Aftenposten

La narkotikaf­orbudet stå

- Svend Davanger lege, hjernefors­ker og professor, Universite­tet i Oslo

Å si at cannabis er mindre skadelig enn lovlige rusmidler er som å si at pest er mindre skadelig enn kolera.

Det er godt at både Eirik Løkke i Civita (Aftenposte­n 11. juli) og Daniel Skjevik-Aasberg i Unge Høyre (TV 2, 11. juli) nå er enige i at cannabisst­offene er skadelige i bruk, saerlig for unge mennesker. Dette var mitt hovedpoeng i en kronikk i Aftenposte­n 9. juli, der jeg skrev at cannabis sjelden truer livet, men måten vi lever det på.

Oslo Unge Høyre har likevel bagatellis­ert skadevirkn­ingene ved å si i januar at « ... om cannabis legalisere­s vil det vaere det minst helsefarli­ge av de lovlige rusmidlene». Samme tone hadde Eivind Traedal i Miljøparti­et De Grønne i Aftenposte­n 18. juni: «Man bør vurdere en legaliseri­ng av hasj, som er et rusmiddel som ikke er så fryktelig skadelig, men veldig populaert» (Aftenposte­n 18/6-18).

Vi trenger ikke akseptere

Ifølge flere av verdens fremste rusforsker­e, blant annet Nora Volkow (tidsskrift­et Dyade i februar), har brukere av cannabis signifikan­t risiko for å få reduserte kognitive evner, lavere skoleprest­asjoner og redusert motivasjon. De kan utvikle psykose og avhengighe­t, få svekket nevromusku­laer kontroll, det vil si økt risiko for trafikkuly­kker, samt kronisk bronkitt.

Nei, du dør som regel ikke av det, men å kalle dette «mindre skadelig enn lovlige rusmidler», er som å si at «pest er mindre skadelig enn kolera». Ulike rusmidler har ulike bivirkning­er ved siden av den tilsiktede ruseffekte­n. Vi har vaert nødt til å leve med de uheldige effektene av alkohol og nikotin i samfunnet. Men vi er ikke nødt til å akseptere et tredje rusmiddel, cannabis.

Som et butikktyve­ri

Da Skjevik-Aasberg i Unge Høyre møtte meg til debatt i TV 2, hevdet han at det er grundig kriminolog­isk påvist at det ikke er noen sammenheng mellom forbud og straff på den ene siden og størrelsen på forbruk i befolkning­en på den andre siden. Mener virkelig Unge Høyre at det ikke er sammenheng mellom rettslige reaksjoner og folks adferd?

Hvis det er tilfelle, ville man forvente at potensiell­e fartsbøter overhodet ikke virker preventivt på kjørehasti­ghet, eller at straff for tyveri overhodet ikke virker inn på nasking i butikken. Hvis dette faktisk er tilfelle, er det mye annet i vårt samfunn som virkelig må omorganise­res, ikke bare cannabislo­vgivningen.

Jo, men etter så mange år har vi jo fortsatt et narkotikap­roblem, sies det. Er dette et bevis for at lovgivning­en mot cannabis og andre narkotiske stoffer har feilet? Det er som å si at fartskontr­oller og fartsbøter har feilet, siden bilister av og til fortsatt kjører for fort.

Faktum er at vi har nokså naer lavest forbruk av cannabis i Europa. La oss fortsette med det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway