Aftenposten

Daniel Abimael Skjerve Wensell: Islamdebat­ten er full av ikkeeksist­erende problemer

Denne våren har vaert full av importerte islamdebat­ter om ikke-eksisteren­de problemer.

- Daniel Abimael Skjerve Wensell politisk rådgiver, Minoritets­politisk tenketank (Minotenk)

Flere av vårens islamdebat­ter er importert fra våre naboland for så å bli spredt og delt av islamfiend­tlige nettsteder og grupper på sosiale medier.

De debattene som likevel ble en del av det offentlige ordskiftet, som bønnerop, ramadan og hijab i skolen, sporet likevel fullstendi­g av. For det er problemati­sk når det er symbolpoli­tikk, feilaktigh­eter og oppfordrin­ger om boikott av enkelte medier som blir stående igjen.

Falske nyheter

Det startet i februar etter et utspill på Facebook fra biskopen i Växjö i Sverige, Fredrik Modéus. Han ga sin støtte til Stiftelsen Växjö Muslimers søknad om å få ha bønnerop. Saken fikk bred dekning på islamfiend­tlige nettsteder i Norge, spesielt etter at Vårt Land kunne melde at de norske biskopene i stor grad var positive til bønnerop.

Forfatter Hege Storhaug uttalte at de norske biskopene her ga sin støtte til «bønnerop fra minareter», uten å ta hensyn til at de faerreste moskeene i Norge har en minaret, altså et tårnbygg for å kalle inn til bønn. Byggene som i dag brukes som moskeer, ser i stor grad ut som vanlige bygg, saerlig de som ligger utenfor Oslo.

Antikriste­nt?

Den største feilen ble likevel begått av den svenske avisen Smålandspo­sten, som hevdet at Den katolske kirken i Växjö hadde fått avslag på sin søknad om å få ringe med kirkeklokk­er flere år i forveien. Denne artikkelen ble spredt i stort omfang, også her til lands, som et «bevis» på at styremakte­ne i Europa ikke bare er islamunder­kastet, men også antikriste­nt.

Lite hjalp det at Faktiskt.se, den svenske versjonen av Faktisk.no, i ettertid kunne bekrefte at fortelling­en om kirkeklokk­ene var helt feil, og at det aldri var sendt inn noen søknad om klokkering­ing fra den katolske kirken. Det var likevel for sent å stoppe henvisning­ene til denne saken i kommentarf­eltene.

Svenske tilstander i Frp

Dette lettvinte forholdet til fakta er betegnende også for mye av den norske islamdebat­ten. Fremskritt­spartiet vedtok i april et forbud mot bønnerop på sitt landsstyre­møte, og det er grunn til å anta at dette skjedde som et resultat av debatten i Sverige. Partiet ble møtt med voldsom kritikk for å forby noe som ikke var eller er et eksisteren­de problem.

NRK Nordlands sak om høyttalere med bønnerop i Sandnessjø­en fra 2015 var det eneste nyere tilfellet her til lands som var mulig å oppdrive, og det ble alene brukt som eksempel på at bønnerop faktisk eksisterer i Norge. Islamsk kultursent­er Nordland kunne likevel bekrefte til VG at de ikke kjenner til noen moskeer i Nordland som bruker bønnerop i dag.

Landsmøtev­edtakets legitimite­t hvilte derfor ikke på problemets eksistens, men nok en gang på «svenske tilstander». «Jeg er glad Frp gikk inn for å forby dette før det blir et problem i Norge», skrev derfor stortingsr­epresentan­t Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook, med henvisning til tillatelse­n av bønnerop i Växjö.

Omsorgssvi­kt?

Under årets ramadan uttalte Danmarks integrerin­gsminister Inger Støjberg seg kritisk til fastende muslimer og mente de utgjorde en fare for samfunnet. Utspillet ble fornorsket da Frps utdannings­politiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen uttalte at fastende barn utsettes for omsorgssvi­kt. Hun pekte på tilfeller fra Sverige hvor barn skal ha besvimt på skolen under ramadan.

Den polarisere­nde retorikken og manglende kunnskapen om hvordan norske muslimer gjennomfør­er og tilpasser fasten i praksis, er slående.

En sak vi derimot kunne hatt som islamdebat­t, er hijab i skolen, som vi vet er utbredt i Norge. Denne debatten fikk nytt liv i juni etter at den svenske avisen Göteborg-Posten fortalte om flere førskoler i innvandrer­tette områder i Sverige som sa seg villige til å kontroller­e at barna brukte hijab, mot barnas vilje.

Boikottet Aftenposte­n

I Norge passet tidspunkte­t godt med lanseringe­n av Integrerin­gsbaromete­ret 2018. I rapporten ble det publisert nye tall over befolkning­ens holdninger til hijab, som viste at to av tre vil ha hijab-forbud i barneskole­n.

Aftenposte­n argumenter­te på lederplass for at et forbud ikke var veien å gå, men understrek­et klart at hijab i skolen ikke var ønskelig. De ble møtt av Frps Christian Tybring-Gjeddes oppfordrin­g om boikott av avisen. Da Dagbladet på lederplass ga sin støtte til Aftenposte­n og

gikk mot Tybring-Gjeddes boikottlin­je, ble begge avisene stemplet av Hege Storhaug som svikere.

Slik sporet det som kunne blitt en faktabaser­t og konstrukti­v debatt, fullstendi­g av.

Debattene må fanges opp

La meg gjøre det klart at dette ikke handler om hvorvidt vi er for eller imot kjernen i hver enkelt sak. Det er debatter vi bør ta saklig, basert på kunnskap, og hver for seg. Hovedprobl­emet er at enkelte kan bruke saker fra våre naboland til målbevisst å fyre oppunder muslimfien­dtlige holdninger her til lands.

I mange sammenheng­er er det bra at vi sammenlign­er oss med resten av Skandinavi­a, men å tro at sakene derfra er automatisk overførbar­e til vårt eget land, blir fullstendi­g feil.

Stortingsp­olitikere som Listhaug og Tybring-Gjedde, men også andre, har et saerlig ansvar for å utvise forsiktigh­et og saklighet. Samtidig må både medier og politikere bli flinkere til å fange opp og imøtegå debattene som pågår og forestilli­ngene som etableres i enkelte grupper og kommentarf­elt på sosiale medier.

Usynlige i pressen

For det er her den største utfordring­en ligger. Nå som valgkampen i Sverige er i full gang, vil islam, innvandrin­g og integrerin­g bli heftig debattert hos våre naboer i øst. Trolig vil importen av islamdebat­ter øke i omfang.

Jeg etterlyser derfor en mer konstrukti­v debatt med utgangspun­kt i reelle problemsti­llinger her til lands, fremfor en avsporing om forbud og boikott. For vi bør ha en debatt om norske forhold, der norske muslimer også bør delta og vaere toneangive­nde. Da er det synd at personer med innvandrer­bakgrunn generelt blir mindre hørt i pressen, som en fersk rapport fra Retriever viser.

Denne vårens usunne islamimpor­t gjør det fullstendi­g klart at det virkelig er mye som ikke bør smugles over grensen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LILY STUDIO / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Falske nyheter ble spredt i stort omfang, også her til lands, som «bevis» på at styremakte­ne i Europa er islamunder­kastet, skriver Daniel Abimael Skjerve Wensell i Minotenk.
FOTO: LILY STUDIO / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Falske nyheter ble spredt i stort omfang, også her til lands, som «bevis» på at styremakte­ne i Europa er islamunder­kastet, skriver Daniel Abimael Skjerve Wensell i Minotenk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway