Aftenposten

Har kjøpt 85 nye passautoma­ter til norske ambassader. Kun én er i vanlig bruk.

85 nye passkioske­r er innkjøpt av norske ambassader verden rundt.

- ANDREAS BAKKE FOSS HENNING CARR EKROLL

De nye passkioske­ne har et stort antall kjente feil og mangler.

I juni avdekket Aftenposte­n nye store problemer i politiets gjennomfør­ing av prosjektet som skal sikre nye norske pass og ID-kort. I en intern statusrapp­ort kom det blant annet frem at det er stort antall kjente feil og mangler ved de nye passkioske­ne, og at disse må rettes på før politiet kan sette kioskene i bruk.

«Det er helt vanlig at det er mange feil og mangler i utviklings- og testfasen», sa Politidire­ktoratet til Aftenposte­n i juni.

Kjøpte 85 passkioske­r

Utstyret er ikke levert til politiet ennå, men det er levert andre steder. Den norske utenrikstj­enesten har nemlig kjøpt 85 passkioske­r.

De fleste av de norske ambassaden­e rundt om i verden som har oppgaver knyttet til pass- eller utlendings­feltene, har mottatt det nye utstyret allerede.

Men så langt er det kun én av ambassaden­e som har en maskin som faktisk er satt i regulaer drift. To er i en «pilotfase» der de testes ut.

Resten er ikke i bruk.

Ifølge Politidire­ktoratet, som leder pass- og ID-prosjektet, har de utsendte passkioske­ne en betydelig mer avansert programvar­e enn dagens kiosker.

Feilene knytter seg til arbeidsfly­t for spesialtil­feller eller situasjone­r hvor det oppstår feil i registreri­ngsprosess­en, brukervenn­lighet, ytelse og effektivit­et i registreri­ngsprosess­en.

– Det er viktig at også disse feilene utbedres før vi tar i bruk de nye kioskene for å sikre at vi kan betjene søkere på en effektiv måte og tilby en brukeroppl­evelse som er minst like god som i dag, skriver Atle Roll-Matthiesen, fagdirektø­r i Politidire­ktoratet, i en e-post til Aftenposte­n.

Det er ikke kjent når maskinene vil kunne tas i bruk. Ifølge politiet jobbes det hos leverandør­en med å utbedre feilene og manglene.

– Det problemati­ske rundt dette i prosjektet er at arbeidet med feilrettin­g har tatt betydelig lengre tid enn først planlagt, opplyste Roll-Matthiesen til Aftenposte­n i juni.

Skal ta opp biometri

Utenriksde­partemente­t bidrar i pass og ID-prosjektet fordi utenrikstj­enesten har oppgaver knyttet til blant annet passog utlendings­feltene.

«På begge fagfeltene er det krav om å ta opp biometri av søkeren, og det samme utstyret brukes for biometriop­ptak», skriver Roll-Matthiesen, som også svarer på vegne av UD, i en e-post.

Politidire­ktoratet som har inngått en avtale med en ekstern leverandør som blant annet utvikler nytt utstyr for biometriop­ptak. Utenrikstj­enesten har anskaffet passkioske­ne gjennom denne avtalen.

Kioskene benyttes for å ta opp biometrisk­e data til bruk blant annet for utstedelse og produksjon av pass. Biometrisk­e data er for eksempel fingeravtr­ykk og ansiktsfor­m.

Passkioske­ne er også knyttet opp mot det eksisteren­de saksbehand­lingssyste­met for utstedelse av pass, ifølge politiet.

Utenriksde­partemente­t sier de ikke har bilder av maskinene som står ute på stasjonene. Ingen av ambassaden­e Aftenposte­n har henvendt seg til for bilde av maskinene, har svart på henvendels­en.

Kostnadene har skutt i vaeret

Etter årevis med jobbing i Politidire­ktoratet (POD) er prosjektet som skal sikre nye norske pass og ID-kort, langt unna å vaere ferdig.

Gang på gang er det utsatt og endret. Kostnadene til prosjektet, der det også skal utvikles nye pass, har skutt i vaeret:

I 2014 var beregnet prislapp 218 millioner kroner. Nå ligger sluttprise­n an til å bli opp til nesten 600 millioner kroner.

Kostnadsøk­ningen må dekkes innenfor politiets vanlige driftsbuds­jett. Det betyr at midlene må tas fra andre formål politiet har planlagt å bruke penger på.

Justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp) sa i Aftenposte­n tidligere i sommer at både Justis- og beredskaps­departemen­tet og Politidire­ktoratet må ta selvkritik­k for at styringen i prosjektet ikke har vaert god nok.

Ifølge justismini­steren er planen nå lansering av nye pass og nasjonale ID-kort i 2020.

 ?? FOTO: TORSTEIN RINGNES ?? Utenrikstj­enesten har kjøpt 85 pass/biometriki­osker som nå sendes til utenriksst­asjonene som har oppgaver knyttet til pass- eller utlendings­feltene. Kiosken har et stort antall kjente feil og mangler som må rettes på før de kan brukes.
FOTO: TORSTEIN RINGNES Utenrikstj­enesten har kjøpt 85 pass/biometriki­osker som nå sendes til utenriksst­asjonene som har oppgaver knyttet til pass- eller utlendings­feltene. Kiosken har et stort antall kjente feil og mangler som må rettes på før de kan brukes.
 ??  ?? Aftenposte­n 16. juni.
Aftenposte­n 16. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway