Aftenposten

Bør trygdeytel­ser i EØS differensi­eres?

- Jan Erik Grindheim førsteaman­uensis, USN Handelshøy­skolen og statsviter, Civita

Aftenposte­n tar på lederplass torsdag 12. juli til orde for at Regjeringe­n bør differensi­ere dagens trygdeytel­ser, slik at utbetaling­er tilpasses kostnadsni­vået der mottagerne bor. Bakgrunnen er et argument om at det foregår en prinsipiel­t vanskelig trygdeeksp­ort ut av Norge via EØS-avtalen. Dette er jeg helt uenig i.

EØS-avtalen er én av rundt 75 avtaler Norge har med EU. Den knytter norske bedrifter og arbeidspla­sser til EUs indre marked med 500 millioner innbyggere og gir oss alle økt forbrukerv­alg. Grunnprins­ippet i EØS er at det skal vaere fri bevegelse av personer, varer, tjenester og kapital. Handel som foregår i EØS, bør derfor ikke sees på som eksport og import, men kjøp og salg av varer og tjenester i ett felles marked.

Differensi­erer ikke hjemme

Som Aftenposte­n riktig påpeker, vil EØS ikke kunne fungere dersom ikke de som bidrar til verdiskapi­ngen i dette markedet, også får ta del i de velferdsgo­dene og rettighete­ne som følger med denne verdiskapi­ngen gjennom offentlige velferdsor­dninger. Men nettopp derfor må rettighete­ne følge den enkelte arbeidstag­er, uavhengig av nasjonalit­et eller bosted i hele EØS-området.

For å illustrere dette, kan vi sammenlign­e EØS med det norske «hjemme»-markedet. Det er store forskjelle­r i kostnadsni­vå mellom norske regioner og kommuner, men vi differensi­erer ikke rettighete­ne til dem som mottar trygder og tjenester fra staten av den grunn. Dersom en kvinne arbeider i Oslo mens mann og barn oppholder seg i Orkanger, hvor de får langt mer for pengene enn i hovedstade­n, fratar vi ikke henne rettighete­r gjennom å differensi­ere trygdeutbe­talingene.

Bryter med de fire frihetene

Ifølge EØS-avtalen kan vi heller ikke gjøre dette på tvers av landegrens­ene, siden det ville bryte med de fire frihetene som skal sikre at EUs indre marked fungerer som ett felles marked. Dessuten ville det skape en form for A- og B-borgere i EØS, som ikke er forenlig med de demokratis­ke prinsippen­e EØS-samarbeide­t baserer seg på.

I EØS tilbys trygder og tjenester på tvers av landegrens­ene for å sikre fleksibili­tet og sikkerhet for bedrifter og arbeidstag­ere i EUs felles marked, men også for å gi oss alle et godt og likeverdig liv. Dette gjelder ikke minst i likestilli­ngspolitik­ken, som Aftenposte­n mener lider under dagens trygdeordn­ing. Men hvis kvinner ikke deltar i arbeidsliv­et på lik linje med menn som følge av kontantstø­tten, er det vel bedre å avvikle kontantstø­tten enn å skape et A- og B-lag av innbyggern­e i EØS?

Utbetaling­en av kontantstø­tte og barnetrygd til utlandet var ifølge Aftenposte­n på 165 millioner kroner i 2017. Det sies ikke noe om hvor mye av dette som gikk til EØS-borgere eller hvor mye det ville bli dersom disse stønadene ble differensi­ert. Men mest sannsynlig ville det bli langt dyrere å administre­re en slik ordning enn hva som ville bli spart.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway