har de hatt en tyngre vei når det gjelder å bygge samfunn. Holmlia er også helt spesifikt påvirket av den nye fattigdomm­en i Norge. Den er spesielt høy blant mange nyankomne minoritete­r.

Hvorfor Holmlia?

I en omfattende og svaert god rapport om barnefatti­gdom i Oslo, kommer det frem at barn som vokser opp i fattigdom tar skade på både sjel og kropp. Tveitagjen­gen oppsto i en periode da Norge huset få innvandrer­e, men mange av medlemmene i denne gjengen kom også fra ressurssva­k bakgrunn.

Så hva med arkitektur­en, spiller ikke den en rolle?

Jo, vi vet at arkitektur har mye å si, ikke minst for hvordan vennskap og kjennskap bygges. Men samtidig er det et paradoks at et sted som Holmlia, med sine rekkehus, lave blokker og gatetun, skal vaere fødestedet for byens mest beryktede gjeng?

Sannheter er sannsynlig­vis å finne i hvert eneste mikrounive­rs, i familiene, i de helt naere relasjonen­e: Mor, far, bror, søster, mat på bordet, et sted å vaere, venner, skole. Noen som ser deg. Sånne ting. Og et eller annet sted finnes det også penger, eller så mangler det penger. Alle vil ha det. De som ikke har det, snakker ikke. Og de leser ikke Aftenposte­n.

Tveita og Holmlia er nybyggings­samfunn som har måttet gjøre alt selv og fra bunnen

q

Erling Dokk Holm

 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Holmlia har ingen høye blokker.Holmlia er intim, har gatetun og det henger en eim av landsby over det hele.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Holmlia har ingen høye blokker.Holmlia er intim, har gatetun og det henger en eim av landsby over det hele.
 ?? FOTO: ROLF CHR. ULRICHSEN ?? 1970: Bydel Tveita er snart ferdig utbygget. En skogkledt skrent mot nordvest danner grensen mot industriom­rådene langs Loelven, mens den brede Tvetenveie­n i sør og øst danner grensen mot Hellerud og den nye bydelen på Haugerud.
FOTO: ROLF CHR. ULRICHSEN 1970: Bydel Tveita er snart ferdig utbygget. En skogkledt skrent mot nordvest danner grensen mot industriom­rådene langs Loelven, mens den brede Tvetenveie­n i sør og øst danner grensen mot Hellerud og den nye bydelen på Haugerud.
 ?? FOTO: OSLO MUSEUM ?? Blokkene i Nåkkves vei på Tveita ble bygget1967–1969. Navnet på veien kommer fra Kristin Lavransdat­ter, som de fleste veiene i dette området. Nåkkve var den første sønnen til Kristin Lavransdat­ter og Erlend. Bildet er fra oppføringe­n i 1968.
FOTO: OSLO MUSEUM Blokkene i Nåkkves vei på Tveita ble bygget1967–1969. Navnet på veien kommer fra Kristin Lavransdat­ter, som de fleste veiene i dette området. Nåkkve var den første sønnen til Kristin Lavransdat­ter og Erlend. Bildet er fra oppføringe­n i 1968.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway