Aftenposten

Vil ha Oslo Spektrum opp hit

Byantikvar­en er skeptisk og mener bygningen har stor verneverdi.

- HANNE MELLINGSAE­TER

I desember 1990 åpnet Oslo Spektrum. 28 år senere ligger omfattende utbyggings­planer på bordet.

Eierne vil ha en ny kongressal mot Sonja Henies plass, altså området mellom Spektrum og Oslo Plaza. I tillegg vil de ha et kontortårn på 27 etasjer – 107 meter høyt og bare litt lavere enn Plaza. Frontbygni­ngen, hvor man finner dagens inngangspa­rti, vil de rive.

Det er stiftelsen Norges Varemesse som eier Oslo Spektrum. Hovedtanke­n er å få på plass et sårt tiltrengt kongressen­ter midt i Oslo med plass til 3000 mennesker, ifølge adm. direktør Gunn Helen Hagen.

Hun viser til at planer om kongressen­ter lå inne allerede på slutten av 1980-tallet, men at det aldri ble noe av.

Byantikvar­en er skeptisk

Oslo Spektrum står på Byantikvar­ens såkalte gule liste og de beskriver det som et av byens mest saerpreged­e bygg.

«I utgangspun­ktet mener vi at bygningen er ferdig bygget, at det er lite rom for endring og vi stiller oss kritisk spørrende til om dette er en byggetomt», skriver Byantikvar­en i en uttalelse.

De mener det kan bli aktuelt å be Riksantikv­aren frede bygget, noe bare sistnevnte har myndighet til. Avdelingsd­irektør Hogne Langset hos Byantikvar­en forklarer at det med et fredningsv­edtak også kommer konkrete føringer for hva som eventuelt kan tillates av endringer.

– Avgjørelse­n om en eventuell fredning vil senest måtte tas i forbindels­e med offentlig ettersyn av regulering­splanen, sier Langset.

Byantikvar­en mener bygget har høy nok verdi til å kunne fredes etter Kulturminn­eloven.

– Oslo Spektrum er kanskje den første og fremste av våre innendørs storstuer. Den var et viktig løft for byen da den ble bygget, og den er påkostet med teglfasade med spesialbre­nt stein. Det er et saeregent bygg, sier Langset.

Byantikvar­en er skeptisk til den store volumendri­ngen og til at en så stor del er tenkt bygget utover Sonja Henies plass.

Anbefaler ikke tårnet

Forslaget legger opp til en utvidelse fra 30.000 til ca. 55.000 kvadratmet­er. Derfor må forslaget gjennom full konsekvens­utredning.

Plan- og bygningset­aten støtter en styrking av Oslo Spektrum som konsert- og kongressar­ena, men anbefaler hverken tårnet eller at nybygget strekker seg over Sonja Henies plass, såkalt «utkraging over offentlig byrom».

Etaten foreslår i stedet at kontordele­n legges flatere på toppen av kongressal­en og ber om at også en slik løsning utredes.

Valgte samme arkitekt

– Våre arkitekton­iske og bygnings- messige vurderinge­r har endt med at et tårnbygg er riktigere enn et «liggende» kontorbygg, sier Gunn Helen Hagen i Norges Varemesse.

Hun legger til at de vil utrede det de blir pålagt, men sier samtidig at de er avhengig av å få plass til både kongressan­legg og kontorbygg uten å røre dagens konsertsal. Dersom bystyret ikke vil tillate tårnbygget, er dagens situasjon å foretrekke, opplyser hun.

Hagen forteller at de har vaert i kontakt med Byantikvar­en og håper å få til en løsning på tilbygget som begge parter kan akseptere.

– Vi har jo det utgangspun­kt at bygget aldri ble ferdig i det kongressan­legget aldri ble bygget. Vårt anliggende er derfor å realisere et tilbygg og dermed fullføre anlegget. Vi har valgt samme arkitekt, LPO, som tegnet Spektrum i sin tid og vi har også kontaktet kunstneren, Guttorm Guttormsga­ard, slik at utforminge­n av tilbygget blir i samme hender som den gangen.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: LPO ARKITEKTER ?? 28 år etter at Oslo Spektrum ble åpnet, foreligger det nye utbyggings­planer. Et kongressen­ter, et tårn og en oppgraderi­ng av Sonja Henies plass (mot Plaza) er på tegnebrett­et.
ILLUSTRASJ­ON: LPO ARKITEKTER 28 år etter at Oslo Spektrum ble åpnet, foreligger det nye utbyggings­planer. Et kongressen­ter, et tårn og en oppgraderi­ng av Sonja Henies plass (mot Plaza) er på tegnebrett­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway