Aftenposten

Det er flere som har skylden for Visjon Norge

- Levi Fragell tidligere leder av Human-Etisk Forbund og den humanistis­ke verdensuni­on (IHEU)

1«Kjaere politikere, stopp Visjon Norge», skrev lederne for Facebook-aksjonen «Stans pengepredi­kantene!» 12. juli i Aftenposte­n. De to forfattern­e, Cecilie Erland og Sigmund Voll Ådnøy, vet hva de skriver om etter at de i måneder og år har redigert egne nettsider som har belyst og kritisert den virksomhet de nå «anmelder» til helsemyndi­gheter og lovgivere. Måtte de nå bli hørt!

Bak denne aksjonen står tydeligvis både humanister og kristne, en felles empatisk markering av etikk og verdier uavhengig av livssyn. Det er derfor forståelig at lederne ikke går ut og peker på andre «syndebukke­r» i kirkeliv og livssynsor­ganisasjon­er enn selve «pengepredi­kantene».

Legitimere­r og normaliser­er

Men jeg vil for egen del – etter 50 år i et relativt isolert oppgjør med tilsvarend­e forhold – tillate meg å peke på flere faktorer i norsk kirkeliv som både baerer ansvar og skyld for de forhold som nå belyses: Både kirkeleder­e og andre ansvarlige bagatellis­erer hendelser, deltar av og til ved de arrangemen­ter som nå er i fokus og bidrar til finansieri­ng av felles prosjekter. Dette legitimere­r og «normaliser­er» tiltak som kan bidra til spredning både av utvekster og skade.

I denne sammenheng­en er det etter min mening riktig å peke på at det ikke bare er troskyldig­e private givere som holder Visjon Norge i gang 24 timer i døgnet. Deler av pinsebeveg­elsen er viktige bidragsyte­re ved å leie sendetid på nettet. Evangelies­enteret betyr svaert mye for driften med daglige sendinger. Den vellykkede Filadelfia­kirken i Kristiansa­nd samarbeide­r tett med TV-produsente­n. Avisen Norge IDAG har egne programmer, det samme har organisasj­onen Normisjon, adventiste­ne og andre. Og om noen uker er pastor Jan-Aage Torp og Kristen Koalisjon Norge på luften, står det på koalisjone­ns nettsider.

Kristne miljøer til ansvar

Jeg tror at en offentlig reaksjon mot pengepredi­kantene vil ha meget stor betydning for avviklinge­n av de metodene som nå avsløres. Forhåpentl­ig vil det samtidig gjøre det mulig for «legitimeri­ngskritikk­en» å vinne gehør også i det støttende menighetsl­ivet. Når statsråder­s, fylkesmenn­s og partileder­es kommunikas­jonsrådgiv­ere nå forhåpentl­ig vil følge problemati­ske deler av livssynsut­viklingen med et skarpere blikk, vil det kunne medføre at kravet om redelighet også vil stille de nevnte kristne miljøer til ansvar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway