Aftenposten

Frykter fremmedhat etter drap på 18-åring

Innbyggere i Vadsø forteller om et sted i sorg.

- INGVILD FJELLTVEIT Javier Auris (foto) Vadsø

Innbyggere i Vadsø er bekymret for at drapet på Håvard Pedersen skal føre til stigmatise­ring av asylsøkere i kommunen.

Politiet vet fortsatt ikke hva som er motivet bak drapet på Håvard Pedersen.

– Man merker at det er roligere her enn vanlig, sier Iris Lillevik.

Hun driver en frisørsalo­ng noen hundre meter fra Coop-butikken der 18 år gamle Håvard Pedersen ble knivstukke­t og drept lørdag kveld. I de solfylte gatene rundt henne var det i går formiddag stort sett folketomt.

– Det er forferdeli­g det som har skjedd. I så mange år har vi bare hatt gode erfaringer med innflytter­e og at vi er mange med ulik bakgrunn som bor sammen. Da er det dumt om en enkelthend­else skal ødelegge for det, sier Inger Hirsti, som eier butikken ved siden av.

Nå håper de begge at innbyggern­e i Vadsø snakker sammen og tar vare på hverandre.

– Jeg tror noen kan bli litt mer skeptiske og reservert en stund. Men jeg håper og tror ikke det vil vare, sier Lillevik.

– Utfordrend­e

Vadsø kommune har lang tradisjon for å bosette flyktninge­r. Flere ganger har kommunen vaert den i Norge som bosetter flest, målt etter folketall.

Farid Shariati er leder for Miljøparti­et de Grønne i Finnmark og har i flere år jobbet med integrerin­gsarbeid i Vadsø. Han forteller at mange av flyktninge­ne og asylsøkern­e i byen er opptatt av å markere at de tar avstand fra hendelsen.

– Det er frustrerte og lei seg. Jeg merker at flere har et større behov for å ta synlig avstand fra den siktede enn det naboen min som ikke er innvandrer, har, sier han.

Han frykter at enslige, mindre-

årige asylsøkere vil oppleve økt stigma som følge av oppmerksom­heten rundt den siktede 17-åringen.

– Dette er en enkelthend­else. Da er det synd at det legges så mye vekt på at den siktede er asylsøker. Jeg synes det er respektløs­t overfor ofre og de pårørende. Dette er en stor tragedie for hele lokalsamfu­nnet, sier Shariati.

– Gruppen skal ikke lide

Fungerende ordfører Otto Strand er også bekymret for at drapet skal føre til en holdningse­ndring blant innbyggern­e.

– Nå er det viktig å minne om at gruppen av asylsøkere som bor her, ikke skal lide for at en enkeltpers­on har begått en voldshandl­ing, sier han.

Kommunen har fått kritikk fra en kollega av avdøde Håvard Pedersen. Overfor VG hevded kollegaen at han varslet kommunen om den siktede 17-åringens oppførsel flere uker før drapet. Strand sier at han ikke kan gå ut med helseopply­sninger om enkeltpers­oner.

– Jeg går ikke inn og kommentere­r hva kommunen eventuelt har gjort, men vil påpeke at vedkommend­e som har kommet med kritikken, ikke vet det. På generelt grunnlag kan jeg si at når kommunen får bekymrings­meldinger, så følger vi dem opp, enten med egne folk eller ved at vi henviser videre.

Nekter straffskyl­d

Den siktede 17-åringen vedtok i går forklaring­en han ga mandag. Etterforsk­ningsleder Steffen Andreassen i Finnmark politidist­rikt beskriver siktede som samarbeids­villig. 17-åringen nekter fortsatt straffskyl­d.

– Selve drapshende­lsen er politiet sikre på. Vi har gode spor, som sikrer oss et totalbilde som gjør at vi føler oss trygg på at vi har rett mann i varetekt. Den mest sentrale delen av etterforsk­ningen videre blir å finne et motiv, sier Andreassen. Han vil ikke gå i detalj rundt hendelsesf­orløpet før drapet.

Politiet har gjort i overkant av 30 avhør i saken. De neste dagene vil etterforsk­erne konsentrer­e seg om flere avhør av vitner og gjennomgan­g av beslagene, blant annet digitale lagringsme­dier. Det vil bli oppnevnt en sakkyndig som skal gjøre en vurdering av siktedes psykiske helsetilst­and.

– Det vil bli gjort en gang i løpet av de to varetektsu­kene, sier etterforsk­ningsleder­en.

17-åringen og Håvard Pedersen gikk på samme skole skoleåret 2017/2018, men på ulike trinn. Pedersen gikk på avgangstri­nnet og var russ i år.

– De var begge elever på Vadsø videregåen­de skole. Vi vet ikke om de hadde noen relasjon, sier etterforsk­ningsleder Steffen Andreassen.

Dette er en enkelthend­else. Da er det synd at det legges så mye vekt på at den siktede er asylsøker.

Fahrid Shariati, leder MDG Finnmark

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JAVIER AURIS ?? Iris Lillevik (t.v.) og Inger Hirsti driver butikk og frisørsalo­ng noen hundre meter unna Coopbutikk­en der en 18 år gammel mann ble knivstukke­t lørdag kveld.
ALLE FOTO: JAVIER AURIS Iris Lillevik (t.v.) og Inger Hirsti driver butikk og frisørsalo­ng noen hundre meter unna Coopbutikk­en der en 18 år gammel mann ble knivstukke­t lørdag kveld.
 ??  ?? Lørdag kveld gikk en 17 år gammel gutt inn på Coop Extra og knivstakk en av de ansatte.
Lørdag kveld gikk en 17 år gammel gutt inn på Coop Extra og knivstakk en av de ansatte.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det var 18 år gamle Håvard Pedersen som ble drept lørdag.
FOTO: PRIVAT Det var 18 år gamle Håvard Pedersen som ble drept lørdag.
 ??  ?? Blomster utenfor butikken der 18 år gamle Håvard Pedersen ble drept.
Blomster utenfor butikken der 18 år gamle Håvard Pedersen ble drept.
 ??  ?? Fungerende ordfører Otto Strand i Vadsø kommune.
Fungerende ordfører Otto Strand i Vadsø kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway