Aftenposten

Her er Oslos farligste veier

På 12 strekninge­r i Oslo har det vaert mer enn 250 ulykker de fem siste årene. Verstingen er en gjennomfar­tsåre med mye trafikk og smale kjørefelte­r.

- LORNS BJERKAN DAN PETTER NEGAARD (foto) TERJE TØNNESEN (illustrasj­on)

To omkomne, én meget alvorlig skadet, tre alvorlig skadet og 28 lettere skadet.

Dette er utfallet etter 25 ulykker på strekninge­n mellom Vogts gate og nesten frem til Kierschows gate på Ring 2 de siste fem årene.

Det gjør veibiten til den strekninge­n i Oslo med flest ulykker med personskad­er fra 2013 til og med i fjor, viser en oversikt Statens vegvesen har utarbeidet på forespørse­l fra Aftenposte­n.

I denne perioden har det også vaert andre tendenser i Oslo-trafikken som har bekymret veimyndigh­etene, selv om antallet som totalt sett er blitt skadet i trafikkuly­kker, har gått ned.

– Utviklinge­n over omkomne og hardt skadede i Oslo var forurolige­nde i perioden fra 2014 til 2016, med en negativ utvikling. Trafikksik­kerhetsarb­eidet i Norge er basert på nullvisjon­en, og da er det omkomne og hardt skadede vi fokuserer på, sier Sigurd Løtveit, fungerende leder for trafikksik­kerhetssek­sjonen i Statens vegvesen.

– Masse trafikk og smale kjørefelte­r

Veivesenet deler opp veinettet i strekninge­r på omtrent 1 kilometer når de ser på ulykkesbel­astede strekninge­r, og den veibiten der det har vaert verst, er altså strekninge­n rett ovenfor Ila på Ring 2.

– Det er en gjennomfar­tsåre med mye gjennomfar­tstrafikk og til dels smale kjørefelte­r i sentrumsna­ere boligstrøk, påpeker Morten Fransrud, fagsjef hos NAF Trafikktre­ning, på spørsmål om hvorfor nettopp denne strekninge­n topper listen.

I går kjørte han strekninge­n selv. På en vanlig dag kjører naermere 20.000 personer her. Blant annet som følge av ulykkene er det de siste årene blitt utført en rekke tiltak på strekninge­n og for å få redusert gjennomgan­gstrafikke­n og bedre forholdene for myke trafikante­r på Ring 2.

– Det er gjort tiltak i Carl Berner-rundkjørin­gen, redusert antall kjørefelte­r på Ring 2 og etablert tydelige sykkelfelt­er. Da har man fått ned trafikkmen­gden. Det er tiltak som ikke er populaere blant bilister, men de virker, sier han.

Ring 2 ulykkesuts­att

Også på strekninge­n på Ring 2 forbi Carl Berner og frem til krysset ved Fagerheimg­ata har det vaert et stort antall ulykker de fem siste årene.

Her har det vaert 19 ulykker i perioden hvor én er blitt meget alvorlig skadet, én er blitt alvorlig skadet og 23 har fått lettere skader.

For åtte år siden ble Carl Berner-krysset bygget om for 286 millioner kroner etter at det i 2008 ble «kåret» til Oslos mest farligste veikryss av Statens vegvesen.

Til tross for det ligger altså rundkjørin­gen innenfor en av strekninge­ne der det har vaert et høyt antall ulykker hvor det har vaert personskad­er.

To andre strekninge­r som skiller seg ut, er Storgata og Pilestrede­t. I Storgata er én omkommet og åtte alvorlig skadet i femårsperi­oden.

Storgata har i mange år har vaert på listen over en av de verste gatene i Oslo. I 2006 skrev Aftenposte­n at gaten var den «farligste for forgjenger­e».

Derfor blir den nå rustet opp. Kommunen skal punge ut med 676 millioner for å få veien i stand til 2021.

– Konflikt gjennomfar­t/beboere

I Pilestrede­t har seks personer pådratt seg alvorlige skader i trafikkuly­kker fra 2013 til 2017.

– Det er tett trafikkert. Det er smale fortauer, forretning­er og det er også opp mot boligområd­er og høyskole. Det blir en konflikt mellom folk på gjennomfar­t og dem som bor der. De har veldig forskjelli­g adferd. De kjørende er opptatt av egen fremkommel­ighet, mens lokalbefol­kningen er opptatt av et trivelig urbant miljø. Det skaper konflikter og ulykker, mener Fransrud.

Felles for strekninge­ne nevnt ovenfor er at alle eies av Oslo kommune. Også flere veier som eies av Statens vegvesen, er på listen over de farligste strekninge­ne i Oslo. Men på disse har det ikke skjedd dødsulykke­r, og det har vaert få ulykker med alvorlige skader.

Fransrud mener generelt at det er en utfordring at det kommunale og fylkeskomm­unale veinettet har større etterslep enn det nasjonale.

– Det er en utfordring å få lokale myndighete­r til å satse på veinettet lokalt. Det er mye annet å prioritere, og de har ikke samme solide fagavdelin­g som Statens vegvesen, sier han.

Aftenposte­n var i kontakt med Bymiljøeta­ten i Oslo i går, men de har ikke funnet noen som kan uttale seg til denne saken.

Vil skille trafikktyp­er fra hverandre

Pål Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk påpeker at mange av ulykkene i Oslo skjer der trafikante­r krysser hverandre, i kryss og rundkjørin­ger, og hvor ulike trafikante­r møter hverandre.

– Vi ønsker å skille trafikk fra hverandre, lage systemer der gående og syklende får vaere i fred. Og slipper man syklister i veibanen, er det også fint. Men de fleste steder er det utopi. Vi klarer ikke å bygge oss fra alle problemene, sier han.

Det er gjort tiltak i Carl Berner-rundkjørin­gen, redusert antall kjørefelte­r på Ring 2 og etablert tydelige sykkelfelt­er. Det er tiltak som ikke er populaere blant bilister, men de virker.

Morten Fransrud, NAF Trafikktre­ning

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway