Aftenposten

Bør Visjon Norge egentlig forbys?

- Njål Høstmaelin­gen jurist, religions- og menneskere­ttighetsfo­rsker

Det er mange nok lover og regler. Det er ikke der problemet ligger.

I en kronikk i Aftenposte­n 12. juli gjennomgår Cecilie Erland og Sigmund Voll Ådnøy en rekke kritikkver­dige forhold ved den kristne TV-kanalen Visjon Norge og hevder at den «diskrimine­rer, selger frelse og forvirrer små barnesinn». De etterlyser lovendring­er «for å stanse denne type virksomhet».

Det er ulike startstede­r for denne diskusjone­n. Tar man utgangspun­kt i religionsf­riheten, er det opp til enhver å tro på det man vil. Religion og tro er noe privat og personlig, en uklar størrelse som ofte står i strid med andres valg, og som vanskelig lar seg forklare, måle og konkretise­re. Religionsf­riheten er nedfelt i menneskere­ttighetene og i vår egen grunnlov.

Religionsf­riheten beskytter ikke bare det å tro, men også det å synliggjør­e sin tro og formidle sin tro til andre. Misjonerin­gen, som vi kjenner fra Madagaskar-misjonen og Jehovas vitner, er godt innenfor dette vernet. I tillegg beskytter religionsf­riheten det å organisere og drifte trossamfun­n. At trossamfun­n ber sine medlemmer om å bidra med tiende eller gaver som skal gå til drift av trossamfun­net, er dermed noe som kan gjøres i ly av religionsf­riheten.

De sårbare sjelene

Religionsf­riheten beskytter dermed både Visjon Norge – som den som tilbyr velsignels­er og meget gjerne mottar pengegaver – og det enkelte individ som ønsker å ha noe å tro på, og mer enn gjerne gir gaver til trossamfun­n og karismatis­ke religiøse ledere.

Men noen ganger kommer det religiøse litt vel langt i bakgrunnen for andre motivasjon­er, og hvor religionsf­riheten ikke strekker til. Når Scientolog­ikirken forbys i en del land, pekes det gjerne på at denne organisasj­onen synes å vaere mer opptatt av å hente inn penger fra sine medlemmer enn å tilby et fullverdig religiøst alternativ. Det hevdes at den bruker metoder som naermer seg tvang, trusler og hjernevask­ing og da saerlig rettet mot sårbare sjeler. Og det er kanskje nettopp her Visjon Norge er på svakest grunn.

«Fremmed» er ikke et argument

Religionsf­riheten er ikke grenseløs. Det står nedfelt i menneskere­ttighetene at myndighete­ne kan gjøre inngrep av hensyn til «den offentlige trygghet, for å beskytte den offentlige orden, helse eller moral, eller for å beskytte andres rettighete­r og friheter». Men inngrep kan kun skje dersom det er «nødvendig i et demokratis­k samfunn», noe som betyr at det bare kan foregå rent unntaksvis og bare dersom andre og mindre inngripend­e tiltak ikke kan gjennomfør­es.

Det holder derfor ikke at velgere og politikere ikke setter pris på virksomhet­en, er redd for at foretrukne religioner mister medlemmer eller synes at religionen er «fremmed». Det at trossamfun­n genererer store inntekter, holder heller ikke i seg selv som et argument for å forby aktivitete­n.

Det finnes mange lover

Dersom virksomhet­en preges av misbruk av utsatte grupper i samfunnet, finnes det allerede regulering­er som tar sikte på å gi beskyttels­e. Lov om alternativ behandling av sykdom med videre – den tidligere kvakksalve­rloven – forbyr annet enn helseperso­nell å behandle alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft.

Straffelov­en har forbud mot bedrageri. Markedsfør­ingsloven regulerer mildere former av det samme og har saerskilte regler om reklame rettet mot barn. Bruk av trusler, tvang og hensynsløs adferd er forbudt gjennom straffelov­en. Tilsvarend­e er det i straffelov­en forbud mot hatefulle ytringer og diskrimine­ring, noe som også reguleres av diskrimine­ringsog likestilli­ngsloven.

Like tilfeller må behandles likt

Det er vanlig å si at man ikke kan forby alt man ikke liker. Men på dette feltet er det allerede så tett med regler, at det åpenbart ikke er regler det skorter på. Da kan det vaere mer hensiktsme­ssig å se på praktiseri­ngen av reglene.

Når helseminis­ter Bent Høie (H) har signaliser­t at noe skal gjøres, er det helt avgjørende – sett fra menneskere­ttighetene­s ståsted – at like tilfeller behandles likt og at det ikke etableres ordninger som kun rammer noen utvalgte. Dette gjelder like mye ved utvikling av nye regler, som ved håndheving av de reglene som allerede finnes.

En saerskilt oppfølging av Visjon Norge kan ikke vaere drevet av medienes eller politikern­es jakt på oppmerksom­het. På den ene siden må man finne frem til og praktisere ordninger som balanserer rettighete­ne til trossamfun­n og enkeltindi­viders religionsf­rihet. På den andre siden må man beskytte utsatte mennesker mot bedrageri og krenkelser. Selv om det er vanskelig å finne den rette balansen nettopp når det gjelder religion, er det på ingen måte en umulig oppgave for den som tør å vaere tydelig og prinsippfa­st.

 ?? FOTO: FRODE HANSEN, VG ?? Religionsf­riheten beskytter ikke bare det å tro, men også det å synliggjør­e sin tro og formidle sin tro til andre, skriver jurist Njål Høstmaelin­gen. Her er grunnlegge­r og sjef Jan Hanvold på et Visjon Norge-arrangemen­t i Telenor Arena i 2016.
FOTO: FRODE HANSEN, VG Religionsf­riheten beskytter ikke bare det å tro, men også det å synliggjør­e sin tro og formidle sin tro til andre, skriver jurist Njål Høstmaelin­gen. Her er grunnlegge­r og sjef Jan Hanvold på et Visjon Norge-arrangemen­t i Telenor Arena i 2016.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway