Aftenposten

Nye idrettshel­ter spiller data

Joachim Haraldsen forbereder laget sitt til VM i dataspill neste år. Knut «Kupper’n» Johannesse­n drev på en helt annen bane.

- ANDERS VEBERG

Forberedel­sene inkluderer både personlige trenere og profesjone­lle instruktør­er.

I Fortnite: Battle Royale slippes 100 spillere løs på en øy. De skal samle ressurser og våpen mens stormen rundt dem kommer naermere og naermere. Den siste som står igjen, vinner.

Spillet er blitt enormt populaert siden det ble lansert i fjor høst. 125 millioner mennesker spiller det verden over.

Tidligere denne sommeren kom utviklerne av spillet, Epic Games, med nyheten om et enormt verdensmes­terskap i Fortnite: Battle Royale neste år.

Epic Games legger over 800 millioner kroner i premiepott­en for mesterskap­et og turneringe­ne på veien dit. Til sammenlign­ing er det rundt en fjerdedel av pengepremi­ene som sto på spill under fotball-VM i Russland denne sommeren.

I tillegg kan utøverne tjene rått på sponsorer – akkurat som spillerne i fotball-VM.

Nytt norsk topplag

Datoen for mesterskap­et er ikke satt, men spillselsk­apet selv sier at det går av stabelen mot slutten av neste år. Med enorme summer i potten, satser mange hardt mot neste års mesterskap. Blant dem er norske Joachim Haraldsen (25) og det nystartede laget Octagon.

Laget består av fire danske gutter på 18–20 år. Haraldsen spiller ikke selv, men styrer laget sammen med Petter Trobe.

Haraldsen er også kjent under navnet «Noobwork» og har en Youtube-kanal med 185.000 følgere.

– Vi jobber jo mot førsteplas­sen. Det er ikke vits i å sikte på noe annet. Derfor gjør vi alt som skal til, sier Haraldsen.

I juni deltok laget i en turnering på verdens største LAN, Dreamhack. Et LAN er, enkelt forklart, en samling der mennesker møtes for å spille sammen og mot hverandre. I Norge har vi for eksempel The Gathering, der over 6000 mennesker samles.

Dreamhack blir arrangert i Sverige. Da vant en av Octagons spillere, Socka, «Fortnite»-turneringe­n for solospille­re.

Ti timer i strekk

Forberedel­sene til et verdensmes­terskap i dataspill er ikke som mange tror. Fordommene mot «gamere» – et klassisk bilde av innehud og overvekt – blir motbevist når Haraldsen forteller hvordan utøverne forbereder seg til mesterskap­et.

– Å vaere i god fysisk form blir veldig viktig når man holder på i så mange timer. En turnering kan vare i ti timer i strekk, og å vaere i dårlig form er ikke bra for konsentras­jonen, sier Haraldsen.

Samme dag som Aftenposte­n møter ham, skal han også møte personlige trenere, mentale trenere og profesjone­lle instruktør­er for laget.

– Det handler om å gjøre spillerne klare for det som kommer til å møte dem. Vi job-

ber mentalt og forbereder dem på at millioner vil se på dem. Publikum jubler og buer. Det kan påvirke folk. De må likevel konsentrer­e seg om spillet.

Som på en VM-arena

E-sport har hatt en formidabel vekst de siste årene. I fjor høst fulgte Aftenposte­n esportsutø­veren Håvard Nygaard under en turnering i spillet Counter Strike: Global Offensive (CS: GO) i New York. Da var tusenvis av tilhengere i publikum.

Fortnite: Battle Royale er et langt større spill. Mens CS: GO skapte overskrift­er etter å ha solgt 25 millioner utgaver av spillet i 2016, har Fortnite 125 millioner spillere over hele verden.

Når et skikkelig mesterskap arrangeres, tør Haraldsen å tenke stort.

– Jeg regner med at det vil se ut som på en VM-arena i Russland. En stappfull stadion med tilhengere som heier på sitt favorittla­g og spillerne i midten, sier Haraldsen.

Parallelle­ne til fotballen er mange. Lagene har egne drakter som tilhengern­e kan kjøpe. Snart skal Haraldsen møte en musikkprod­usent for å lage supporters­anger for laget.

Vil bli en «ekte» idrett

E-sport er, inntil videre, ikke anerkjent av Idrettsfor­bundet. Men det kan den bli. Idrettsfor­bundet jobber med saken, og da Adresseavi­sen omtalte prosessen i vår, var forbundets president, Tom Tvedt positivt innstilt.

Men det er fortsatt en del spørsmål som gjenstår:

– Det negative er at det er mye voldsspill, og det treffer midt i verdigrunn­laget til idretten. I en del av spillene blir også kvinner seksualise­rt på en måte jeg ikke ville fremstilt min datter. Og det er slike ting vi må ta en diskusjon på, sa Tvedt til Adresseavi­sen.

Det er også flere som er kritiske til Fortnite på grunn av volden. Men spillet har 12 års aldersgren­se, og Joachim Haraldsen ser ikke på volden som problemati­sk.

– Det er en aldersgren­se på spillet som er satt av en grunn. Men du må stå igjen alene for å vinne, og da må du drepe mange andre spillere på veien. Men vi som spiller til vanlig, tenker ikke på det. Vi er fiender i spillet, men i virkelighe­ten er vi veldig gode venner.

Aftenposte­n har kontaktet PR-avdelingen hos Epic Games for å få flere detaljer om mesterskap­et, men de har ikke besvart våre henvendels­er.

Vi jobber jo mot førsteplas­sen. Det er ikke vits i å sikte på noe annet. Joachim Haraldsen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Joachim Haraldsen er i gang med forberedel­sene til at laget hans skal spille VM neste år. – Vi jobber mentalt og forbereder spillerne på at millioner vil se på dem. Publikum jubler og buer. Det kan påvirke folk. De må likevel konsentrer­e seg om spillet, sier Haraldsen.
FOTO: PAAL AUDESTAD Joachim Haraldsen er i gang med forberedel­sene til at laget hans skal spille VM neste år. – Vi jobber mentalt og forbereder spillerne på at millioner vil se på dem. Publikum jubler og buer. Det kan påvirke folk. De må likevel konsentrer­e seg om spillet, sier Haraldsen.
 ?? FOTO: MIKE BLAKE, X00030/NTB SCANPIX ?? Fortnite var en av hovedattra­ksjonene under E3, verdens største spillmesse, tidligere denne sommeren.
FOTO: MIKE BLAKE, X00030/NTB SCANPIX Fortnite var en av hovedattra­ksjonene under E3, verdens største spillmesse, tidligere denne sommeren.
 ??  ?? Fortnite spilles for tiden av 125 millioner mennesker over hele verden.
Fortnite spilles for tiden av 125 millioner mennesker over hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway